Listázott kirándulók

Egy tervezet szerint kötelező lesz nyilvántartani minden diáknál, hogy járt-e már a szomszédos országokban.

B. Molnár László
2017. 05. 10. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy egész ország gyászolt a tizenhét halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset utáni napokban. Majd közel két és fél hónapos rákészülést követően felkerült a kormányzati honlapra a külföldi utazásokat érintő első törvénymódosítás-tervezet, amely azonban az ígéretek ellenére nem arról szól, miként lehetne biztonságosabbá tenni a gyerekek számára ezeket a kirándulásokat. Holott a tragédia árnyékában nagy buzgalommal vágott bele a kormány az iskolai utazások biztonsági szabályainak átalakításába, ám mára ebben az igyekezetében odáig jutott, hogy a módosítás bevallott célja: korlátozni az iskolák, illetve a fenntartó, a Klebelsberg Központ (Klik) felelősségét. Meglehetősen furcsa továbbá, hogy külföldi utazás előtt kötelező lesz ugyan személyre szóló baleset-biztosítást kötni a diákokra – amelynek a kedvezményezettje a tanuló kell hogy legyen –, ez azonban a környező országokba szervezett utakra nem vonatkozik.

Pedig nem így indult a probléma megoldására tett erőfeszítések sora. A kormány először internetes konzultációt indított több olyan kérdésben – például az éjszakai buszutak engedélyezhetőségével, a járművek elvárható műszaki paramétereivel és a sofőrök egészségi alkalmasságával kapcsolatban –, hogy a rájuk adott válaszok feldolgozását követően valódi előrelépést remélhettünk. Még a Klik is körlevélben állt ki amellett, hogy a kirándulások alkalmával a sofőrök a legveszélyeztetettebb időszakban, este tizenegy és hajnali négy között ne vezethessenek, hanem szálláson töltsék kötelező pihenőjüket.

A fentiek végül valahogy mégis kimaradtak az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített törvénymódosítási javaslatcsomagból. Bekerült viszont az, hogy a köznevelési intézmény objektív kártérítési felelősségét azokra a káreseményekre korlátozzák, amelyek elhárítására az intézménynek módja és lehetősége van – magyarán sem az iskola, sem a fenntartója nem perelhető a veronaihoz hasonló tragédiák esetén.

Ám bármennyire hihetetlen, nem ez a legnagyobb probléma ezzel a javaslatcsomaggal. Üdvözlendő volt, amikor a magyarságtudat erősítése és népünk történelmének alaposabb megismerése érdekében az Orbán-kormány még 2010-ben kötelezővé tette az iskolák számára a környező országok magyarlakta területeinek látogatását (bár talán az „ajánlott” jelző ebben az esetben szerencsésebb lett volna). Most az Emmi ennél tovább ment, és a 2010-es törvény hatálya alá tartozó országok – Románia, Horvátország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna – területére szervezett kirándulások a módosítás értelmében nem minősülnek külföldi utazásnak. Ugyanakkor például a magyarlakta területekkel szintén rendelkező Ausztria vonatkozásában már nincs szó ilyen kedvezményről, így a nyugati szomszédunkba szervezett kirándulások esetében kötelező az előbbiekben említett baleset-biztosítás a diákok részére, míg a többi szomszédos ország esetében nem az.

Ráadásul, és ez már súlyos aggályokat vethet fel, a tervezet szerint kötelező lesz nyilvántartani minden diák személyi adatai között, hogy járt-e már, és ha igen, melyik évfolyamon a szomszédos országok magyarlakta területein. Ez a fajta listázás végképp érthetetlen, hiszen ha a parlament is áldását adja a törvénymódosításra, akkor az az információ, hogy a tanuló megfordult-e – s ha igen, mikor és hány alkalommal – ezekben az országokban, be kell hogy kerüljön minden diák személyi adatai közé a központi nyilvántartásban, valamint a köznevelési intézmény saját nyilvántartásába is.

Ezek az adatok gyakorlatilag egy életen át elkísérik, rosszabb esetben beskatulyázzák a diákokat. Az efféle listázások pedig – akármi volt is a jogalkotói szándék – olyan időket idéznek, amelyeknek a visszatérését senki sem szeretné.

Különösen akkor nem, ha a gyerekeinkről van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.