Nőuralom Albionban

A brit politika fontos pártjait nő vezeti jelen pillanatban. A Munkáspártban azonban elnyomják őket.

Földi Bence
2016. 09. 28. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hétvégén zajlott a brit Munkáspárt újból kiírt elnökválasztása, miután a pártelit elégedetlen volt a meglehetősen furcsa nézeteket valló Jeremy Corbynnal, aki a brexitreferendumon is a vesztes oldalra állt. A puccskísérlet nem sült el túl jól, hiszen Corbyn elsöprőbb sikert aratott, mint tavalyi elnökké válása idején. A mostani események sok kérdést felvetnek a brit baloldalon: egyrészt azt, hogy milyen komoly eltérés mutatkozik a pártelit és a párttagság politikai véleményében, másrészt azt, hogy erre milyen hatással van Corbyn személye és néhol populista-szélsőbalos megnyilvánulásai.

Ám most nem kifejezetten a Corbyn-jelenségről és a Munkáspárt válságos időszakáról szeretnék szólni, hanem egy meglehetősen furcsa helyzetről. A fontosabb és nagyobb támogatottságú brit pártok közül pont annak a két alakulatnak nem nő jelenleg a vezetője, amely a leginkább pártolja és forszírozza a társadalmi sokszínűséget. A gimnáziumi informatikatanár kinézetű, mogorva Corbyn mellé a Liberális Demokraták élén Tim Farron sorakozik fel a női pártvezetőkkel szemben. A két párt közül természetesen a Munkáspárt a fontosabb erő, itt azonban eléggé elszigeteltek a női politikusok. Az előző hétvégi pártkongresszus során a női tagozat is tartott gyűlést, ám a beszámolók szerint ez olyan elszigetelt esemény volt, ahol folyamatosan a kormánypárt vezetőjét támadták. – Theresa May nő, de nem a húgunk vagy a nővérünk – mondta például Harriet Harman, a Munkáspárt korábbi alelnöke olyan hölgyeknek, akik „Így néz ki egy feminista” feliratú pólókban feszítettek.

Azt ugyan fel tudják mutatni a munkáspárti nők, hogy náluk a legmagasabb a képviselők közti nőarány: a 650 brit alsóházi képviselőből 191 nő, közülük 99 munkáspárti, miközben 130 férfi dolgozik a vörös frakcióban.

Ám ezzel együtt is kissé nevetségesnek tűnik a harcos kongresszusi feminista kiállás, hiszen a brit politika legtöbb fontos pártját nő vezeti jelen pillanatban.

Theresa May, a konzervatívok vezére egyben az ország második miniszterelnöknőj, a brexitreferendumig meglehetősen sikeres, radikálisnak mondható UKIP pedig szeptember közepén választotta Nigel Farage utódjául Diane Jamest. Anglián kívül is sikeresek a politikusnők, hiszen a Skót Nemzeti Pártot (Nicola Sturgeon), a skót torykat (Ruth Davidson), a walesi Plaid Cymrut (Leanne Wood) és az északír Demokratikus Unionista Pártot (Arlene Foster) is nő vezeti.

Főleg annak függvényében tűnik komikusnak az elvtársnők hangos feminizmusa, hogy a pártelit és a párttagság a politikai alakulat 116 éves fennállása során sosem talált alkalmas nőt az elnöki posztra.

Az idén szeptemberben lett volna esély erre, az ötvenöt esztendős Angela Eagle-t azonban megkérték, hogy a Corbyn ellen indítandó „egységes jelölt” érdekében álljon félre. Más kérdés, hogy Owen Smith végül nem járt sikerrel. Pedig a Munkáspártnak a mostani nehéz időkben – közvélemény-kutatástól függően 6–14 százalékkal vannak lemaradva a konzervatívokhoz képest – nagy szüksége lenne egy olyan női vezetőre, aki mögött fel tud sorakozni a pártelit és a párttagság is. A többi párt példája ugyanis azt mutatja, hogy többnyire jót tesz az alakulatok népszerűségének, ha nem férfi áll az élen.

A munkáspárti nőket azonban nem nagyon becsülik párton belül. Eagle félreállítása előtt a képviselőnő választókerületi irodájának ablakát téglával törték be. A zsidó származású Ruth Smeeth rendszeresen kap antiszemita, ócsárló üzeneteket. A nőtagozat magukat harcos feministának valló vezetői nem az üvegplafon áttörését tartják szem előtt, hanem azt, hogy a plafont áttörő miniszterelnök asszonyt – akinek legnagyobb hibája, hogy a főellenséget vezeti – támadják. Talán ezért is tart a brit Munkáspárt ott, ahol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.