Szeméthegyek és pénzhalmok

Nem kívánunk újabb szeméthegyeket a csődbe ment szemetes cégek miatt.

Mangel Gyöngyi
2016. 05. 08. 21:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztói társadalom szemetet termel. Egyre többet. Az eldobható társadalmak eldobható hulladéka szeméthegyeket és óceánon úszó szemétszigeteket eredményez világszerte. Nem volt ez mindig így, korábban a falusi háztartásoknak alig volt szemetük. Az élelmiszereket egy évre, aratástól aratásig kellett beosztani, a maradékot az állatok kapták, a zöldhulladék a komposztba került, a papírral tüzet gyújtottak, műanyag pedig nem volt. Ma viszont globális világunk műanyag csomagolóanyagai, az egyszer használható termékek, a fogyasztás ösztönzése miatt belefulladunk a szemétbe.

A hulladékok környezetvédelmi szempontú kezelésének legfontosabb szabályai sorrendben a megelőzés, vagyis a szemét keletkezésének megakadályozása, a veszélyes hulladék elkülönítése és a különféle tárgyak, például az üvegek újbóli használata. Utána jön a szelektív gyűjtésen alapuló újrahasznosítás, amikor új terméket készítenek a hulladékból, majd a szemétégetéssel történő energiatermelés, és végül a legkevésbé kívánatos, a szemét lerakása. Magyarországon az elmúlt évtizedekben a szelektív gyűjtésre és a lerakásra helyezték a hangsúlyt, a megelőzés alig kapott figyelmet. A létező szocializmus éveiben az úttörők az iskolában védték a békét és gyűjtötték a papírt, működtek a MÉH-telepek, ahová papírt, rongyot, üveget és fémet lehetett bevinni.

A rendszerváltás óta a hulladékkezelés többször is átalakult. Megszűnt a MÉH, bezárták az üveggyárakat, a fémfeldolgozás is visszaszorult, jöttek a vállalkozók, és döcögve ugyan, de beindult a szelektív gyűjtés is. Hulladékszigeteket állítottak fel, de a népnyelvben csak ufóknak csúfolt gyűjtőedények mellett gyakran ott tornyosul az edényekbe nem férő műanyag- és papírhulladék.

A szelektív hulladék újrahasznosítása sok esetben jó üzletnek bizonyult, de az illegális lerakás problémáját nem sikerült megoldani. Szükség volt tehát a természeti környezetet, erdőket, patakpartokat megtisztító Te szedd! mozgalomra és hasonló civil akciókra. Aztán jött a kormányzati ötlet, hogy a szemétkezelés haszna legyen az államé, és a szemétszállító cégek – legalábbis részben – állami vagy önkormányzati tulajdonba kerültek. Már ennek az átszervezésnek is voltak költségei és vesztesei, több hulladékkezelő cég bedobta a törülközőt. Aztán jött a rezsicsökkentés, a lakosok szemétszámlája valóban karcsúsodott néhány forinttal, de a szolgáltató cégek a kisebb bevétel miatt elvesztették a fejlesztéshez, korszerűsítéshez szükséges forrásokat.

Végül a hulladékkezelő cégek, a szakemberek és az önkormányzati szövetségek tiltakozása ellenére április elején megkezdte működését az új csodafegyver, a központosított Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., csúfnevén a „kukaholding”, amelynek lényege a pénzbeszedés: négymillió háztartás szemétszállítási díjának begyűjtése, majd visszaosztása a hulladékkezelő cégeknek. Március utolsó napjaiban még hiányoztak az indulás feltételei: nem jelent meg a működést szabályozó kormányrendelet, a holding nem szerződött az önkormányzatokkal és a hulladékkezelő cégekkel, nem állt fel a számítógépes rendszer. Pedig az állam jelentős közpénzzel, 500 millió forint alaptőkével és ötmilliárd forintos költségvetéssel alapította meg az új kuka-Kliket. Létrejött egy központosított cég irodákkal, vezérigazgatóval, titkárnőkkel, hivatali kocsikkal, amelyik nem szolgáltat, hanem pénzt hajt be. Eközben az elmúlt évek átalakításai, intézkedései, az útdíj, a lerakási díj emelkedése és a rezsicsökkentés miatt anyagilag kivéreztetett szolgáltatók csak leshetik, hogy mennyi jár vissza nekik az általuk nyújtott szolgáltatások árából, miközben a telepek és a géppark fenntartása, az alkalmazottak bére őket terheli. A kérdőjelek is sokasodnak: egyelőre nem tisztázott, hogy a felhalmozott adósságokkal, a tartozásokkal, a lakossági panaszokkal mi történik.

Ez a rendszer nem az igazi környezetvédelmi megoldást szolgálja – egy újabb vízfej létrehozása előtt jobb lett volna a szemétkezelés ügyét szakmai alapon áttekinteni. Figyelmeztető jel lehet az is, hogy egy másik központosított szervezet, az oktatási holding, vagyis a Klik ellen hányszor tüntettek a tanárok. És nem mellesleg nem kívánunk újabb szeméthegyeket a csődbe ment szemetes cégek miatt.

A szerző környezetvédelmi újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.