Habosított tragédia

Mi köze sok millió magyar szenvedésének az öntömjénező bulvárgagyihoz? – Vujity Tvrtko „filmjéről”.

Majláth Ronald
2016. 06. 14. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor 1908-ban a nagyapám meglátta a napvilágot Szabadkán, még senki nem sejthette, hogy ez a születési hely az egész életét meghatározza. A trianoni békeszerződés nyomán ugyanis 12 évvel később, 1920-ban a Vajdaságot elszakították Magyarországtól. Innentől a családi fotóalbumnak minden egyes fényképén viszontláthatjuk Trianon következményeit. Az egyiken fiatal orvostanhallgatók láthatók: nagyapámnak Budapestre kellett jönnie, hogy magyar nyelven tanulhasson orvosnak. Szkopje, katonák: a frissen végzett magyar orvost Macedóniába küldték szolgálni, a jugoszláv királyi hadsereghez. Német láger Bécs mellett, a fényképen fogságba ejtett katonák: nagyapámat a Délvidék visszatérése előtt a jugoszláv hadseregbe hívták be, miután megadták magukat a németeknek, az egységében szolgáló magyarokat is fogolytáborba vitték. Kiskoromban a nagyanyám mutatta meg egykori házunk hátsó udvarán azt a falat, ahol a szerb kommunista partizánok ki akarták őket végezni, mert magyarok voltak. A falujuk, Kishegyes csak a szerencsének köszönhetően kerülhette el a bácskai vérbosszút.

Ez az élet, ez a sors csak egy abból a több millióból, amelyben azon magyaroknak volt részük, akik a trianoni békediktátum után a határokon kívül rekedtek. De a határainkon belül is milliók életét kísérte végig ez a szégyenteljes döntés, hiszen a békediktátum még több évtizeden át meghatározta a magyarországi eseményeket, beleértve a II. világháborút is. Trianon így az egész magyar nemzet tragédiája, június 4-én a békediktátum miatti szomorú sorsokra emlékezünk.

Az idei évfordulón azonban egészen ízléstelenre sikeredett az úgynevezett megemlékezés. A 187 ezer követőt számláló Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport az évfordulón ezt írta: „Ma van az ultranagymagyarok sírásnapja! Trianon, nemnemsoha, hiszekegyhülyeség! Vissza (Kis)Nagymagyarországot!” Nincs ebben semmi meglepő, tőlük pontosan erre számítottunk. Arra azonban már nem, hogy a Duna Televízió ezen a napon Vujity Tvrtko bulvárgagyiját tartotta a legalkalmasabbnak arra, hogy megemlékezzen a szomorú eseményről. A televíziós egy héttel az adás előtt így harangozta be műsorát: „Rengeteg munka után, egy francia kisvárosban, egy páncélajtó mögött megtaláltam a szörnyű Trianoni Békeszerződés egyetlen eredeti példányát, s benne az elképesztő fejezetet. Döbbenetes lesz, engem rázott a hideg. S még egy dolog: a filmet jövő szombaton láthatjátok, a szombatot követő hétfőn pedig hivatalosan is a Magyar Parlamenthez fordulok beadványommal.” Aki ismeri a tévés eddigi munkásságát, az természetesen már akkor tudta, mire is számíthatunk. Akik pedig kevésbé ismerik, azok úgy ültek a képernyő elé, hogy talán van még valami remény – akármire. De végül ők is csak közismert dolgokról hallhattak, például a tiencsini koncessziós zónákról vagy a szatmári Zajta község történetéről, amiről nagyrészt már mindenki hallott az országban, kivéve Vujity Tvrtkót. Így amikor ő „megtalálta” a trianoni békeszerződés egyetlen eredeti, aláírt példányát, fellapozott egy „elképesztő fejezetet” Tiencsinről, később pedig Zajtáról is tudomást szerzett, amelynek a története szintén „egészen elképesztő”. A hangzatos jelzők mellett a bulvárműsorok hangvétele mindenhol visszaköszönt a műsorban, Tiencsinnél is: „Én meg csak ámulok és bámulok, kapaszkodjanak meg jó erősen, ott kinn, nekünk, magyaroknak területi vitánk volt Olaszországgal!”

Habár a történelmi ismereteinket Vujity nem gyarapította, magáról annál inkább beszélt. Ugyan pár mondat erejéig székely nagyanyjáról is megemlékezett a filmes, róla sok-sok vágókép kíséretében megtudhattuk, hogy minden létező dolgot elolvasott Trianonról, rengeteg filmet is megnézett, Sopron az egyik kedvenc városa, Szentpéterfán született, ahová egy Croatia feliratú melegítőben most el is látogatott a kedvünkért egy horvát mintás sálban (mások ilyet nem viseltek ott). Sőt, még egy „kis meglepetést” is kaptunk, mert a tévés 25 év után tamburán eljátszott nekünk egy horvát dalt. Június 4-én így a magyar közönség leginkább Vujity Tvrtkóról tudhatott meg újdonságokat, melyhez talán csak apropót adott Trianon. S hogy végül ennyi köztudott dolog és felesleges információ után mégse menjünk haza üres kézzel, bejelentette: kezdeményezni fogja, hogy hivatalosan is vizsgálják meg, megkaphatja-e Zajta a leghűségesebb település címet. Ez volt hát az „elképesztő történet”.

Vujity Tvrtko – születésekor kapott neve Balogh Szilárd – szenzációhajhász módszereit sokan ismerik az országban. Azt már kevesebben értjük, hogy a Duna Televízió miért vevő egy ennyire színvonaltalan, öntömjénező műsorszámra. Egykori határon túli magyarként hadd kérdezzem meg: a trianoni tragédiából, sok-sok millió magyar ember szenvedéséből miért kell öntömjénező bulvárgagyit csinálni? Legközelebb melyik tragédiánk kerül sorra?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.