Megfúrni az olimpiát

A Fidesz nyerhet, az ellenzék pedig veszíthet is egy újabb népszavazás kiírásán.

Pápay György
2017. 02. 01. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boldog ország, amelynek legfőbb vitatémája, hogy rendezzen-e olimpiát. Lehet, hogy egy-két héten belül mi is feliratkozunk ezeknek a nemzeteknek a sorába: minden jel arra mutat, hogy a kérdésben népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalom – és a hozzá csatlakozó pártok, szervezetek – határidőre összegyűjtik a szükséges 138 ezer aláírást. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének fajsúlyosabb problémáink, mint az olimpiarendezés; az ellenzők éppen arra hivatkozva utasítják el Budapest 2024-es kandidálását, hogy az efféle „luxus” messze túlmutat Magyarország mai gazdasági teljesítőképességén. Ettől még tény, hogy amennyiben a referendumot kiírják, az elkövetkező hónapokban az ötkarikás-problematika fogja uralni a hazai közbeszédet. Ez pedig szintén óriási luxusnak tűnik, politikai szempontból legalábbis mindenképpen.

Nem mintha az olimpiarendezéssel kapcsolatban hazaárulás volna népszavazást kezdeményezni. Épp ellenkezőleg: egy felelős kormány csak akkor vághatja ekkora fába a fejszéjét, ha egyértelműen maga mellett tudja a rendező város lakosságának támogatását. Nem is beszélve arról, hogy a 3000 milliárd forintos vállalkozás az ország költségvetésének egészére kihatással lehet, s ennek esetleges negatív következményei nem csak – sőt, elsősorban nem – a fővárosban fognak érződni. Úgyhogy olimpiai kandidálás esetén mi sem lenne indokoltabb, mint egy helyi vagy akár országos népszavazás. Tegyük hozzá: normális esetben. Magyarországon viszont ezen a téren sem a papírforma érvényesül, hiszen a népszavazások nálunk általában nem a feltett kérdésről szólnak, hanem valami egészen másról. Jelen esetben az Orbán-kormányhoz való viszonyról.

Nem tudom, akadt-e bárki is az ívek eddigi aláírói között, akit egy pillanatig is igazán foglalkoztatott volna a 2024-es nyári játékok sorsa. Mindenesetre nem valószínű. Aki most az olimpiáról szóló referendum kiírásában reménykedik, az leginkább a kormányzó elitről szeretne ítéletet mondani. S ezzel bizonyítványt állít ki az ellenzékről is: akik rendszert akarnak bontani, vagy csak egy kis borsot törnének Orbán Viktor orra alá, megint nem a pártokhoz fordulnak, hanem egy, a semmiből támadt civil mozgalomhoz és a mindig bevethető csodafegyverhez, a népszavazáshoz. Úgy tűnik, jó érzékkel, hiszen ez a meccs Budapesten látszólag megnyerhető. Korántsem magától értetődő azonban, hogy a Fidesz olyan rosszul járna egy újabb – akár elbukott – népszavazással.

Ha jobban belegondolunk, 2016 gyakorlatilag arról szólt, hogy a kormány – divatos kifejezéssel élve – meghackelte a politikai diskurzust a kvótareferendum kiírásával. Hogy mi lett volna egy érvényes népszavazás hozadéka, már soha nem fog kiderülni, de vélhetően nem sokkal több, mint az érvénytelené. Leszámítva persze, hogy a kormányoldal hónapokon át kedvére beszélhetett legfontosabb témájáról, a bevándorlásról, a szokottnál is intenzívebb keresztes, illetve reklámhadjáratot folytatva minden elképzelhető felületen. Vajon kell-e ezek után nagyobb ajándék a Fidesznek, mint egy újabb népszavazás, amely megint csak egy meghatározott témakörre fókuszálja a közbeszédet, és segít további hónapokat kibekkelni a választási kampány kezdetéig?

Maga a téma persze látszólag kényelmetlen a kormánypártoknak, hiszen az olimpiaellenes kampány várhatóan a korrupcióról fog szólni, továbbá arról, mely területekre kellene inkább fordítani az erre előirányzott milliárdokat (oktatás, egészségügy). De nem erről beszél az ellenzék évek óta? És mégis mire ment vele? A Fidesz ellenben bizonyára nem csupán az olimpia mellett fog kampányolni, hanem általános eredménykampányt folytat majd annak bizonyítására, hogy a „jobban teljesítő” ország akár egy olimpiát is elbír. Beszélhet továbbá sikerről, összefogásról, nemzeti büszkeségről – mindarról, amiről a kormánypárti szavazók hallani szeretnek. Azok, akiknek az olimpia pozitív hívószó, és nem lelkesednének azért, ha valaki ezt elvenné tőlük. Ha a Fidesz járulékos veszteséget szenvedne is egy esetleges budapesti népszavazási kudarccal, valamit nyerne is rajta: sok harci lázban égő szavazót, akiket könnyű mozgósítani azok ellen, akik még az olimpiát is képesek voltak megfúrni. Orbán Viktornak nem az a célja, hogy mindenki szeresse, hanem hogy bő kétmilliós táborát el tudja vinni az urnákhoz 2018-ban. Ehhez pedig nem jön rosszul egy jól körvonalazott, kézzelfogható ellenfél.

S végül az ellenzék, különösen a baloldal még veszíthet is a népszavazási győzelmen. Ennek hatására könnyen abba az illúzióba ringathatja magát, hogy itt az áttörés, eséllyel léphet pályára egy országos megméretésen is – miközben a szükséges politikai munkát még nem végezte el. Ahhoz jóval több kell, mint egy referendum, amelynek a sikere legfeljebb arról árulkodna, hogy Budapesten sokan nem rajonganak a Fideszért. Ezt ugyanis népszavazás nélkül is tudjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.