A halálraítélt

Félő, de Széles Sándornak talán már nem is juthatott olyan feladat, amely életben tartotta volna.

2017. 05. 31. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját könyve címlapján nevezte így önmagát három esztendővel ezelőtt Széles Sándor, és milyen a sors Magát a 2014. június 12-ei könyvbemutatót is halálra ítélte a hazai úszóélet, holott ha csak néhányan eljönnek a mester meghívottjai közül, talán minden másként alakul. Persze az is lehet, hogy semmi sem alakult volna másként. A napokban elhunyt Széles a könyvét 2013-ban kezdte írni, tehát nem sokkal azután, hogy edzői pályafutása csúcsára ért: két tanítványa közül Gyurta Dániel világcsúcsot elérve 200 méteres mellúszásban, Risztov Éva nyílt vízi 10 kilométeren soha nem látott taktikával, rajt-cél győzelemmel lett olimpiai bajnok egy évvel korábban.

Szóval nem volt ott a Dohány utcai sportkocsmában jóformán senki, akiről a lapokon szó esett, és aki reagálhatott volna az egyébként nem is igazán bántó, csak sztorizgató, de az úszóvilág terheltségére azért rá-rávilágító kiadvány szavaira. Az is igaz persze, hogy csak hónapokkal voltunk a Szepesi Nikolett-féle első és második úszóbotránykönyv után, és aligha voltak – akkor még – olyan szereplői az úszósportnak, akik keresték volna a bajt. A szerző meghívta Zubor Attila gyorsúszó-olimpikont, Balczó Andrást, és Szabó Joe is ígérte magát a Széles életében fontos eseményre. Darnyi akkor épp Floridában volt, a Gyurta fivérek Rómában versenyeztek, és Gyárfás úszóelnök sem ment el, más elfoglaltságaira hivatkozva – utóbbi jelenléte pikáns is lett volna, hiszen a nem teljesen százszázalékos Szélest ő küldte haza a barcelonai vizes vb-ről 2013-ban.

Abból Széles és az Ulpius-ház Kiadó sem csinált titkot, hogy A halálraítélt című könyv kiadásának ötletét a barcelonai incidens adta. A gond ezzel csak az, hogy ma már tudjuk, milyen tragédiához vezettek az azóta bekövetkezett események. A sztorigyűjtemény címlapfotóján eredetileg Széles „legfőbb műve”, Gyurta Dániel is szerepelt volna, de londoni aranyérmesünk levetette magát, és mint azt Széles Sándor a bemutató alkalmával elmondta, még Gyurta édesapja is rátelefonált, nehogy valami „olyan” jelenjen meg a fiairól.

Széles számára az úszás egyébként – s e felfogásában Széchy Tamás, „az öreg” szikár puritanizmusa tükröződött – első megközelítésben nem volt sok összetevős. Úgy tartotta, tehetséges és szorgalmas versenyző kell hozzá, valamint tettre kész edző, pszichológus, más nem. Élete viszont meglehetősen vékony jégen táncolt. A Széles-féle zsenik, mint ezt a napokban sokan el is mondták már, önpusztító voltukban sorsszerűen távolodnak el a valóság érzékelésétől. Így lehet az, hogy miután olimpiai bajnokokat „gyártott” a medencében, nem volt, aki figyelmeztesse: tudása nem terjed ki az életvezetés minden területére. 2012 és 2016 között fokozatosan távolodott el tőle a bajnokká tett, de Kovácshegyi Ferenchez „átúszó” Gyurta Dániel, akinek utolsó évi felkészülésétől a riói kudarc idején Széles furcsa módon el is határolódott. De mit kellett volna reagálniuk erre Kovácshegyiéknek, ismerve edzőkollégájuk állapotát?

A kérdés itt válik sokkal általánosabbá, szerteágazóbbá: mit tegyen segítőleg az ember, ha a vele napi munkakapcsolatban álló, korábban példás trénert láncon tartja a betegség? Tudomást sem véve róla hagyja ugyanazt a munkát végezni? Vagy vonja kérdőre az egyébként betegségtudatban egyáltalán nem is lévő embert? Vonjon be másokat annak a problémának a megoldásába, amit az érintett maga fel sem ismer?

Tévúton jár, aki úgy gondolja, hogy Széles Sándor „a Bienerth-rendszer első halálos áldozata” – mert ma már ilyen hangok is hallhatók. Meglehet, a súlyos beteg Széles tragédiáját az úszóelnöki visszautasítás tetőzte be, de a fenti kérdések megválaszolásával talán közelebb kerülhetnénk ahhoz, mit lehetett volna tenni érte, például az úszószövetség elnöki irodájában vagy 2013-ban Barcelonában.

Félő, de Széles Sándornak talán már nem is juthatott olyan feladat, amely őt életben tartotta volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.