Nagykövetek jönnek és mennek

A miniszterelnök azzal akarta megalázni hűséges diplomatáját, hogy foglalkoztatását nőüggyé degradálta.

Lakner Dávid
2017. 04. 07. 6:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lovas István megsejthetett valamit. Az újabban az Echo TV Sajtóklub című műsorában is látható újságíró egy hónapja, március 1-jén közzétett honlapján egy fiktív levelet, amelyben Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet távozását vetítette előre. Lovas a Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében írt magának egy fiktív választ, amelyben az intézmény elítélte Szemerkényi munkáját, és azonnali menesztését ígérte meg. A vádpontok? Lovas szerint a nagykövetséget sokkolta Trump győzelme, és nem tudta eddig tető alá hozni az Orbán–Trump-találkozót. Szemerkényi „szélsőségesen transzatlantista” és „oroszellenes” – szögezte le az újságíró, nem titkolva azt a reményét, hogy hamarosan nem ő lesz a nagykövet. És láss csodát, nem is kellett sokat várnia: a Külügyminisztérium megerősítette, hogy júniusban hazahívják a korábban energia- és biztonságpolitikával is foglalkozó szakértőt.

Hogy miért? Nőügyekkel nem foglalkozom – ennyit válaszolt az ATV kérdésére Orbán Viktor a Parlament folyosóján, rögvest magára is rántva a szexizmus vádját. A gesztus nem szimpla elszólás: a miniszterelnök láthatóan azzal akarta megalázni eddig hűséges diplomatáját, hogy foglalkoztatását „nőüggyé” degradálta. Pedig Szemerkényi nem ment nyíltan szembe az újabban Trump-párti kormánnyal, sőt a Figyelőnek azt nyilatkozta, hogy háromszor is találkozott már az új amerikai elnökkel. Mi az elnökválasztásban mindkét kapura fociztunk – jegyezte meg a nagykövet, amit nyilván úgy értett, hogy a Németh Zsolt irányvonalát képviselők kétségbeesetten próbálták kiegyensúlyozni Orbánék hirtelen jött Trump-barátságát. És kétségtelen, hogy bár mindenki arra számított, az elnök elsők közt fogadja a magyar kormányfőt, ez mégsem történt még meg.

Orbánnak talán az volt a célja, hogy Trump stílusában adta ki nyilvánosan Szemerkényi útját? Egy hasonló megszólalás egyáltalán nem lenne szokatlan az Egyesült Államok vezetőjétől, a magyar kormányfőtől mégis különösen hatott a korábbiak tükrében. Éppúgy, ahogy a 2010 előtti megszólalásokat ismerve különösen hat az oroszokhoz való közeledés vagy épp az újdonsült Trump-pártiság is: olyan politikailag abszolút inkorrekt, szabadszájú, kalandor politikához való igazodás, amely a polgári-konzervatív szellemiségtől teljesen idegen. Nem csoda, hogy az új amerikai jobboldalt, az alt-rightot igazodási pontnak tekintők már külön becsmérlő kifejezést („cuckservative”) találtak azokra a jobboldaliakra, akiknek nem tetszik az új irány.

Ha végignézzük, milyen cikkeket írt Szemerkényi 2005-től a Heti Válaszba, illetve mit képviselt a nyilvánosságban, egy jóval következetesebb, bár időnként Trump felé kacsingató irányvonalat láthatunk. Bizonyos tanulmányokra hivatkozva 2008-ban arról írt például Oroszország sötét szíve című cikkében: „mennyi tipikusan volt KGB-s módszer alkalmazására adott példát az elmúlt tíz év”, illetve hogy a Putyinhoz köthető, látszólag pozitív fejlemények mögött milyen belső mechanizmusok mutatják egy elnyomó rendszer sajátosságait.

Nyilvánvaló, hogy Trump győzelme után az ilyen sorok nem keltenek lelkesedést a jobboldalon. De nyilvánvaló az is, hogy nem Szemerkényi változott, hanem az a kormány, amelyik ellenzékben még a putyini vezetéssel szembeni szkepszisének adott hangot. S ugyanilyen változás a „nőügy” sértésként való használata is: egy polgári értékrendet képviselő vezetőnek alkatilag idegenkednie kellene az efféle cinizmustól. Főként, hogy Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár két éve még azzal büszkélkedett: van női ENSZ-diplomatánk, Bogyai Katalin, illetve washingtoni nagykövetünk, Szemerkényi Réka. Erősíteni kell a döntéshozatalban való női részvételt – mondta Novák, de úgy tűnik, nem mindenki hallotta meg a 2015-ös nyilatkozat üzenetét. Ezt csak sajnálni tudjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.