Nagykövetváltás Washingtonban

Trump elnökké választásával nem szűnt meg a Fehér Ház „Orbán-problémája”.

Dobozi István
2017. 04. 08. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet idő előtti visszahívása és Orbán Viktor miniszterelnöknek ezzel kapcsolatos megdöbbentően pallérozatlan, szexista kiszólása („nőügyekkel nem foglalkozom”) fölkavarta a kedélyeket Budapesten, de itt Washingtonban is. Magyar állampolgárként negyed évszázada követem a magyar–amerikai politikai kapcsolatok hullámvasútra emlékeztető mozgását, szoros kapcsolatot tartva az itteni magyar nagykövetséggel, amelynek nem volt könnyű dolga az elmúlt hét évben.

Washington nem sokkal az Orbán-kormány hivatalba kerülése után döntött a magas szintű államközi diplomácia mosolyszünetéről, a politikai kapcsolatoknak a szövetséges országok között a megszokottnál jelentősen alacsonyabb szintre való lefokozásáról. Washington és a budapesti amerikai nagykövetség folyamatosan nyomás alatt tartotta az Orbán-kormányt, időnként nyilvánosan megleckéztetve a demokrácia hiánya, a jogállami fogyatékosságok és a korrupció miatt.

Magánbeszélgetések alapján a hivatalos amerikai aggodalmakat két szóban lehet összefoglalni: „orbáni túlzások” – populizmus, gyöngülő atlantista elkötelezettség, keleti különutasság és az illiberálisnak tartott kormányzás regionális kisugárzása (lásd Lengyelország). A Potomac partján sokan felelőssé teszik Orbán Viktort azért is, hogy kormányzása elején nem határolódott el határozottabban és külső nyomás nélkül a szélsőjobbtól, hozzájárulva ezáltal ahhoz, hogy a Jobbik az ország második legerősebb parlamenti pártjává váljon, amely már kormányzati szerepről álmodozik. Washington az „orbáni túlzásokat” büntette azzal, hogy a kétoldalú államközi kapcsolatok szintjén a magyar miniszterelnököt de facto nemkívánatos vendégnek tekintette. (Orbán pontosan erre utalt Donald Trumppal folytatott rövid novemberi telefonbeszélgetésében: „Washingtonban fekete bárányként kezeltek”.)

Orbán – személyes hatalmi ambícióit követve – országa önsúlyát fölülmúló tényező lett az európai politikában, élére állva a Brüsszel- és Merkel-ellenes erőknek. A washingtoni elismerés azonban hiányzott a nagypályás külpolitikai státushoz; a moszkvai elismerés megvolt. Orbán jó lóra tett az amerikai elnökválasztásban („Trump migrációs és külpolitikája Magyarországnak az életet jelenti” – mondta még tavaly nyáron). Biztosnak tűnt, hogy Trump győzelmével a miniszterelnök számára rövid időn belül véget érhet a hétéves rossz washingtoni álom. A fő trófea egy Trump–Orbán washingtoni találkozó mielőbbi megszervezése volt, mindenki erre összpontosított Budapesten és Washingtonban, köztük a magyar kormány olyan fizetett amerikai lobbistái, mint Connie Mack („dolgozom rajta” – mondta nekem korábban). Amikor a találkozó mégsem jött össze – de kilátás sincs rá a közeljövőben –, Szemerkényi Réka lett az ügyeletes bűnbak, aki a kedvezőnek tűnő politikai háttér ellenére sem tudott tető alá hozni egy találkozót, holott ő maga háromszor is összefutott az új elnökkel. Természetesen a kormány mindezt cáfolja, de a hivatalos magyarázatok – cserehullám a diplomáciai karban, kormányváltás az Egyesült Államokban – erősen sántítanak.

Nem Szemerkényi Rékával van a baj, akit az egyik legtehetségesebb és legtevékenyebb washingtoni nagykövetként ismertem meg a rendszerváltás utáni időszakban. Mindegyik nagykövetet személyesen ismertem, tehát van összehasonlítási alapom. A gond máshol van. Mégpedig ott, hogy Trump elnökségével nem szűnt meg egy csapásra Washington fentebb említett „Orbán-problémája”, beleértve az atlanti elkötelezettség erősségét, a keleti különutasságot, amellyel összefüggésben elsősorban a magyar–orosz kapcsolatokat, azon belül is a Putyin–Orbán-viszonyt tartják aggályosnak. A magyar diplomácia ráadásul túlértékelhette a trumpi változások mélységét a washingtoni külügyi apparátusban. Trump számára nem prioritás az Orbán Viktorral való találkozó, hiszen Magyarországnál magasabb súlycsoportú országok vezetőinek sora várakozik a washingtoni vizitre. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter számára sem volt fontos a találkozó Szijjártó Péter külügyminiszter néhány héttel ezelőtti washingtoni látogatásakor a magyar nagykövetség új épületének ünnepélyes átadása alkalmából. Ez is világosan jelezte, hogy a kétoldalú politikai kapcsolatok hét éve zajló válsága nem szűnt meg automatikusan január 20-án, Trump elnök hivatalba lépésével. Ráadásul a novemberi választások után a kongresszusban is megmaradtak Orbán politikai ellenfelei, élükön John McCainnel, a szenátus hadügyi bizottságának republikánus elnökével.

Közben az orbáni politikát alapvetően rossz szemmel néző amerikai külügyi gépezet „munkaszinten” lényegében maradt a régi. Victoria Nuland volt külügyi államtitkár – Orbán Viktor és Szijjártó Péter fő washingtoni politikai mumusa – ugyan távozott a külügyminisztériumból, de pozíciója azóta is betöltetlen maradt. Szóval egészében Washingtonban majdnem minden úgy megy tovább, mint eddig. Sőt a lex CEU-val a helyzet még rosszabbra fordulhat a kétoldalú politikai viszonyban. A kapcsolatokat fölöslegesen tovább terhelő módosított felsőoktatási törvénynek még nem lehet előre látni a végső kimenetelét Washingtonban. Ezért és a washingtoni meghívólevél késlekedéséért csak magát hibáztathatja Orbán Viktor. Az általa kinevezett nagykövet minden igyekezete és szakmai tehetsége ellenére sem tudta ellensúlyozni az „orbáni túlzásokat” Washingtonban. Ehhez elmaradt a szükséges együttműködés Budapestről. Ne áltassa magát a Bem rakpart azzal, hogy egy nagykövetváltás áttörést hozhat a politikai kapcsolatokban. A megoldás kulcsa a Duna túlpartján van.

A szerző főtanácsadó, a Világbank volt vezető közgazdásza

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.