Tovább csúszunk a lejtőn?

A volt szocialista országokban is magasabb a termelékenység, mint nálunk.

Hajdú Péter
2016. 10. 11. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan hat éve kormányoz a Fidesz–KDNP, de csak most jutottak el odáig, hogy meghallják azoknak a közgazdászoknak hangját, akik már évek óta hangoztatják: az összeszerelő ország erőltetése helyett a hazai termelékenységet kellene emelni. A tervezett gazdaságpolitika hibáira már nem sokkal a kormányváltást követően, 2011 szeptemberében rámutatott a közgazdászok azon csoportja, amelyet a miniszterelnök hívott össze, hogy megvitassa velük az ország előtt álló problémák megoldási lehetőségeit. Bár a konzultációsorozat indításakor arról volt szó, hogy havonta egyeztet velük a kormányfő, már csak egyetlen ülésre került sor 2011 novemberében, ahol hasonló kritikákat fogalmaztak meg a közgazdászok a kormány gazdasági elképzeléseiről. A szakmai tanácsokat figyelmen kívül hagyó gazdaságpolitika most jutott el oda, hogy már nem lehet tovább odázni a problémahalmaz megoldását. Lázár János kancelláriaminiszter többször is beszélt arról, hogy komoly versenyhátrányt kell ledolgozni hazánknak. Úgy tűnik tehát, a kormány végre fölismerte: gyorsan lépni kellene.

Közgazdászok egyöntetű véleménye szerint rövid távon szinte lehetetlen sikert elérni, arra viszont kevés az esély, hogy a kormánytöbbség szakítson a választási ciklusokhoz igazodó politikával. A sikerhez ugyanis hosszú távú és gyökeresen más gazdaságpolitikára lenne szükség. A kormány előbb-utóbb kénytelen lesz pályát módosítani, mert ma már nemcsak Nyugaton, hanem az egykori szocialista országok jó részében is magasabb a termelékenység – és így magasabbak a bérek –, mint nálunk.

A kormányon belül is vannak ellentétek, hiszen míg a kancelláriaminiszter felismerte a változtatás szükségességét, addig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szubjektív vizsgálati módszernek tudja be, hogy ma hazánkat még Ghána is megelőzi a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában. Ahol Magyarország egy év alatt hat helyet rontva a lista 69. helyére küzdötte le magát. De a miniszterelnök is arról beszélt a minap, hogy nincs lehetőség a magyar bérek emelésére. Ez utóbbi kijelentés arra utal, hogy Orbán Viktor tisztában van vele: a termelékenység emelése nélkül a versenyképességet rontaná a bérek növelése.

Rövid távon persze az egyre erőteljesebb és egyre több szakmát érintő munkaerőhiány kikényszeríti a fizetések emelését, mert ezzel talán itthon lehet tartani a külföldre készülők egy részét. Sajnálatos, hogy az évtizedek óta lemaradó magyar oktatás és innováció szekerét a jelenlegi kormánynak sem akaródzott kirántani a sárból. Erre utal legalábbis, hogy nyoma sincs olyan átfogó, a lemaradásunk okait feltáró gondolkodásnak, amely felismeri, hogy az oktatásra és kutatásra-fejlesztésre fordított jelentős összeg nélkül hosszú távon is konzerválódik, sőt nő a lemaradásunk a régióban. Azok a tehetséges, vállalkozó szellemű fiatalok pedig, akik képesek minőségi munkára, nem elégszenek meg az itthoni éhbérrel, s a teljesítmény fejében tisztességes keresetet ígérő Nyugatra mennek dolgozni. A legszomorúbb az, hogy ma már egyre többen keresik a jobb megélhetést a régió országaiban is. Például abban a Szlovákiában, amelyre egy évtizeddel ezelőtt még lesajnálóan néztünk.

Azért is érthetetlen a kormány tétlensége, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy addig nem lehet a versenyképesség veszélyeztetése nélkül dinamikusan és hosszabb távon emelni a béreket, amíg magasabb hazai hozzáadott értéket termelő gyárak, iparágak, szolgáltatások meg nem honosodnak Magyarországon. Ehhez persze szükség lenne jól képzett munkaerőre, amely azonban az oktatási rendszer hiányosságai miatt nem létezik. S ezzel bezárul a kör. Vagyis addig nem lesz előrelépés, amíg a kormány el nem fogadja, hogy a stadionokra költött és haveri zsebekbe juttatott százmilliárdok helyett az emberek képzésére, a tudásigényes iparágak fejlesztésére, az innovációra kellene vagyonokat költeni. A Világgazdasági Fórum is többek között azt kifogásolta a versenyképességi rangsor összeállításánál, hogy a kivételezett vállalkozások előnyhöz jutnak, hogy nem igazságosak a versenyfeltételek, ráadásul nem innovatívak a magyar vállalkozások.

Véget kell vetni annak a világnak, amelyet a rendszerváltás óta regnáló kormányok rövidlátó gazdaságpolitikája jellemzett. Vagyis hogy két és fél évtizeden keresztül az olcsó magyar munkaerővel csábították az országba a tőkét, amely ennek megfelelően a legkisebb hozzáadott értéket termelő munkafázisokat telepítette hozzánk.

Egy ideig persze az uniós pénzek osztogatásával biztosítani lehet a gazdasági fejlődést – feltéve, hogy nem állítják le azok utalását, illetve a következő ciklusban drasztikusan nem csökkentik nagyságukat –, de alapvető szemléletváltás nélkül egyre távolabb kerülünk az idők szavát felismerő országoktól. Így pedig legfeljebb beszélni tudunk a béremelésről, meg arról, hogy ismét a régió éllovasai leszünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.