Családi bank

Nemcsak hogy magyar, de egyenesen felcsúti kézbe került az MKB irányítása.

Hajdú Péter
2017. 06. 08. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a bankvilágban már mindenki rég tudta, hogy nem engedi ki a kezéből az MKB Bankot a Fidesz, a szélesebb közönség számára csak a múlt héten vált bizonyossá, hogy nem tévedtünk, amikor 2015 novemberében arról írtunk, eldőlt, kié lesz a bank – csak néhány technikai részletet kell tisztázni, s egy nagyobb akadályt eltávolítani. A Budapesti Értéktőzsde honlapján június 1-jén megjelent tájékoztatás szerint ugyanis a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Alapkezelő átvette a Minerva Tőkealap-kezelőtől a Metis Magántőkealap kezelését. Miután az utóbbi 45 százalékos tulajdonnal rendelkezik az MKB Bankban, s mivel Mészárosék Metis2 néven új alapot is létrehoznak, amely megvásárolja a bank négy százalékát, az egykori gázszerelő tulajdonszerzés nélkül teszi rá a kezét a pénzintézet csaknem felére.

Ez esetben messze túlteljesült a kormányfői álom: nemcsak hogy magyar, de egyenesen felcsúti kézbe került a bank irányítása. Vagyis azt látni, hogy továbbra is azok kerülnek tűzközelbe, akik a miniszterelnök közvetlen környezetébe tartoznak. S ezzel nemcsak az a probléma, hogy hatalmas vagyon halmozódik föl érdemtelen kezekben, hanem hogy ezzel a magyar gazdaság gyengül, ahogy arra már több jobboldali közgazdász is fölhívta a figyelmet. Ha ugyanis nem a tehetség dönt a vagyonról, akkor az a vagyon soha nem is hasznosul úgy, ahogy hozzáértő kezekben hasznosulna. S miután hasonló vagyonszerzés nem kirívó nálunk, sőt inkább ez a megszokott, bátran kijelenthetjük, hogy többek között emiatt is teljesít alacsonyabb szinten a magyar gazdaság, mint ideális esetben teljesíthetne. Az csak ráadás, hogy az elmúlt hat-hét év hasonló akcióinak köszönhetően a nagy befektetők nem látják biztonságban a pénzüket hazánkban. Ezért csak olyan külföldi beruházások jönnek az országba, amelyek hatalmas állami támogatást, adókedvezményt kapnak, s amelyek a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően alacsonyan képzett munkaerőt foglalkoztatnak.

De Mészáros Lőrinc befolyásszerzése csak az egyik oldala a hitelintézet körüli furcsaságoknak. Érdemes arra is odafigyelni, hogy bő egy hónappal ezelőtt, április végén arra is fény derült, a miniszterelnök által többször is jobbkezének nevezett Matolcsy György jegybankelnök leghíresebb unokatestvére, Szemerey Tamás közvetetten húszszázalékos, Balog Ádám egykori jegybanki alelnök, az MKB jelenlegi vezetője pedig tízszázalékos tulajdonrészhez jutott a bankban. Vagyis ha összerakjuk az információkat, akkor elmondhatjuk, hogy Orbán Viktor közvetlen környezetének kezébe került az ország negyedik-ötödik legnagyobb bankja. Ha tetszik, a kormányfő jobb- és balkeze irányíthatja azt a pénzintézetet, amelynek megvásárlására 17 milliárd forintot költött a magyar állam. De ennél sokkal több közpénzt fölemésztett már az MKB, hiszen a jegybank tulajdonában lévő Magyar Szanálási Vagyonkezelő 96 milliárd forintot fizetett a bank 213 milliárd forint összegű bedőlt hitelei fejében. S ugyancsak 96 milliárd forintért jutottak hozzá piaci szereplők 130 milliárd forintnyi nem fizető hitelhez.

Ha mindent összeszámolunk, összesen 343 milliárd forintnyi rossz adósságtól szabadították meg a bankot azelőtt, hogy több lépcsőn keresztül a kormányfő ismerőseinek kezébe került, mintegy 135 millió dollár, azaz 37,5 milliárd forint fejében. S hogy a piaci pályáztatás és vevőkeresés csak színjáték volt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első körben tulajdonhoz jutó, tisztázatlan hátterű cégek záros határidőn belül átadták a hatalmat a kiválasztottaknak. De az is erre utal, hogy a közpénzen piacképessé tett hitelintézet már a mostanában bejelentett tulajdon-, illetve befolyásszerzés előtt is a kormányt kiszolgáló vállalkozások szájíze szerint költötte a pénzt. Nyilván nem véletlen, hogy éppen az MKB Bank volt az a pénzintézet, amely befektetésre érdemesnek ítélte Andy Vajna TV2-jét, s nyújtott a nyolcmilliárd forintnyi Eximbank-kölcsön kiváltásához összesen 11 milliárd forint összegű hitelt. Annál is érdekesebb ez a lépés, mert a TV2 erősen veszteséges – ennek nagysága tavaly 7,2 milliárd forintra rúgott. De ha figyelembe vesszük az Origo és a Médiaworks (Mészáros médiacége) irányában fennálló MKB-kitettséget is, akkor már 16 milliárd forint értékű baráti hitelről beszélhetünk.

Mindent összevetve elmondhatjuk, nagyon jó üzletet csináltak a miniszterelnök barátai a bankvásárlással – mindannyiunk kárára. Igaz, ennek fejében akár veszteséges vállalkozásokat is hitelezniük kell, ha a Fidesz érdekei úgy kívánják. Vagyis úgy tűnik, a kormányfő és környezete sajátjaként kezeli a közvagyont. Azt is mondhatnánk, családi bank született. Hol vannak már azok az idők, amikor Orbán Gyurcsányt vádolta azzal, hogy kft.-ként vezeti az országot? Ami manapság történik, még ennél is rosszabb: hűbérúri rendszer épült ki, s virul a haverok javára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.