A liberális demokrácia éve lenne 2017?

A radikális pártokkal szembeni harc egyik lehetséges eszköze a retorikájuk átvétele.

Földi Bence
2017. 03. 12. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már sokféleképpen nevezték az idei esztendőt. Orbán Viktor miniszterelnök a lázadás évének, az ENSZ a fenntartható turisztikai fejlesztések esztendejének, az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint pedig a békéről fog szólni az idei tizenkét hónap. A legmeglepőbb jóslat azonban a Policy Solutions stratégiai igazgatójától, Boros Tamástól származik. A 168 Óra március 2-i számában azt írta: 2017 a liberális demokrácia éve lesz.

Nézzük részletesebben! Boros szerint igaz ugyan, hogy úgy fest, a populista erők előretörtek Nyugat-Európában, ám valójában „érzékelési késésben vagyunk, hiszen a trend korábban érte el csúcspontját”. Közvélemény-kutatási adatokra hivatkozik: a jobboldali populista pártok támogatottsága csökkent 2016-ban az előző évekhez képest, majd Belgium, Németország, Nagy-Britannia, Finnország és több mediterrán állam példáját is felhozza a gyengélkedő populisták elméletét alátámasztandó. A holland, francia, német és norvég választásoktól – ezeket gondolja Európa idei fontos voksolásainak – sem tart. Nyugaton „a szociáldemokrata és kereszténydemokrata pártok az elmúlt hónapok során éppen erősödőben, nem pedig eltűnőben vannak” – véli a politikai elemző, s cikkét azzal zárja, hogy ha nem lesz válság, akkor nem lesz újabb menekülthullám sem, és nem lesz több terrorcselekmény sem, vagyis a liberális demokrácia uralja majd Nyugat-Európát 2017-ben is.

Derűlátó írásában azonban Boros Tamás többször is figyelmetlen, vagy pedig könnyedén elsiklik bizonyos tényezők felett. Alapvetően közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva ír arról, hogy visszaestek a populisták. Ezzel két nagyobb gond van. Az egyik, hogy a közvélemény-kutatásokba vetett bizalom a közelmúlt eseményeivel (brexitnépszavazás, amerikai elnökválasztás) kapcsolatos kapitális mérési hibák miatt jelentősen csökkent. Nem csoda, hogy Róna Dániel politológus-közgazdász blogot indított a közvélemény-kutatások romló imázsát ellensúlyozandó. Másrészt Boros azt sem veszi figyelembe, hogy választásokhoz közeledve a radikális pártok népszerűsége mindig csökken, míg ciklusok közepén szárnyalnak. Ennek oka, hogy a választók egy része ugyan kedveli az említett politikai alakulatokat, de nem szívesen bízná rájuk az országot. Boros Martin Schulz és Angela Merkel népszerűségét is összevetette, holott Németországban nem közvetlenül választják a kancellárt, így ennek az adatnak nincs túl nagy jelentősége.

További probléma, hogy a cikkben a szerző nem mondta meg pontosan, kikre használja a populista jelzőt. Többnyire csak jobboldali radikálisokat említett a szövegben, baloldali populistákról pedig csak Spanyolország, Portugália, Görögország és Ciprus esetében írt. Pedig mind Németországban, mind Franciaországban relatíve erősek a baloldali radikálisok, a Die Linke és Jean-Luc Mélenchon kommunistái hosszú ideje szereplői az ottani politikai életnek. Arról nem is beszélve, hogy a radikális pártokkal szembeni harc egyik lehetséges eszköze a retorikájuk átvétele, beemelése a fősodorba. A Boros által dicsőített szociáldemokrata és kereszténydemokrata pártok nem amiatt egyre sikeresebbek, mert vége a liberális demokrácia válságának, hanem azért, mert egyre populistább hangnemben politizálnak – gondoljunk csak a korábbi kijelentéseivel ellentétesen cselekvő Angela Merkel német kancellárra vagy a radikalizálódó Mark Rutte holland miniszterelnökre.

Boros ráadásul számos feltételhez köti, hogy 2017 valóban a liberális demokrácia éve legyen. Jó eséllyel ezeknek csak kisebb hányada teljesül, ha egyáltalán, s így borulhat az egész koncepció, amely, meglehet, téves feltételezésre épült. Továbbgondolásra érdemes kérdés viszont az, hogy valóban válságba jutott-e a liberális demokrácia, vagy csupán felnagyítjuk az elmúlt évek eseményeit, és tendenciaként magyarázzuk azokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.