Kékgalléros cudar világ

A munkaalapú társadalom is elhasznált politikai termék csupán.

Tompos Ádám
2016. 12. 09. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a teljes kormány azért rágja le izgalmában a körmét, hogy vajon ott lesz-e minden nyugdíjas karácsonyfája alatt a tízezer forintos Erzsébet-utalvány Orbán Viktor levele kíséretében, vannak családok, amelyeknek nagyobb gondokkal kell megküzdeniük így év vége felé. A nyíregyházi Lego-gyár alkalmazottairól múlt héten írtunk: sokan nem tudják, hogy januárban, a túltermelési kényszerleállás után mehetnek-e még dolgozni egyáltalán. Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő meg is kérdezte ennek kapcsán Szabó Lászlót, mit tesz a kormány annak érdekében, hogy megvédje azokat, akik olyan vállalatoknál dolgoznak, amelyekkel stratégiai partnerséget kötött a kormány. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára felsorolta az unalomig ismert makrogazdasági mutatókat, majd közölte, hogy biztos csak megingásról van szó a nyíregyházi gyárban. A General Electrictől 300 embert küldtek el a minap – egy olyan cégtől, amely közel 700 millió forint adókedvezményben részesült. Rogán Antal tájékoztatási miniszter erre azt mondta: nem örülünk ennek.

Annak a kormánynak a tagjai ők, amelynek a feje nem is olyan régen még így szólalt fel: meg akarunk állapodni a multinacionális cégekkel, de előtte pozíciót kell fognunk. Orbán Viktor azzal indokolta öt évvel ezelőtt a különadókat, hogy tárgyalási alapot teremtsen, mivel „a helyzet kéregetésre, könyörgésre nem változik, tárgyalni kell, ehhez pedig tárgyalási pozíció kell”. Világos beszéd, amit tettek is követtek: 2013-ra már egy sor multinacionális céggel stratégiai partnerséget kötött a kormány, sokszor meglehetősen ünnepélyes keretek között. Emlékszünk még a nagy ívű beszédekre? Esetleg a munkalapú társadalomra és a munkavédelmi akciótervre? (A 2008-as szociális népszavazáskor emlegetett, a „plebejusokkal” kötött szövetséget pedig csak a rend kedvéért említjük.)

Nap mint nap érkeznek olyan hírek, amelyek arra engednek következtetni, hogy ezek a kifejezések is az elhasznált politikai termékek sorsára jutottak. Ami nagy kár. Ez a kormány legalább mert szakítani elődei frázisaival, és nem szajkózott folyamatosan a piac láthatatlan kezéről. Legkésőbb 2008-ban kiderült ugyanis, hogy az a kéz bizony a bilibe lóg. Máskor meg tollat ragad, hogy levelet írjon: emlékezzünk csak Nicolas Sarkozy akkori francia elnök üzenetére, amit Orbán Viktornak küldött a magyar piacon ellehetetlenített, francia érdekeltségű étkezési csekkek védelmében. Ugye, hogy nem is volt annyira láthatatlan az a biliszagú kéz?

Virág elvtárssal szólva: kemény idők voltak, de álltuk. Harcoltunk a rossz multikkal, és szövetséget kötöttünk a jó multikkal, legalábbis a miniszterelnök nagyon sokszor elmondta ezt. Beszéde előtt persze lehet, hogy kormánya nemcsak szövetséget, hanem valamiféle üzletet is kötött ezekkel a cégekkel, de úgy fest, ebbe sokakat nem avattak be. Mert azt látjuk, hogy a politika fehérgallérosai élik a maguk pezsgős, szolgálati autós, cintányéros cudar világát, de a kékgallérosoknak, a melósoknak másfajta cudar világ jutott: igazi és nyomorúságos, kiszolgáltatottsággal és mindennapos megaláztatással teli.

Itt van tehát legalább két nagyvállalat, ahol a kétkezi munkások élete finoman szólva nem fenékig tejfel. És mennyi lehet még, ahol a munkaszerződésnek csúfolt omertától való félelmükben, a kirúgástól tartva inkább hallgatnak és tűrnek a szalag mellett állók? Hol van ilyenkor a multiknak különadók formájában sallerokat és kokikat osztó kormány? Hol van az a jól megfogott tárgyalási pozíció? Ahogy nem változott a helyzet könyörgésre és kéregetésre, úgy nem fog változni az államtitkár félrenézésére és a miniszter cinikus vállvonogatására sem. Azért érthetetlen ez a hozzáállás, mert ha ennek a kormánynak a képviselői népmesei szegénylegényként mennek neki az euroatlanti világrend sárkányának Magyarország védelmében, akkor miért olyan bonyolult betartatni pár céggel a saját szabályait és vállalt kötelezettségeit? S ami külön pikantériája a helyzetnek: a választók rezdüléseire oly érzékeny kormány miért hagyja cserben az övéit? Hiszen mindeközben az állami megrendelésekkel kitömött politikai agytrösztök hazai szerzői arról blogolnak, hogy a brexit és Donald Trump győzelme a kétkezi melósok semmibevételének is tulajdonítható. Ez így is van. De idehaza olykor ezeknek a trumpista politikai gondolkodóknak és állami bloggereknek a kedvenc pártja veszi semmibe a kétkezi melósokat.

Szép dolog, ha megmentjük a komplett keresztény Európát a dzsihadista ingyenélőktől, de ideje észrevenni, hogy itthon falvak néptelenedek el és komplett lépcsőházak ürülnek ki. Aki helikopterrel száll fölébe, annak térkép e táj, de segítünk neki: ezek az emberek is oda mennek, ahová az a sok dzsihadista ingyenélő igyekszik. Mégpedig dolgozni, mert ott azért még nem annyira cudar a kékgallérosok világa, mint idehaza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.