Uniós határ az írek között?

Úgy tűnik, záros határidőn belül nem csak a fociban lesz külön csapata Angliának, Skóciának, Walesnek és Észak-Írországnak.

Lukács Csaba
2017. 03. 31. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda délben elkezdődött a brexit: Theresa May kormányfő épp beszédhez készülődött a westminsteri parlamentben, amikor a szigetország EU-nagykövete, Sir Tim Barow átadta Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét aktiváló hivatalos levelet. A brit kormányfő a beszédében egyébként így fogalmazott: „A választópolgárok kívánságának megfelelően az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.” A visszaszámlálás elkezdődött: 2019. március végére eggyel kevesebb tagja lesz az uniónak.

Sokan és sokszor leírták már, hogy ezzel egy új világ kezdődik. A legtöbben a skótokra figyelnek ebben a helyzetben – alig két és fél éve népszavazást tartottak náluk az Egyesült Királyságtól való függetlenedésről, és akkor (nagyon magas részvétel mellett) elutasították a függetlenedést. A brexitnépszavazáson viszont a skótok többsége az EU-ban való maradás mellett voksolt, így jogos a kérdés, hogy számukra valóban a független, egyben EU-tag Skócia volna-e a jó megoldás. Az edinburgh-i tartományi nemzetgyűlés néhány napja engedélyezte a skót nacionalisták vezette kormánynak az új népszavazási folyamat elindítását, de erre még Londonnak is rá kell bólintania.

Amiről jóval kevesebb szó esik a világsajtóban, az az északírek sorsa. Pedig ott is helyzet van, és nem is kicsi. A válság januárban kezdődött, amikor a függetlenségpárti Martin McGuinness miniszterelnök-helyettes váratlanul lemondott, hogy az egyensúly felborításával lemondásra kényszerítse az alig tíz hónapja regnáló unionista miniszterelnököt, aki korrupciógyanús ügybe keveredett. Ezzel a húzással Arlene Foster mandátuma automatikusan megszűnt, így előre hozott választásokat kellett kiírni.

Aki nem lenne tisztában a bonyolult északír belpolitikával: az elszakadáspárti, katolikus ír köztársasági nacionalisták és a britpárti protestáns unionisták harminc évig harcoltak egymással. A terrorcselekményektől sem mentes polgárháborúban több ezer ember vesztette életét, 1984-ben egy merényletben még magát a brit miniszterelnököt is majdnem sikerült meggyilkolniuk. (A brightoni szálloda robbantásában öt ember vesztette életét, Margaret Thatcher a csodával határos módon menekült meg.) A felek azonban elfáradtak, és 1998-ban aláírták az úgynevezett nagypénteki egyezményt, amely kimondja: a két vallás hívei és pártjaik egymásra vannak utalva, így az országban nem alakulhat kormány kizárólag katolikusokból vagy protestánsokból. A békekötés óta a miniszterelnök mindig unionista, helyettese pedig köztársasági volt, leszámítva azt az öt évet, amikor London felfüggesztette a nemzetgyűlés működését.

A március másodikán megtartott előre hozott választásokon eddig példátlanul magas, hatvanöt százalékos részvétel mellett az Írország újraegyesítéséért küzdő Sinn Féin és a britpárti Demokratikus Unionista Párt fej-fej mellett végzett, de az eddig erősebb és így a kormányfőt is adó unionisták meggyengültek – alig ezer szavazattal sikerült nyerniük. A republikánus párt, a Sinn Féin most úgy érzi, eljött az idejük, és nem elégszenek meg egy kormányfő-helyettesi pozícióval.

A két nagy pártnak március 27-ig meg kellett volna állapodnia a kormányfő, illetve helyettese személyéről és a kormánynévsorról, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Az elmaradt megállapodásért természetesen mindig a másik a hibás, de a patthelyzettel azt érték el, hogy London kezébe adták a sorsukat. A brit kormány északírügyi államtitkára úgy döntött, új választások kiírása helyett ad még néhány hét haladékot a pártoknak, hogy megegyezzenek.

Nagy Britannia kilépésével visszalépünk az időben: egy nemzet tagjai között újra fizikai akadály fog húzódni, hiszen Írország és Észak-Írország között lesz az Európai Unió külső határa. Ezt a határ mindkét oldalán élők ellenzik, ráadásul az északírek többsége is a brexit ellen szavazott. Arról nem is beszélve, hogy Írország és az Egyesült Királyság között nagyon szoros a kapcsolat. A brit lakosság tíz százalékának ír felmenői vannak, egymillió ír él és dolgozik Nagy-Britanniában, és akkor még nem is számoltuk a jelenleg belsőnek számító északír közösséget. A Sinn Féin abban reménykedik, hogy a brexittel bekövetkező káosz egy valódi Ír Köztársaság megteremtéséhez vezethet, újraegyesítve Európa harmadik legnagyobb szigetének két felét. A skótok függetlenségben gondolkodnak, és a brexitpánik már a walesiekre is átragadt, hiszen egyes politikusaik szerint az Angliából és Walesből álló maradék entitásnak nincs sok értelme.

A brit miniszterelnöknek, Theresa Maynek két éve van, hogy sikeresen levezényeljen egy olyan tárgyalássorozatot, amelyre még nem volt példa az Európai Unióban. Mindenesetre nagyon úgy tűnik, záros határidőn belül nem csak a fociban lesz külön csapata Angliának, Skóciának, Walesnek és Észak-Írországnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.