A francia Obama

Gyenge elnökként készül az európai integráció elmélyítésére Emmanuel Macron.

Stier Gábor
2017. 05. 12. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkönnyebbülten sóhajtottak fel Emmanuel Macron győzelme után a föderális Európa hívei. Az Európát választó franciákat, a józan ész diadalát és a populisták előretörésének megtorpanását éltették a szalagcímek. Európa megmentőjét látni az integráció elmélyítését hirdető Macronban azonban ugyanolyan túlzás, mint ahogy elsietett volt temetni az EU-t a szkeptikus nézetek tavalyi megerősödésekor. Megalapozatlan, a vágyakat valóságnak láttatja a globalizációt ideológiává emelők ujjongása is. A nacionalisták, a befelé fordulók, a globalizációról mint realitásról tudomást venni nem akarók vesztettek, Macron megválasztása azonban messze nem a neoliberális világrend diadala. Hogy mást ne mondjunk, a liberális konszenzuson alapuló hagyományos pártok visszaszorulóban vannak, és maga Macron is a rendszert előzi, csak másképp, mint Le Pen. Egy év alatt szinte a semmiből az Élysée-ig jutott. Sikere inkább figyelmeztetés az önmagát túlélő liberális globalizmus híveinek, semmint az ő győzelmük. A brexittől Trumpon át az unió válságáig minden arról árulkodik, hogy ez a gondolkodás nehéz időket él át, az elmúlt mintegy harminc év politikája zsákutcába jutott. Óriási az igény egy új migrációs, szociális, gazdasági és külpolitikára. Az alternatívák egyikét ígéri a franciáknak a szocialisták köpenyéből előbújt, a világlátását és a hozzá fűzött reményeket látva is egyfajta francia Obamának tekinthető Macron, de az még a jövő kérdése, képes lesz-e elődje hibáiból levonni a tanulságot, és megújítani az ötödik köztársaságot.

Egyelőre Macronról mint politikusról nem igazán lehet képet alkotni. Biztosan tudjuk róla, hogy fiatal, heves és ambiciózus. Egyértelmű, hogy a hagyományos politikai elit, a pénzvilág támogatja. Mellette szól a fiatalsága, de szembetűnő a tapasztalatlansága. Az, hogy mindenből igyekszik tanulni, valamint a siker akarása nagy reményekre jogosítja, a neheze azonban még előtte áll. Legfőképp le kell raknia elnökségének politikai, ideológiai és infrastrukturális alapjait.

Az első lépés: belpolitikai pozícióinak megerősítése, a parlamenti többség megteremtése és a kormányalakítás. Nem jó előjel, hogy 66 százalékos győzelme az elnökválasztás második fordulójában meggyőző, ám sokan nem rá, hanem Le Pen ellen (43 százalék) szavaztak. Macron jobb híján érdekházasságot ajánlott a franciáknak, s ezt kellene a sikerhez szerelmi kapcsolattá formálni. Győzelme ugyanis nem a bizalmon, hanem józan számításon alapul még akkor is, ha a nagyvárosokban aratott Macron, valamint az összességében rá adott 20 millió voks történelmi összehasonlításban is jónak mondható. A Kantar-Sofres közvélemény-kutató felméréséből azonban kiderül, hogy mindössze a franciák 41 százaléka gondolja úgy, hogy Macronnak fontos politikai szerepet kellene játszania az ország jövőjében. Ez az index a legalacsonyabb az eddig megválasztott elnökök közül, hiszen mindegyik győzteshez pozitívan állt legalább a társadalom fele. Csak megerősíti ezt a Cevipof felmérése, amely szerint a franciák 47 százaléka nem szereti a megválasztott elnököt. Már-már ijesztő az is, hogy a BVA szociológiai intézet kutatásai szerint a második forduló előtt Macronra szavazni készülőknek mindössze a 26 százaléka osztotta a jelölt nézeteit. Le Pennél ez az arány 56 százalék volt. Az Ipsos/Sopra Steria adatai ezt azzal fejelik meg, hogy Macron programját a megkérdezetteknek csupán 16 százaléka támogatta, 61 százalék pedig kimondottan nem szeretné, ha az új elnök pártja abszolút többséget szerezne a parlamentben. Mindezeket a számokat alátámasztják a voksolás adatai is. Így az, hogy 1969 óta a legmagasabb (25,44 százalék) volt a lábukkal szavazók, a második fordulótól távol maradók aránya, és feltűnően sokan (11,5 százalék) dobtak az urnába érvénytelen cédulát. Mindez akkor is figyelmeztető, ha több szakértő már azt sem zárja ki, hogy a megválasztott elnök mozgalma ügyes taktikázással akár többséget is szerezhet a parlamentben.

Erre ugyan mérget nem vennénk, ám ha az eredmények így alakulnának, Macron egyelőre akkor is gyenge elnök marad, ami behatárolja külpolitikai mozgásterét. Nem szélesíti azt a francia gazdaság jelenlegi siralmas állapota sem, amely lassan már inkább a válsággal küszködő mediterrán országokhoz sorolja Franciaországot, semmint Németországhoz. Ennek fényében óvatosan kell kezelni azokat a véleményeket, amelyek az Európai Uniónak stabilitást hozó társaságként láttatják az új francia elnök csapatát. Macron kétségkívül Berlinre fog figyelni, ám ez a tengely ugyancsak féloldalas, így Európában továbbra is az lesz, amit a németek mondanak.

Ezért aztán visszafogottan érdemes kezelni Emmanuel Macron sikerét. S ha már az amerikai hasonlatot említettük, emlékezzünk csak arra, hogy Obamában mekkorát csalódtak az új időkre várók. Ez a kiábrándulás hozta aztán a felszínre Trumpot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.