Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

A bayeux-i falikárpit véres öröksége

Csak a körítés változott az elmúlt szűk ezer év alatt, az emberiség nem.

Balogh Roland
2018. 01. 22. 17:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi járhatott Emmanuel Macron francia elnök fejében, amikor kitalálta, hogy minden idők egyik legkomolyabb kultúrpolitikai gesztusaként kölcsönadja Nagy-Britanniának a hetven méter hosszú bayeux-i falikárpitot? A középkori kézművesség e csodás XI. századi emléke képregényszerűen meséli el, hogyan foglalták el Angliát Hódító Vilmos normannjai. Némelyek arra gyanakszanak, hogy a franciák titkon bíznak benne: a kárpitot csodálva London úgy dönt, mégsem fordít hátat az Európai Uniónak. Hát ennek azért kicsi az esélye. Ráadásul a kárpit 2020 előtt meg sem érkezik Nagy-Britanniába, a legvalószínűbb időpont 2022. Addigra újítják fel a műtárgynak helyet adó múzeumot. Négy év hosszú idő, addigra a britek elvileg az unión kívül lesznek.

Mások a brexit antantjaként értelmezik Macron lépését. Szerintük Párizs így kívánja jelezni, hogy bár az Egyesült Királyság otthagyja az EU-t, a két állam kapcsolata szoros marad. (A gesztusban van némi élc is, hiszen a normannok francia földről hódították meg Angliát.) Nem kizárt, hogy a brit identitástudat kiemelkedő jelentőségű ereklyéje még sosem járt a szigetországban. A kutatók a mai napig vitatkoznak azon, pontosan hol készült. Sejteni lehet, hogy Vilmos féltestvére, Odo bayeux-i püspök rendelte meg, de hogy canterburyi apácák vagy frankhoni iparosok keze munkáját dicséri, nos, azt továbbra sem tudni. Az, hogy 950 év után (tehát talán először) a kultikus tárgy a ködös Albionba kerül, kétségtelenül ügyes húzás a francia elnöktől, aki gesztusdiplomáciában amúgy sem teljesít rosszul.

A francia nagylelkűség azért is érdekes, mert II. Erzsébet 1953-as koronázására és a hastingsi ütközet 1966-os 900. évfordulójára sem adták oda a kárpitot. Tényleg új antantszerződés körvonalazódik? Még izgalmasabb ennél, hogy Emmanuel Macron a tervet a Theresa May brit kormányfővel folytatott csütörtöki londoni találkozója előtt ismertette. A megbeszélésen a két fél megegyezett arról is, hogy a britek Chinook helikopterekkel segítik Párizs iszlamista szélsőségesek elleni katonai műveleteit Maliban, míg a franciák több katonát küldenek az Észtországban állomásozó brit NATO-kontingens mellé.

A katonapolitika keretbe helyez mindent, és érdekes kultúrtörténeti huszárvágással bizonyítja: csak a körítés változott az elmúlt szűk ezer év alatt, az emberiség nem. Hiszen mit láthatunk a bayeux-i falikárpiton? A hódító normann vitézek, az elbukó angolszászok és a díszes latin szöveg mellett a háború kíméletlen, nyers, giccstől-pátosztól mentes ábrázolását. Lefejezett embereket, felgyújtott háza előtt könyörületért esengő, fia kezét szorongató szász anyát. Ez a ritkán tapasztalható, húsba maró pontosság és őszinteség egy olyan korból tekint le ránk, amikor a társadalom túlnyomó hányada a folyamatos éhínségektől, járványoktól sújtottan, írástudatlanságban, nyomorban élt, és hitét a transzcendens misztikumokban keresve várta személyes megváltását.

Hogy milyen lehetett az élet a kárpit elkészülte idejében, arról izgalmasan mesél a francia középkorász, Georges Duby hangulatjelentése, A katedrálisok kora. Ismeretében valamelyest vitába lehet szállni a Guardianben publikáló Jonathan Jones megállapításával, miszerint a szuggesztív – a Halley-üstököst hatszáz évvel hivatalos felfedezése előtt már ábrázoló – műalkotás ablakot nyit egy világra, amely annyira nem különbözött korunktól. Ám Dubyt olvasva úgy tűnik, hogy bár technikailag sokban különbözött, mégsem lövünk mellé, ha azt írjuk: úgy látszik, a háború örök – igaz, a lovasrohamokat felváltották a Chinook helikopterek. Ahogy ezt egy kedves egyetemi professzorom még az első ókoriforrásolvasás-órán plasztikusan érzékeltette: „Hölgyeim és uraim! Ne feledjék, a történelem nem szól másról, mint hogy minden pillanatban térdig gázolunk embertársaink vérében!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.