Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Hazugságok dáridója

Nemrég még azt hittük, a hazugságok kora, a gyurcsányizmus ideje lejárt. De nem.

2017. 08. 14. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem ültek Grál-lovagok a politika kerekasztalánál Magyarországon (sem). Az úgynevezett rendszerváltozás klubtagjainak zöme ugyancsak nem az angolkisasszonyoknál nevelkedett, de ami a hazai politikában az elmúlt hetekben történt, s zajlik ma is, már az edzettebbeknek is sok. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online bérletügye, etikus internetes betörés, adatlopás, fakocka és idegen tárgy a metróajtókban, plakátbotrányok mindenki számára ismerősek lehetnek. Nem kell tovább sorolnom a példákat. A csapból is annak a megerősítése folyik országszerte, hogy a politika minden lehet, csak erkölcsös és etikus nem. Ki ne hallotta volna a lépcsőházban, az utcán, a parkban, a boltban vagy a kocsmában, hogy a politika mocskos dolog? Mégis mennyien megélnek belőle!

Kaptam egy könyvet ajándékba még 23 évvel ezelőtt. A Fidesztől, Orbán Viktor ajánlásával. A címe: Mi a politika? Sokféle magyarázat volt benne, az egyik szerint a politika arra való, hogy az egyik ember ne verje agyon bunkóval a másikat. A jelenlegi miniszterelnök, aki akkor egy kis ellenzéki párt vezetője volt, azt írta: „A politikusnak az a feladata, hogy miután átgondolta és kiérlelte saját álláspontját, megtalálja a legjobb kompromisszumot a különböző érdekek között.” Van egy rossz hírem a kormányfőnek: nem sikerült. Most sem. Neki sem. Nincs itt kompromisszum, csak háború.

Az egykori porosz katona és hadtudós Carl von Clausewitz szerint egyébként „a háború a politika folytatása más eszközökkel”. A háborúban az ellenséget, a hatalomra törőt vagy éppen a hatalomhoz ragaszkodót nemcsak legyőzni kell, hanem megsemmisíteni is. Csak az a kérdés, hogy hol, mikor és mivel. A politikában is ez a cél, de kevesebb vérrel. Így ment ez évszázadokon át, és ma is ez az alapállás. A Föld forog, a módszerek változnak. Nem is olyan régen még azt hittük, a hazugságok kora, a gyurcsányizmus ideje lejárt. De nem. Ami ma megy, az a hazugságok dáridója, professzionális előadásokkal, XXI. századi hangszereléssel.

Nemrég, angyalföldi lévén, kezembe akadt a szocialista vezetésű XIII. kerületi önkormányzat lapja, a Hírnök, amelynek címlapján Horn Gyula néhai MSZP-s kormányfőre, a városrész díszpolgárára emlékeztek, akinek három éve még szobrot is emeltek. Igen, ki így, ki úgy emlékezik. Akiknek Horn jó elvtárs volt, akiknek szemében szalonképessé tette a kommunizmust, akiknek a politikai hatalom gazdaságivá mentését személye jelképezte, akiknek a Bokros-csomag maga volt a jólét, a köpönyegforgatás pedig hőstett, azok jó szívvel emlékeztek. Akik viszont a volt miniszterelnökre mint pufajkásra, ügynökre, a gyilkos kommunista diktatúra kiszolgálójára tekintettek, s akinek még a Nyugati téri sortűzben játszott szerepe sem tisztázódott, azok nem. Az adófizetők pénzén fenntartott önkormányzati lap az MSZP utolsó bázisainak egyikén – készülve a hónapok múlva esedékes parlamenti választásra – végül azt hazudta Horn Gyuláról: „Az európai rangú politikus pályafutását az erkölcs és a bátorság jellemezte.”

A politikai hazugságok elfogadtatása, az erkölcs, az etika relativizálása folyamatos, helyi és országos szinten egyaránt. A Fidesz politikai plakáttalanítási akciója, amelyhez a parlamenten és a kormányon túl az állami köztisztviselőket is felhasználják, szintén hazugságra épül. A már említett BKK-ügyben is minden oldalról csak a ködösítést, az elkenést, a másikra mutogatást láttuk, érdemi magyarázatot nem. Egyfelől etikus hackerektől, másfelől rendszerszintű támadásoktól volt hangos a sajtó, a kormányoldalon már-már Soros Györgynek, Drakula gróf legújabb megtestesítőjének az alakját vélték felfedezni a kibertérben, akárcsak a mélyben, a 3-as metró alagútjában, ahol fakockákkal és idegen tárgyakkal okoznak szabotázst a felújított orosz szerelvényen ellenzéki ellendrukkerek.

Végeláthatatlan vizsgálatok, nyomozások indultak. A rendőrök időnként túltolják a biciklit, mert példát kell statuálni az 50 forintos bérletvásárlásért. De ne bagatellizáljuk a veszélyeket, mert ha baj van, akkor a felkészületlenség okoz káoszt. Csakhogy a legnagyobb baj az, hogy nem tudjuk, kinek, kiknek hihetünk. Ebben a politikai játszmában minden, s annak az ellenkezője is megtörténhet.

Könnyedén túlléphetnénk ezen, ha mind többen etikus szakemberré, etikus vezetővé, etikus politikussá válnának. A budapesti városvezetés és a BKK-s menedzsment ekkor elmondhatná: mi végre kellett a vizes vb idején kétes jogi hátterű okostelefonos bérlettel villogni a külföldi turisták előtt. Etikus lenne Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki azt taglalná: miért nincs elegendő pénz a 3-as metró rekonstrukciójára, és miért nem lehetett új metrókocsikat venni a régiek elfuserált felújítása helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.