Nyilván tartanak: országos plakátrazziát indított Lázár János

Kormányhivatalnokok ellenőrzik és listázzák a plakátfelületeket, a rendőrséget is bevonják majd az akcióba.

Koncz Tamás
2017. 08. 07. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis nyári pihenő után újra maximális fokozatba kapcsolt a kormány plakáthadjárata: Lázár János kancelláriaminiszter keddi hatállyal utasításba adta a fővárosi és megyei kormányhivatalok dolgozóinak, hogy ellenőrizzék és listázzák a területükön található reklámhordozó felületeket, vagyis plakáthelyeket – derül ki a legfrissebb Hivatalos Értesítőből.

Az akciót a településkép védelmével, vagyis az – alkotmányba ütközően elfogadott – plakáttörvénnyel indokolja Lázár János, eszerint kampányidőszakon kívül nem tehetnek ki politikai hirdetést pártok és közhasznú szervezetek.

Az ellenőrzést külön erre a feladatra kijelölt kormánymegbízottak végzik, akik munkacsoportokat jelölnek ki – ha pedig nincs elég ember lajstromozáshoz, más területekről is áthozhatnak dolgozókat. Magyarán várhat az anyakönyvi-kivonat, a jogosítvány vagy az útlevél elkészítése is, ha gyanús reklámfelületekről van szó.

A kormányzati akciót csak hatékonyabbá –  más nézőpontból ijesztőbbé – teszi, hogy a hivatal szimpla be-, illetve feljelentés alapján is vizsgálatot indíthat. Az pedig szinte hab a tortán, hogy rendőrséget bevonhatják a jogsértőnek talált plakátok felkutatásába és megsemmisítésébe.

„A kormánymegbízott haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitánnyal a jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolításának szervezett és hatékony biztosítása érdekében. A rendőrség eljárásban való részvétele az  irányadó jogszabályokon alapul” – áll az utasításban.

Lázár rendeletéből nem nehéz kideríteni, hogy ki az országos razzia valódi célpontja:

A kormányhivatalok kivezénylésére már volt példa: miután a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir hirdetőfelületein megjelent A nép nem betiltható, de a kormány leváltható szlogen, ügyintézők rajzották körül a hirdetőoszlopokat. A Népszava értesülései szerint a járási kormányhivatalok tisztviselőit – járásonként két embert – bízták meg azzal, hogy fotózzák le a területükön található óriásplakátokat. A hivatalok egységesen, központi utasításra jártak el, írta a lap, hozzátéve, hogy három képet kellett rögzíteni: egyet a plakátról, egyet a környezetéről, egyet pedig úgy, hogy látszódjon a közzétevő. A látottakról jegyzőkönyvet is fel kellett venni.

Az még nem egyértelmű, hogy Lázár hivatala és a rendőrség hogyan távolítaná el a magánszemély vagy magáncég által kitett hirdetéseket, a plakáttörvény ugyanis csak a pártoknak és közhasznú szervezeteknek tiltja a kampányidőszakon kívüli politikai hirdetéseket.

A kormány szócsöveként funkcionáló Magyar Idők cikke alapján azonban a kabinet erre is megoldást keres, és várhatóan talál is: Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a lapnak azt mondta, szeptemberi ülésükön foglalkoznak majd a kérdéssel.

Nem lesz alkotmányos

Nem lehet a jogalkotási torzszülöttet toldozgatni-foldozgatni, és akkor sem lesz a településkép-védelminek nevezett plakáttörvényből alkotmányos jogszabály, ha miniszteri utasításokkal pótolják annak hiányosságait – jelentette ki a Magyar Nemzet kérdésére Magyar György ügyvéd, aki szerint ma Magyarországon már a jogalkotás is jogellenes. Emlékeztetett: a kormányzati többség úgy hozta meg a jogszabályt, hogy nem rendelkezett arról, ki fogja annak rendelkezéseit betartatni, ki fogja a plakátokat ellenőrizni. – Ezt próbálják most pótolni, de nem tudják, ugyanis más fogalmakat használnak a plakáttörvényben, mint a reklámozásról szóló törvényben. Ha költségvetési pénzből működő szervezet nem rendelhet plakátot, akkor magánszemélyek teszik azt törvényesen – tette hozzá Magyar György, aki szerint ez az eset is bizonyítja: nem szül jó vért, ha valakik bosszúból vagy dacból fognak jogalkotáshoz. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.