Ritkaságszámba megy manapság, ha valaki úgy fejti ki saját álláspontját, hogy az attól eltérő nézeteket is korrekt módon ismerteti. Csath Magdolna alapjövedelem-kritikus cikke ilyen, ezért öröm vele vitatkozni. Elmondja a feltétel nélküli alapjövedelem történetét a „piaci szocialistáktól” a Nobel-díjas Milton Friedmanen át Bernie Sandersig és Janisz Varufakiszig. Csak a Párbeszéd Magyarországért alapjövedelem-koncepcióját hiányolom a sorból, de így most legalább írhatok arról is.
Csath Magdolna helyesen mondja, hogy támogatói szerint az alapjövedelem nemcsak az elviselhetetlen mértékű egyenlőtlenségeket csökkentené, hanem a lakosság egészségi állapotát is javítaná. Utóbbira ellenérvként azt hozza fel: „nincs arra semmi garancia, hogy az alapjövedelmet tényleg az egészségük megőrzésére fordítanák az emberek”. Ha garancia nincs is, bizonyíték van! Egyrészt tudjuk, hogy minél magasabb a jövedelemszintjük, annál egészségesebben táplálkoznak az emberek, egyebek között azért, mert az egészségesebb élelmiszerek általában drágábbak – lásd a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeket okozó disznózsír és a daganatos betegségeket megelőző hatású olívaolaj, vagy a hagyományos fehér kenyér és az egészségesebb teljes kiőrlésű kenyér közti árkülönbséget. De hogy ne csak a középosztály dilemmáiról írjunk: ha egy gyereknek jut gyümölcs is, nem csak kifli, akkor belőle egészségesebb gyerek és később egészségesebb felnőtt lesz. Másrészt a modellkísérletek is egyértelműen ezt az eredményt hozták: elsősorban a lelki egészség terén volt gyors javulás. Például a kanadai Mincome modellkísérlet során csökkent a kórházi ápolásra szoruló betegek száma, különösen a pszichiátriai betegségekben szenvedőké. Ha csökken a kiszolgáltatottság, az egyes emberekre nehezedő nyomás, csökken a stressz is, és vele együtt azoknak a száma, akik megtörnek, akiket a rendszer betör.
Techet Péter: Kell-e feltétel nélküli alapjövedelem? (május 23.)
Csath Magdolna: Mire jó valójában a garantált alapjövedelem? (június 8.)