Február közepén egy korábbi felmérés alapján robbant ki a nagy élelmiszerbotrány, miszerint a nemzetközi kereskedőláncok hazánkban gyengébb minőségű élelmiszert forgalmaznak, mint a nyugat-európai áruházakban. A kormány világméretű skandalumot, kettős mércét emlegetett, majd a visegrádi négyekkel összefogva sürgették, hogy az Európai Unió tegyen valamit a megkülönböztetés ellen. Lázár János az egyik kormányinfón egyenesen arról beszélt, hogy a közelmúlt legnagyobb botránya előtt állunk.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter gyorsan el is rendelte mintegy száz hazai és annak megfelelő külföldi termék vizsgálatát. De mik is voltak azok a termékek, illetve azok a különbségek, amelyek miatt a kormány heteken át botrányt kiáltott? A kritika tárgya az volt, hogy az Ausztriában kapható Nutella krémesebb, mint a hazai, a nyugat-európai Coca-Cola cukortartalma alacsonyabb, a Manner nápolyi ropogósabb a határon túl, sűrűbb és finomabb a puding és a joghurt, a zacskós húslevesben pedig néhány grammal kevesebb a levespor.
Nem pattant ki viszont semmiféle botrány azzal az áprilisban megjelent elemzéssel kapcsolatban, amely a zöldségfélékből és gyümölcsökből kimutatható növényvédőszer-maradványokat elemzi. Az Agrárszektor online kiadása egy uniós vizsgálatra hivatkozva leírja, hogy az Európában forgalmazott élelmiszerek, főleg a zöldség- és gyümölcsfélék közel fele szennyezett. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az EFSA jelentése szerint a termékek több mint negyedéből többféle növényvédő szer maradványa is kimutatható, és ezt más uniós mérési adatok is igazolják.
Az igazán ijesztő az, hogy egy-egy termékben többféle szermaradvány is mérhető, így egyebek közt a banánban és a török szőlőben. Ha ezek mindegyike határérték alatti, akkor is előfordulhat olyan egészségkárosító, összegződő hatás, amelyet ma még kevéssé ismernek a szakemberek. További probléma, hogy a rákkeltőnek bizonyult glifozát betiltását, amely szintén több termékből volt kimutatható, a gazdák érdekeire hivatkozva nem támogatta az agrárkormányzat.