Bérfel- és -elzárkózás

Az európai bérfelzárkóztatás akár százpárti konszenzus alapja is lehetne, mert ezt a célt minden létező párt a zászlajára tűzte.

Ugró Miklós
2017. 01. 01. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai bérek kiegyenlítéséért indítana uniós népszavazási kezdeményezést a Jobbik. Az „európai bérunió” – Vona Gábor határozott meggyőződése alapján – erkölcsileg igazságos, jogilag megvalósítható, gazdaságilag hasznos lenne. A népszavazás kiírásához elegendő hét tagországból egymillió aláírást összegyűjteni egy év alatt, ami nem tűnik túl merész vállalkozásnak. Sajnos a konkrétumok itt véget érnek, hogy a bérkiegyenlítés mi módon valósulna meg, nem jogilag, hanem valóságosan, nem tájékoztatott minket a nagy koncepciójú pártelnök. Például arról, hogy ki állja majd a számlát, nem a népszavazásét, hanem az egész „bérkiegyenlítését”, ami rengeteg pénzébe kerülne a jobb módú tagállamoknak, hacsak nem feltételezzük azt, hogy Vona elképzelése szerint a magyar bérviszonyok képeznék a kiegyenlítés alapját, bár ez a megoldás kétségkívül roppant takarékos lenne az egész kontinens számára.

Szakemberek úgy reagáltak a felvetésre, hogy szép, jó, hasznos és szükséges is lenne a magyar bérek felzárkóztatása az uniós bérszínvonalhoz, de annak nem a népszavazás az ideális módja, másrészt valószínűtlen, hogy a tehetősebb államok túláradó örömmel fogadnák az ötletet. De a legszakszerűbb, legbölcsebb reakció ezúttal is – mint minden más esetben – a Fidesztől érkezett: „Ha a Jobbik tehetné, akkor a baloldalhoz hasonlóan felszámolná a polgári kormány bérfejlesztéseit.” Nyilván akad oly eltökélt Fidesz-hívő, aki képes összefüggést találni Vona ötlete és a reá adott kormányzati válasz között, a többiek érjék be azzal, hogy a Jobbik mindent úgy csinál, mint a baloldal, azaz itt az újabb cáfolhatatlan bizonyíték, hogy Vona a Gyurcsány kottájából játszik.

Pedig ez az európai bérfelzárkóztatás akár százpárti konszenzus alapja is lehetne, mert ezt a célt minden létező párt a zászlajára tűzte. A parlamenten kívüliek és az ellenzékiek követelni szokták, kampányidőszakban az összes párt, pozíciójától függetlenül, megígéri, míg akik kormányra kerülnek, azok lelkesen magyarázkodnak, hogy az adott pillanatban miért nem aktuális a bevezetése. Jóllehet a 2002-es választási kampány hevében még a bérnövekedés forrását is megtalálta egy jeles szocialista. Sokan emlékezhetünk rá, hogy a Fidesz már az 1998–2002-es ciklusban is velejéig korrupt volt – az ellenzék szerint. (Megható momentuma volt az akkori hisztériának, amikor Keller László az újonnan elkészült autópálya aszfaltját csócsálta annak bizonyításaként, hogy a Fidesz kilopta belőle a bitument.)

Egy lenyűgöző intellektusú MSZP-s képviselőjelölt, Filló Pál odanyilatkozott, hogy választási győzelmük esetén európai szintre fejlesztik a béreket. Az újságíró (akkoriban még volt tényfeltáró újságírás) megkérdezte, hogy miből? Filló készen állt a tuti válasszal: az adófizetők pénzét nem az Ezüsthajó Kft.-nek, hanem a dolgozó népnek adják. Akkoriban az Ezüsthajó Kft. volt az ellenzék szemében az első számú közellenség, egy vállalkozás, amely egymagában akadályozta hazánk felzárkózását és népünk európai integrációját. Kétségtelen, a cég kapott közpénzt működési célokra, mintegy négymilliárd forintot, amely összeg a magyar jövedelemtulajdonosok között szétosztva havi 40 forint pluszbevételt jelentett volna. Félek, hogy az európai nívóhoz egy kicsit több hibádzott.

Talán ez is közrejátszott abban, hogy a győztes balliberális koalíció meg sem próbálta a hazai béreket az uniós szintre felzárkóztatni. És annak a nyolc évnek a gyászos örökségét a rá következő hat évben még nem sikerült feldolgozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.