Oszd meg és uralkodj?

Tény, hogy a Fidesznél senki sem szemlélheti nagyobb elégedettséggel, ami a baloldalon zajlik.

Pápay György
2017. 03. 18. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vissza-visszatérő kérdése a hazai közbeszédnek, hogy a baloldal pártjai a Fidesz zsebében vannak-e, vagy egyszerűen maguktól ennyire tehetetlenek. A magam részéről hajlamos vagyok az egyszerűbb magyarázatot választani: valószínűleg az utóbbiról van szó. Azóta, hogy a magyar baloldal – avagy, nem pejoratíve használva a kifejezést: a balliberális oldal – a 2010-es választási vereséget követően darabjaira hullott, helyzetükbe szinte kódolva van a kudarc. Mert elgondolhatja ugyan bármely szalonértelmiségi, mi is a megfelelő politika általában a baloldal számára, ha közben az egyes, leginkább egymással versengő formációknak gyökeresen mások az érdekeik. A volt SZDSZ-es holdudvarnak például igaza lehetett abban, hogy 2014-ben Bajnai Gordon lett volna a legjobb (vagy a legkevésbé rossz) miniszterelnök-jelölt – akkora vereséget talán nem szenvedtek volna vele, mint Mesterházy Attilával –, de a másik oldalról nézve érthető, miért nem sietett az MSZP pajzsra emelni az immár más színekben induló politikust. Ahogy érthető a kis pártok, az Együtt vagy a Párbeszéd ódzkodása is az összbaloldali akolmelegtől, hiszen míg a mérleg egyik serpenyőjében a parlamentből kiesés található, addig a másikban a teljes önfeladás.

A baloldal töredezettségéből fakadó – fogalmazzunk finoman – hatékonyságdeficitet persze nemcsak az elemzők és a publicisták vették észre. Hanem minden bizonnyal a Fidesz is. És ezzel el is jutunk a feltételezések vagy akár az összeesküvés-elméletek újabb hullámáig, amelyek arra keresik a választ, mit hajlandó megtenni a kormánypárt e töredezettség fenntartásáért. Erről a Momentum Mozgalom tagjai tudnának mesélni, akikről már a népszavazási aláírásgyűjtés alatt terjedni kezdtek olyan mendemondák, hogy valójában – ki más – a Fidesz áll mögöttük. Logikus: így tudott szépen kifarolni a kormány az olimpiai pályázat mögül, ezért nem is támadták a Momentumot (sőt, az igazán jól értesültek szerint még az aláírások egy részét is ők szállították). Aztán úgy tűnt, ez a konteó egy csapásra összeomlott attól, hogy ha némi spéttel is, de beindult a kormányközeli média kartácstüze az „álomgyilkosok” ellen, akik dúsgazdagok, utálják a vidékieket, és amúgy is ők az új SZDSZ. Mi moshatná le róluk nyilvánvalóbban a fideszes bélyeget?

Csakhogy a mai baloldali valóságban semmi sem az, aminek látszik. A héten már arról olvashattunk, a Fidesz azért támadja ilyen hevesen a Momentumot, hogy megemelje őket. Jól jön ugyanis egy új, viszonylag potens baloldali-liberális szereplő, amely esélyes néhány százalékra, és alkalmas arra, hogy tovább ossza az ellenzéki térfelet. Amiből leginkább az derül ki, hogy a kormánypárt olyan, mint a mesebeli szegény ember, aki ugyanabból a szájából fúj hol hideget, hol meleget: akár agyonhallgatni igyekszik a Momentumot, akár földbe döngölni, csak az ő szekerüket tolja. Hogy aztán azok meg az ő szekerét tolják. Felmerül a kérdés, miért nem Botka Lászlót érte az a vád, hogy Orbán Viktor meg akarja emelni – hiszen voltaképpen ez történt, amikor a miniszterelnök január végén a Modern Városok program keretében vele rázott kezet Szegeden, és nem a helyi Fidesszel. Talán mert az MSZP enélkül is házhoz megy a pofonért, mint legutóbb a hatvani Grassalkovich-kastély esetében, amelyet a Fidesszel közösen jegyzett törvényjavaslatban ruháztak volna át a vadászkamarára, hogy aztán másnapra rájöjjenek: „ami szakmailag indokolt volt, az politikailag tarthatatlanná vált”. Még szerencse, hogy Gréczy Zsolt volt szíves jelezni.

Tény, hogy a Fidesznél senki sem szemlélheti nagyobb elégedettséggel, ami a baloldalon zajlik. Az is szembetűnő azonban – mint azt az utóbbi „vadászbaleset” is mutatja –, hogy nem kell sokat invesztálnia a baloldali erők megosztásába. Megy az nekik maguktól is, a kormánypártnak pedig marad az uralkodás. Továbbá az örömteli tudat, hogy az ellenzéket nem lehet leváltani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.