Szükség alaptörvényt bont

A miniszterelnöknek el kellett döntenie, mi okoz neki kisebb politikai kárt.

Pápay György
2016. 11. 25. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbiknak volt egy lehetősége, hogy megszavazza, akkor nem szavazta meg. Sajnos erről lemaradt – mondta Harrach Péter az Index riporterének arról, hogy a Fidesz–KDNP miért nem vette napirendre hét elején a Vona Gáborék által újra benyújtott alkotmánymódosítást. Érdekes, eddig nem tudtuk, hogy ez így működik. Hogy az alaptörvény-módosítás valami olyasmi, amiről úgymond le lehet maradni. Hogy egyszer s mindenkorra el lehet játszani a lehetőséget: amennyiben a parlament elsőre nem szavazza meg, akkor slussz-passz, ennyi volt. Azért különös ez, mert másfél hónappal ezelőtt még azt hallottuk, semmi sem lehet fontosabb, mint az alkotmánymódosítás. Úgy látszik, egyvalami mégis lehet: az, hogy senki se diktáljon Orbán Viktornak.

Ne legyen kétségünk, ilyen egyszerű a tanulsága az alaptörvény-módosítás egyre szövevényesebb történetének. A plakátokon hirdetett 98 százalékos győzelem után a Fidesz szorult helyzetbe került, mert a kampány utolsó napjaiban bedobott alkotmánymódosításon kívül nemigen tudott mit kínálni az „új egységnek” a tízmilliárdos kaland eredményeként. Alkotmányozó többsége viszont egy ideje nincsen, a Jobbik pedig feltételhez kötötte a támogatását. Ráadásul egyáltalán nem teljesíthetetlen feltételhez. Azon lehetne vitatkozni, jogos volt-e a letelepedési kötvény ügyét előhozni, az viszont biztos, hogy a kormánypártnak nem olyasmiről kellett volna lemondania, ami az identitását érinti, ami elvi kérdés számára, vagy akár csak egy kicsit is népszerű szavazóinak körében. A rossz hírű kötvénybizniszt még a vasárnapi zárva tartásnál is könnyebb lett volna elengedni – aki akarta, már úgyis rég megszedte magát rajta.

A miniszterelnöknek voltaképpen azt kellett eldöntenie, mi okoz neki kisebb politikai kárt: az, ha az alaptörvény-módosítás látványosan elbukik az Orszá­g­gyűlésben, vagy az, ha egyszer kénytelen engedni valamelyik ellenzéki párt vezetőjének. Orbán Viktor az előbbit ítélte kevésbé kockázatosnak. S valóban, miközben az ellenzék a kormány – és személy szerint a kormányfő – vereségéről beszélt, a Fidesz nyerni is tudott a kialakult helyzeten. Nem is keveset. Míg korábban a Jobbik a bevándorlás kérdésében egy platformon állt a kormányzattal – mi több, azt hangoztatták, hogy az az ő elképzeléseiket veszi át és valósítja meg –, addig az alaptörvényről való szavazással az utak elváltak. Innentől a Fidesz hazaárulózhatta a Jobbikot, úgy állítva be a dolgot, mintha rajta kívül minden politikai erő egy követ fújna a „betelepítéspárti” Brüsszellel.

Sosem szabad szem elől téveszteni, hogy Orbán Viktor kitűnő stratéga, aki mindig azt nézi, mi szolgálja jobban hatalompolitikai érdekeit. Ha az alkotmánymódosítás fontos lett volna számára, akkor nyilvánvalóan azt választja. A miniszterelnöknek azonban jelen esetben sokkal fontosabb volt, hogy konfrontálódjon a Jobbikkal, és egyértelműen kijelölje a frontvonalakat – akár azon az áron is, hogy hagyja elvérezni a saját indítványát (majd ne legyen hajlandó tárgyalni róla, amikor később a Jobbik szinte szóról szóra ugyanazt nyújtja be). Innentől már értelmezés kérdése, ki a felelős az alaptörvény-módosítás kudarcáért (ízlés szerint: ki Brüsszel szekértolója, ki a hazaáruló). Aki feltételeket szabott, vagy aki nem fogadta el azokat? Azt mindenesetre láthatjuk, hogy a kormányközeli média készséggel segít az állampolgároknak a megfelelő értelmezésben.

A Vona Gábor ellen indított, nyilvánvaló túlzásoktól és hamisításoktól hemzsegő bulvárhadjáratot is ezen a szemüvegen keresztül érdemes nézni. Mert azt valószínűleg nem sokan fogják elhinni, hogy Vona minden idejét vagy homoerotikus orgiákon tölti, vagy terroristák társaságában. De nem is ez a cél. A Fidesznek épp elég, ha annyi marad meg a fejekben, hogy itt egy zavaros hátterű alakról van szó, akiben nem lehet megbízni, akinek a szavára nem lehet adni. Aki egyik pillanatban ezt mondja, a másikban meg az ellenkezőjét. Aki még azzal is Brüsszelnek kedvez, ha újra az Országgyűlés elé viszi a Fidesz alaptörvény-módosítási javaslatát („a kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelemben csak a Fideszre számíthatnak a magyar emberek” – nyilatkozta Németh Szilárd, miután az igazságügyi bizottság elutasította a Jobbik által kis módosítással benyújtott indítványt).

A tét nem csekély, hiszen az értelmezések csatájának kimenetelén a Fidesz legfontosabb politikai ütőkártyájának, a kérlelhetetlen bevándorlásellenesség imázsának a sorsa múlik. Ahogy mondani szokták, ez a harc fejben dől el – a választók fejében. Kérdés, mennyire fogja befolyásolni őket, hogy az érvénytelen népszavazás „eredménye” és az alkotmánymódosítás körüli hercehurca egyre világosabban mutatja: mióta egy valós kerítés feltartóztatta a Magyarországon átvonuló migránsokat, azóta a bevándorlás elleni küzdelem leginkább virtuális síkon zajlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.