Európa kontra Európai Unió?

Theresa May a briteknek sima átmenetet, úgynevezett soft brexitet ígért.

Egedy Gergely
2017. 01. 25. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia kiválik ugyan az Európai Unióból, de azt kívánja, hogy az európai együttműködés sikeres legyen – hallhattuk Theresa Maytől a kilépéssel kapcsolatos elképzeléseit konkretizáló, régóta várt londoni beszédében január 17-én. A történész számára ismerős e gondolat, hiszen lényegében ugyanezt az álláspontot fogalmazta meg Winston Churchill is az „Európai Egyesült Államok” eszméjét első ízben megpendítő 1946-os zürichi beszédében. Támogatjuk a kontinens államainak az együttműködését – de mi nem kívánunk ebben részt venni

Így nézve jó fél évszázad alatt valójában nem sokat változott a szigetország és a kontinens viszonya. Az EU által teremtett nemzetek fölötti intézmények nem egyeztethetők össze a nemzeti parlament szuverenitásának elvével – fogalmazta meg ismét May a hagyományos brit álláspontot. Tett azonban egy olyan megállapítást is, amelyen érdemes eltöprengenünk. Európát nem hagyjuk el, csak az Európai Uniót – hangsúlyozta. Vajon szétválasztható-e a kettő?

Nem könnyű kérdés, és a jelentősége jóval túlmegy azon, hogy a miniszterelnöki beszédben is felmerült. A neves történész, Robert Conquest Kegyetlen évszázad című munkájában arra mutat rá, bár valóban létezik olyasmi, hogy európai kultúra, Európa természetes módon mégsem alkot politikai egységet, hiszen alkotmányos hagyományai nagyon eltérőek. E megközelítésben a mesterségesen egységesített Európa inkább meghiúsítja, mint segíti a mélyebb egységet, az európai kultúra tehát nem szolgálhat érvként egy olyan államszövetség mellett, amely megfosztja identitásuktól Európa nemzeteit. Kétségtelen: Európa és az integrációs szervezet megkülönböztetése nélkül nem érthetjük meg, miért váltak „vonakodó európaivá” a britek.

Melyek a beszédben körvonalazott stratégia legfontosabb elemei? Mindenekelőtt az, hogy Nagy-Britannia az úgynevezett kemény brexitet választja: kilép az unió egységes belső piacából. Még a vámunióból is, mert a közös külső vámhatárból sem kér, fenntartva magának a jogot, hogy bárkivel szabadkereskedelmi egyezményt köthessen. A „kemény” és a „puha”, azaz a közös piaccal nem szakító kilépés esélyeiről rengeteget találgattak a júniusi referendum óta, mégis azt kell mondanunk, ez a döntés, ha burkolt formában is, már benne volt May korábbi állásfoglalásaiban. Amikor pártja őszi birminghami konferenciáján kiállt a bevándorlás korlátozása és az EU-s jog elsőbbségének elutasítása mellett, azzal kimondatlanul is nemet mondott az egységes piaci tagság megőrzésére. A munkaerő szabad mozgása és a közös piac ugyanis egyaránt az unió alapelvei közé tartozik, s az egyik nem vethető el a másik megtartásával együtt – ezért üdvözölték a beszédet az EU vezetői úgy, hogy London legalább nem tesz kísérletet a neki tetsző elemek „kimazsolázására”. Igaza van Maynek: az egységes piac elfogadása azt jelentené, hogy az ország „egyáltalán nem is lép ki” az EU-ból. Mi sem részleges, sem társult tagságot nem kívánunk – jelentette ki a brit miniszterelnök. London ehelyett egy átfogó szabadkereskedelmi egyezménnyel akar majd hozzáférni, „a lehető legnagyobb mértékben”, az egységes európai piachoz.

A másik kérdés, amelyet rendkívüli nemzetközi érdeklődés kísért a beszéd előtt: a bevándorlás ügye. Erről May úgy foglalt állást, hogy a referendum eredménye a tagországokból érkezők számának szabályozására kötelezi a kormányt. Vége tehát az akadálytalan bevándorlásnak. A korlátozás részleteiről azonban semmit sem árult el, csak annyit mondott, hogy garantálni fogja azon EU-s munkavállalók jogait, akik már a szigetországban tartózkodnak. Kérdés, az Angliában dolgozó magyarok számára ez az ígéret eléggé megnyugtató-e.

A brit politikát figyelemmel kísérők számára nem számít újdonságnak a „globális Nagy-Britannia” koncepciójának előtérbe állítása sem; erről is szólt May a toryk októberi konferenciáján. „A kontinensen túlra is tekintünk” – hallhattuk most ismét tőle, ami óhatatlanul az egykori birodalmat juttatja az eszünkbe. Az „angloszféra” iránti érdeklődés, „Anglo-Amerika” eszméje a brit konzervatívok gondolkodásában valójában mindig is megkülönböztetett jelentőséget kapott, s Donald Trump eddigi állásfoglalásai csak felerősítették az ehhez fűzött reményeiket. Az új elnök legutóbb „nagyszerű dolognak” nevezte a brexitet, komoly biztatást adva ezzel az Európától elforduló brit politikának. Bár a brit állam egységének megőrzését prioritásnak nevezte May, a „kemény” brexit ezt igencsak megnehezíti. Skócia „első minisztere” több ízben is jelezte: az Európából való teljes kiválás esetén kezdeményezni fog egy újabb függetlenségi népszavazást. És ez nem blöff – fűzte hozzá Nicola Sturgeon. Súlyos problémát vet fel Észak-Írország és az Ír Köztársaság jövőbeli kapcsolata is, különös tekintettel a határ átjárhatóságára.

May igen kemény hangon figyelmeztette az EU-t, hogy semmiképp se vezesse valamiféle „büntető” szándék a kilépésről folytatandó tárgyalásokon. Egy efféle hozzáállás a 27-ek részéről „szerencsétlen öncsonkítás” lenne, hangsúlyozta, aminek a kontinens legalább olyan mértékben a vesztese lenne, mint a szigetország. Ez esetben London „modellt válthat” – fűzte hozzá, kevéssé leplezett fenyegetéssel. Más szavakkal: alacsonyabb adókulcsok bevezetésével egyfajta „adóparadicsommá” teheti a szigetországot, „Szingapúrrá Európa peremén”, versenyhátrányba hozva az EU tagjait. Ez természetesen óhatatlanul a szociális ellátás kárára menne, élesen ütközve May azon ígéreteivel, hogy a brexitet mélyreható társadalmi reformokkal fogja összekapcsolni.

May nem várta meg beszédével a legfelsőbb bíróság döntését arról, hogy szükséges-e a parlament jóváhagyása a kilépési folyamat elindításához, arra viszont ígéretet tett, hogy az EU-val kötendő végső megállapodást majd a parlament elé terjeszti. Beszédében a briteknek sima, puha átmenetet, „soft brexitet” ígért, a keménységet csak Brüsszelnek tartva fenn, erre azonban kevés az esély. Brüsszel aligha fogja hagyni, hogy Nagy-Britannia az EU kárára erősödjön meg, London viszont abból indul ki, hogy „egy rossz alkunál a megállapodás hiánya is jobb”. A válások ritkán simák – valószínűleg ez sem lesz az.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.