Vízbázisú anarchia

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy van egy módszer a tüntetések megelőzésére: a jó kormányzás.

Tompos Ádám
2017. 04. 25. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól ismerjük Francois Villon Nagy testamentumából a császár elé hurcolt kalóz, Diomedes meséjét. A költeményben a vízi betyár kikéri magának, hogy lekalózozza őt az uralkodó, mondván: „Kísérne, mint téged, hajóhad, / hát császár volna a nevem.” Ilyen most közéletünk is. A formája ugyan a párbeszédre emlékeztet, de valójában lármás, egymás mellett elordibáló feleket látunk, hallunk. Vannak az utcára vonuló hangos és haragos Diomedesek és megannyi császár, akik a kormányzat és a hatalom nevében szemüket forgatva a rendre hivatkoznak, és persze a csendes többségre.

Vegyünk egy konkrét példát. A CEU-ügy és a civiltörvény apropóján lezajlott tüntetések során a demonstrálók vízbázisú festékkel dobálták meg a Sándor-palotát, a Terror Házát és a Szabadság téren felejtett szovjet megszállási emlékművet. Az aktivisták ellen eljárás indult, többek között „műemlék megrongálásával elkövetett rongálás [sic!] bűntettének megalapozott gyanúja miatt”. Persze lefuthatjuk a kötelező köröket, hogy dobálózni sosem szép dolog, meg hogy a rend mindannyiunk érdeke. (Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy van egy módszer a tüntetések megelőzésére: a jó kormányzás. Milyen sokat emlegettük, és milyen gyorsan elfelejtettük, pedig hát igény még mindig lenne rá!)

De inkább képzeljük el, mit mondana napjaink Magyarországán Diomedes a műemlékeket féltő rendpártiaknak. Bizonyára valami olyasmit, hogy per pillanat ebben az országban annak a szónak, hogy műemlékvédelem, nincs semmi értelme. Mert mit is látunk? Egyrészt számos olyan épületet, amelyeken ott virít ugyan a műemlékvédelemről tanúskodó tábla, de sok esetben alig áll már a fal, hogy egyáltalán tartsa a márványba faragott hirdetményt. Valaki szólhatna is mindjárt a hungarikumbizottságnak, vegyen már lajstromba egy-két rendszerváltás óta omladozó neobarokk romhalmazt. Ha már úgyis olyan büszkék vagyunk rájuk.

Másrészt viszont ott vannak a százesztendősnél is idősebb, ám még mindig jó karban lévő házak: ezeket jelenleg semmi nem óvja meg attól, hogy rusnya modern irodaházzá alakuljanak, ha kinézi őket magának egy letelepedési kötvénnyel idemigráló milliárdos. De az sem menti meg építészeti értékeinket, ha esetleg a nagypolitika vet rájuk szemet. Elég csak a budai Várra gondolni: még annak a Forster-központnak is ki kell onnan költöznie, amelyik jelezhette volna a hatalomnak, milyen hátrányai lehetnek, ha több minisztérium is felhurcolkodik oda. Értékőrző, konzervatív kormányzás, az.

És akkor Kaposvárról még nem is beszéltünk. A somogyi megyeközpontban épp a minap alkották meg a lex Kétfarkút: egy rendeletet, amelynek értelmében „szankcionálható lesz bűncselekmény vagy szabálysértés hiányában az is, aki járda vagy közút felületén, valamint a közterületen elhelyezett eszközökön, dísztárgyakon a tulajdonos vagy vagyonkezelő hozzájárulása nélkül festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges, nem vízoldékony felületbevonatot hoz létre, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges”. Vagyis a város nem abba fektet energiát, hogy rávegye a vagyonkezelőt, ugyan javítsa már ki azokat a töredezett járdákat, amiket a Kétfarkú Kutya párt aktivistái ki szoktak festeni, hanem inkább szankcionálja a pingálást. Röhej.

De vissza a mi technóra tüntető Diomedeseink vízbázisú anarchiájához. Pontosabban az erre adott kormány- és rendpárti válaszokhoz. A miniszterelnöknek például viszket tőle a tenyere; az egyik kormánypárti publicista a „fene nagy demokrácia” miatt sajnálkozik, és a „pofonos ládát” emlegeti, a másik pedig azt üzeni a tüntetőknek, hogy „majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni”. Ilyenkor Körömi Attila volt fideszes országgyűlési képviselő lapunkban publikált sorai jutnak eszembe. Hogy Orbán Viktor már 2004-ben kijelentette: „Összességében megállapítható, hogy a Kádár-rendszer győzött, megnyerte a rendszerváltoztatást.” Mert ha valami, akkor ez tényleg kádári tempó.

De eszembe jut még valaki. Ő sem szerette a tüntetőket. Úgy tíz évvel ezelőtt így beszélt róluk: „Ha mások kóbor kutyákat küldenek ki az utcára, akkor nekünk nem az a válaszunk, hogy mi meg veszett rókákat küldünk. Nem. Hanem: mit csinálnak a kóbor kutyákkal?! Be kell fogni őket, és telepre kell őket vinni.” Igen, ez a valaki Gyurcsány Ferenc volt. Az ő 2006-os gondolatait visszhangozza most a tüntetések kapcsán az úgynevezett polgári oldal, melynek már csak egyetlen végső érve van. Az, hogy tizenegy évvel ezelőtt vér folyt a demonstrációkon, most pedig csak a víz, ami a festékbombák után marad.

Mindezek után már csak arra vagyok kíváncsi, mit mondott volna minderre Diomedes. Mert azt már én sem tudom elképzelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.