Várakozások és elvárások

A szurkolói megjegyzéseket számon kérni sportolók részéről abszolút nem szerencsés.

B. Molnár László
2016. 08. 25. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A riói olimpia alatt és után rengetegszer szembesülhettünk azzal, hogy a szurkolók is véleményt formálnak az elmúlt időszak magyar teljesítményéről. Sajnos nem mindenki teszi ezt a megfelelő stílusban, és sokszor a csalódottság, a várt eredmények elmaradása miatt nem a megfelelő hangot ütik meg a megszólalók. Ráadásul azt sem veszik figyelembe, hogy egy élsportolónak is lehetnek rossz pillanatai – senki sem tud minden pillanatban száz, ne adj’ Isten száztíz százalékon teljesíteni.

Ám egyet figyelembe kell venni: a szurkolóknak nemcsak akkor áll jogukban megszólalni, amikor kedvencük a dobogó tetején mosolyog, hanem akkor is, amikor esetleg nem azt kapták, amit ígértek nekik, amit elvárhattak az előzetes nyilatkozatok alapján. Különösen, ha az élsportolóknak – a havi juttatáson kívül – milliárdokat ad az állam arra, hogy edzőtáborozzanak, képezzék magukat a saját területükön. Ha pedig valaki közpénzből készül az olimpiára, akkor joggal formálhat elvárásokat irányában a szurkoló.

A szurkolói megjegyzéseket számon kérni sportolók részéről a fentiek miatt abszolút nem szerencsés. Mégis egyre többen vannak, akik ahelyett, hogy némi önvizsgálatot tartanának a teljesítményük tükrében, inkább nekitámadnak az őket kritizálóknak, azt firtatva, hogy azok mit tettek, tesznek le az asztalra. Különösen nem szerencsés, ha egy háromszoros olimpiai bajnok a televízió nyilvánossága előtt a több olimpiai résztvevő eredménytelenségét szóvá tevő szurkolókról kijelenti: „a fotelban ülve, rossz esetben pörköltfoltos atlétával, sörrel a kezében okoskodik, saját munkájában huszonötezredik az országában, nemhogy a világon, s az interneten név nélkül, gusztustalan módon szid másokat. Ez nálam minimum szánalmas.” Kiss Gergely vízilabdázó csak arról feledkezik meg, hogy éppen ezek a pörköltfoltos atlétában ülő szurkolók kellene hogy a legfontosabbak legyenek a számukra. Hiszen – ismét csak leírom – az ő adóforintjaikból készülhetnek a lehető legjobb körülmények között a világversenyekre.

Mindemellett úgy tűnik, mintha kizárólag az élsportolóknak lehetne kiemelkedő teljesítményük, az élet más területén pedig ugyanez nem számítana. Ne feledjük, hogy az állami támogatást a sportolók már a felkészüléshez megkapják, majd az eredményeik után jön a jutalom. Feltehetnénk a kérdést: vajon a civil életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyarok az elismerést miért csak utólag kapják, és az miért csak töredéke a sportolókénak? Ha pedig a pedagógus téved a táblánál, a dolgozatjavításnál, az orvos követ el hibát a beteg kezelésénél – és még hosszan sorolhatnánk –, rajtuk miért lehet azonnal számon kérni? Míg az élsportolókon, akiknek az a dolguk, hogy versenyezzenek, miért nem?

A fentiek nem azt jelentik, hogy a sportolók erőfeszítéseit ne kellene elismerni. Nem véletlenül írtam arról korábban, hogy nem szabad támadni , ostorozni azt a Gyurta Dánielt, aki most nem tudott régi fényében tündökölni, miközben hosszú éveken keresztül etalonként tekintett rá mindenki, amikor végigverte az egész világot. Ugyanakkor ne feledjük, hogy Cseh László az ő szintjén rosszul sikerült 200 méteres pillangó után nem menekült el Rióból – mint tette azt egy másik úszó –, hanem a fogait összeszorítva a rövidebb távon nyert egy csodálatosan fénylő ezüstöt. A kettő közti különbséget nem lehet nem észrevenni. Sem sportolónak, sem újságírónak, sem pedig a pörköltfoltos atlétájú szurkolónak.

Lehet, hogy nemcsak a hozsannázó véleményeket kell szeretni, hanem néha érdemes odafigyelni arra is, amit akkor mond a nép, az istenadta nép, amikor nem a dobogó tetején áll az ember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.