Szlovákia, ahogy mi utáljuk

Már a nacionalizmus sem a régi északi szomszédunk futballpályáin.

Arday Attila
2017. 04. 14. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a megszületése előtt utáltuk Szlovákiát. Északi szomszédunk alkotmánya 1992. október 1-jén lépett életbe, tizenhárom nappal azután, hogy a Slovan Bratislava – Ferencváros meccsen helyi kommandósok fekete álarcban, a magyar televízió élő közvetítése mellett, előre kitervelten összeverték a magyar szurkolókat. Dorongokkal ütötték őket, földön fekvő embereket rugdostak. 2006 októberéig azt hittük, ilyenre magyar rendőr nem lenne képes.

Az 1992-es nemzetközi kupameccs előtt a Fradi-drukkerek legnagyobb „bűne” az volt, hogy Nagy-Magyarországot éltették a Felvidéken. A Slovant és Szlovákiát szidalmazó rigmusok a hírhedt kommandós akció után terjedtek el, nemcsak a ferencvárosiak, hanem rengeteg magyar érzésű drukker énekelte őket. A lelkiállapot most is érthetővé válik, ha megnézzük a huszonöt évvel ezelőtt Pozsonyban készült felvételeket. Sokkolók a képsorok.

Néhány évvel később egy felvidéki sítáborban már nem kellett irredenta dalokat énekelnünk ahhoz, hogy belénk kössenek szlovák fiatalok. Elég volt kicsit hangosabban mulatoznunk Szviten, az Alacsony-Tátra északi lejtőin elhelyezkedő kis gyárvárosban, hogy körülvegyenek bennünket, belerúgjanak az egyik társunkba, majd amikor az fájdalmában szlovákozni kezdett, falkaszerűen rontsanak rá, hárman ütve a fejét.

A magyar–szlovák kapcsolatok újabb gyászos napja lett 2008. november 1-je. A Dunaszerdahely és a Slovan Bratislava meccsén megint ott voltak a ferencvárosiak (meg az újpestiek is), volt Nagy-Magyarország-molinó, ezer budapesti hallatta hangját a felvidéki magyarságot szimbolizáló szerdahelyiek mellett – és a szlovák nacionalizmussal összekapcsolt pozsonyiak ellen. A szlovák rohamrendőrség megint lecsapott, ötven embert kellett ellátniuk a mentőknek. A tizenéves Lengyel Krisztiánt megrepedt nyakcsigolyával helikopter vitte kórházba, maradandó sérüléseket szenvedett. Dunaszerdahelyen azt mondják a vezérszurkolók, 2008. november 1-je óta a Slovan nem ellenfél, hanem ellenség.

Hosszú éveken át nem jártunk a Felvidéken, nem félelemből vagy gyűlöletből. Egyszerűen nem vitt arra az utunk. Fél évtizede viszont törzsvendégek vagyunk, már-már hazajárunk az Alacsony- és a Magas-Tátrába, távol a nagyvárosoktól. A nyomát sem találjuk – bár nem is keressük – annak a gyűlöletnek, amely valaha itt körülvett minket. Alig fordulunk meg olyan helyen, ahol a szlovák emberek ne akarnának figyelmességből magyarul beszélni, legyen az gyógyszertár, családi panzió a falu közepén vagy nagyszálló a Csorba-tónál. A mosoly itt nem gyenge píárfogás, mint néhány kínai boltosnál, hanem egy gyökeret eresztett, egészségessé váló nemzet vendégszeretete. Mi pedig egy szép napon azon vettük észre magunkat, hogy már nem utáljuk a szlovákokat.

2015 nyara óta a pozsonyi Slovannak van már magyar válogatott labdarúgója, Priskin Tamás, aki így Saláta Kornél csapattársa lett. Közben Dunaszerdahelyen a Felvidék himnuszává vált az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című száma, a magyarság összetartozásának dala. Néhány napja trombitakísérettel énekelték ismét a megtelt lelátókon a helyi, budapesti és kolozsvári drukkerek egy sporttörténeti közvetítés során, hiszen magyar televízióban először lehetett élőben látni szlovák bajnoki meccset.

A rendőrség megint akcióba lépett, de most a Slovan-szurkolók szektorában: a petárdázás után benyomult a drukkerek közé, kiszorította őket az utcára, foghíjasak maradtak a sorok. Nem nézők hiányoztak, hanem székek – a magyarellenes rigmusokkal beköszönő vendégdrukkerek távozás előtt széttörték és bedobálták őket. Mindez a mérkőzés első negyedórája alatt történt, a pályán a támadásokat előtte is, utána is a dunaszerdahelyiek vezették, végül egy perccel a lefújás előtt megszerezte a győztes gólt a hazai csapat. A mi csapatunk.

Megérdemelné egy ilyen nap, hogy felhőtlenül tiszta ünneppé váljon. A meccs előtt naivan azt hittük, mivel a pozsonyiaknál is játszanak honfitársaink, ezúttal nem fordulhat elő, hogy Szlovákiát gyalázzák a lelátóról. De a meccs elején ettől is visszhangzott az aréna, talán válaszként a Slovan-tábornak.

A Szlovákia utálatát kifejező rigmus Magyarországon született, nem a Felvidéken, s azt is tudjuk, ezrével érkeztek drukkerek Budapestről. Többségüket a magyarság szeretete vitte oda, másokat Szlovákia utálata, ami csak erősödött a meccs felvezetéseként készített helyi videó révén, amely a Slovant ellenségként állította be. Priskin Tamás meccs utáni elmondásából kiderült, őt is szidták magyarok a lelátóról, de már nem annyira, mint régen. Milyen jó lehet neki!

Ugyanezek a szurkolók tomboltak a lelátón a 92. percben esett győztes gól után. Ezt egyébként egy huszonkét éves szlovák fiatalember, Pavol Safranko fejelte, aki történetesen a Dunaszerdahely labdarúgója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.