Beszédes hallgatás

Káros lehet a „ne szólj szám, nem fáj fejem” elve, bajba kerülnek a bátor kevesek.

György Zsombor
2016. 11. 20. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Talán nincs nap, amikor a közélet egyes szereplőit és a hétköznapok „bölcs” elemzőit hallva ez a mondás ne juthatna okkal eszünkbe. Sokan sok butaságot beszélnek, miközben a bátrakra, igazmondókra néha nem figyelünk. Vagy leintjük őket. Vagy azt súgjuk a fülükbe, igazad van, barátom, de én ezt nem mondhatom el nyilvánosan. „Félek a retorzióktól, tudod, ott a család, meg kell értened, de veled vagyok ám.” És ehhez hasonlók, amivel sokkal előrébb nem megy a világ. Hallgatni arany – milyen szerencse, hogy ezt a furcsa bölcsességet azért még nem csak a buta, ám annál harsányabb emberek hagyják figyelmen kívül. Hanem például az a kaposvári gimnazista fiatalember, aki a minap tiszteletre méltó bátorsággal emelkedett szóra a diákparlament helyi ülésén, és foglalta össze mindazt a rettenetet, ami az oktatásügy körül az elmúlt években történt. (Nem csak az elmúlt hat évben ) Beszélt például arról, hogy miközben a diákok idejéből túl sok időt vesz el az iskola, olyan fontos célra, mint a nyelvtanulás, sok helyen nem fordítanak elegendő figyelmet. Felrótta, hogy a súlyos döntések meghozatalakor nem kérik ki a szakma véleményét; hogy 18-ról 16 évre szállították a tankötelezettség korhatárát; hogy rosszak a tankönyvek; és hogy csökkentik a férőhelyeket a felsőoktatásban.

– Pedig nem a középkorban élünk, ahol a tanulás kiváltság volt – fogalmazott a derék nebuló. Neve is van: Bradánovics Bendegúz.

Nem csupán szavai tartalmi részére érdemes odafigyelni, hanem a körülményekre is, arra, hogy a beszéd fogadtatása mennyire árulkodik korunkról. Történt ugyanis, hogy az Országos Diákparlament szakmai előkészítő bizottságának tagja, a városházi összejövetel levezető elnöke félbeszakította a beszédet, mondván, az túl sértő és személyeskedő. A valódi szöveget, illetve annak egy részét így végül a sajtón keresztül ismerhettük meg; a fórumon, ahol éppen az oktatás, diákok és tanárok helyzetének megvitatása lett volna a lényeg, nem hangozhatott el; illetve végül csak cenzúrázva. A megismert szöveg olyannyira nem személyeskedő, hogy abban mindössze két nevet fedeztünk fel, Herman Ottóét, akiről az országos tiltakozásokat részben elindító miskolci gimnáziumot elnevezték, illetve Klebelsberg Kunóét, aki a diák szerint „forogna a sírjában, ha tudná, mi történik jelenleg a nevével”.

A jelen lévő illetékes elvtárs azonban jobbnak látta, ha közbeavatkozik, ha másért nem, hát azért, hogy tudjon majd mivel védekezni. Mint a Csinibaba hatvanas évekbeli jelenetében, amikor a lottósorsoláson kihúzott 56-os számot – biztos, ami biztos – nem mondták be a hangosba, inkább írja csak meg a Népszabadság. Önmagában ártatlan szám, de jobb az óvatosság. Önmagában ártatlan gondolatok, de jobb a régi reflexekkel reagálni.

Az eseményre delegált cenzor, vagyis a már említett levezető elnök biztosította a hallgatóságot, hogy a „politikai döntéshozók maximálisan meghallgatják az Országos Diákparlament ajánlásait”, csak a jelenlevők szerint ez egyáltalán nincs így. Kéréseik közül semmi sem teljesült, kérdéseikre sem kapnak érdemi válaszokat. A diáktársak megtapsolták Bendegúzt, a tanárok közül többen utólag, négyszemközt megköszönték, hogy ki mert állni; értük is. Ne szólj szám, nem fáj fejem; ők szólni nem mertek, féltik a munkahelyüket. Mint ahogyan nyilván azok a kollégáik is, akik a korábbi megmozdulásokra sem akartak, mertek, tudtak elmenni, inkább túlélnek, hallgatnak nap nap után. Persze jogukban áll hallgatni, csak az „aktív kohézió” nélküli létnek következményei vannak: torzul a nyilvánosság, csökken az érdekérvényesítő képesség, bajba kerülnek a bátor kevesek.

Végső soron persze azáltal, hogy a kényszeres cenzúrának „hála” a diákparlamentben el(nem)hangzottakról beszámolt a sajtó, sokkal-sokkal több emberhez jutottak el az ifjú Bendegúz gondolatai, mint anélkül. Ráadásul lett még egy híres Bendegúzunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.