Karácsony Gergely elárulta magát

Karácsony megátalkodott, nem fog semmin változtatni, éppen úgy nem lesz állandó orvos a Pesti úti idősotthonban, ha rajta múlik.

2020. 05. 08. 9:20
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. március 9. Karácsony Gergely fõpolgármester beszél a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zártkörûen Mûködõ Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) és a szakszervezet között létrejött 2020. évi bérmegállapodás aláírásán a cég vezérigazgatóságán 2020. március 9-én. A megállapodás szerint a fizikai dolgozók tízszázalékos, a szellemi dolgozók egységesen hétszázalékos béremelést kapnak. MTI/MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester tetteit, indítékait sokan és sokféleképpen próbálják interpretálni, mozgatórugóit kideríteni. Mostanában a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatos felelőtlen viselkedése miatt látnak napvilágot különböző lélektani megoldási kísérletek. Érdekes módon egyetlen eshetőséget nem mérlegel senki. Azt, hogy Karácsony Gergelynek a folyamatos szerepzavarai okozzák a rengeteg süket szöveget. Akkor is mindenáron jópofa és vicces szeretne lenni, amikor egy politikustól nem ez a helyénvaló. Az egyik ATV-stúdióbeli szereplésében óvatlanul elszólta magát több tekintetben is.

Kristálytisztán kirajzolódott a beszélgetésből: Karácsony megátalkodott, nem fog semmin sem változtatni, éppen úgy nem lesz állandó orvos a Pesti úti idősotthonban, ha rajta múlik, mint eddig, bárhogy kötelezi a törvény, kéri erre a tiszti főorvos és mindenki, akinek nem ment el a józan esze.

A műsorvezető kérdésére, hogy van-e orvos az intézményben, először azt felelte – csibészes mosolyából ítélve poénnak szánva –: „Hát ott, ahol keresték, ott nem tud lenni, mert házikaranténban van. Ők rakták oda.” Vagyis minek kellett kipécézni, karanténba tenni szegény doktort, ha viszont könnyelműen így tettek, lássák szomorú következményeit. Majd a hitetlenkedő kérdésre megerősítette: „Beteg, de természetesen ellátja a feladatait”. „Hogy?” – hangzott a további kérdés. A válasz: „Telefonon, hiszen a jelenlegi szabályok szerint a koronavírusos betegekkel telefonon kell tartani a kapcsolatot” – érkezett a teljesen téves értelmezésen alapuló válasz, mivel a kétszáz fő fölötti idősotthonnak állandó orvosi jelenlétet ír elő a jogszabály, nem egyszerűen háziorvosi kontrollt. Amire ő próbált hivatkozni, az a fertőzésgyanús páciensekre vonatkozik.

A főpolgármester azonban azt is hozzátette: „Ezenkívül is van egészségügyi személyzet az intézményben és vannak orvosok is, akiket másik intézményekből vezényeltünk át. Éppen azon a napon, amikor az ellenőrzés volt, szintén koronavírusteszteket csináltak a fővárosi önkormányzat megbízásából.” Vagyis Karácsony elmondása szerint éppen a fővárosi vezetés bízta meg valamivel őket, ami miatt magára kellett hagyniuk az idősotthon lakóit egy időre.

A műsorvezető tovább szívóskodott: „Hogy ha van egy orvos, aki házikaranténban van, nem kell beültetni egy másik orvost, aki ugyanúgy ott ül?” A főpolgármester erre egy se füle, se farka választ adott: „Én nem tudom megmondani, hogy amikor éppen arra jártak, akkor éppen ott voltak azok a kollégái, akiket egy másik intézményből küldtünk át, de azon a napon biztosan ott voltak.” A műsorvezető ezután aziránt érdeklődött: „Nem lehetne ennek a kutyakomédiának véget vetni? Ha orvos kell, akkor legyen orvos, és akkor azt lehet mondani, hogy itt van.” Azonban a Párbeszéd társelnöke nem hagyta magát sarokba szorítani, és válasz helyett „csak tegyünk egy kitekintést” felütéssel azt kezdte ecsetelni, hogy „kijött a WHO elemzése, ami azt állítja, a koronavírusos halálesetek közel fele idősotthonban történt. Tehát emberek, nem tudom pontosan, hogy tíz- vagy százezréről beszélgetünk, idősotthonokban haltak meg.”

Majd kifejtette: a fő kérdés szerinte az, hogy hogyan kerül be a vírus egy ilyen intézménybe, „mert ha bekerül, onnantól kezdve már nagyon nehéz mit csinálni. És hiába van ott az orvos vagy nincs, vagy akárhány orvos van, akkor már nagyon nehéz megállítani.” Vagyis fehéren-feketén bevallotta: szerinte édes mindegy, van-e orvos vagy nincs, úgysem segíthet, tehet semmit. Ezzel elárulta, miért nem gondoskodott állandó orvosról. Mert az a meggyőződése, hogy nem számít az sem, ha éppen ott van. Érződik, sziklaszilárdan hiszi, hogy minden hazai idősotthonban hasonló a fertőzöttség, csak a tesztelés szabotálásával eltitkolják ezt. Az interjúban szóba is hozták, hogy más állami idősotthonokban is kimutatták a vírust.

A szupereszű ember így replikázott: „Azt szeretném kérdezni, hogy ott is ilyen nagy buzgalommal ment ki a kormányhivatal?” Ergo: abszurd módon a Pesti úti intézmény fenntartója még dühös is azért, hogy a kormányhivatal segít a borzalmas vészhelyzetet megoldani, s esze ágában sincs, hogy legalább valami köszönetfélét kipréseljen magából. Egészen hihetetlen infantilizmusról, felelőtlenségről tett tanúbizonyságot, hisz számára a több tucat idős ember tragikus halála és több száz kimutatott fertőzés ugyanannyit nyom a latba, mint ahol csak pár eset van. Mintha ez a felelősség nélküli ember nem bírná felfogni azt sem, milyen brutálisan sokan haltak meg és vannak életveszélyben a gondjaira bízott idősotthon lakói közül.

Karácsony már a fentebb taglalt ATV-interjúban adott válaszaival lényegében beismerte, hogy nem volt állandó orvos az otthonban. A népjóléti bizottság ülésén és utána a Hír TV-nek ennek ellenére visszatért annak makacs, semmivel alá nem támasztott szajkózásához, hogy volt állandó orvosi jelenlét. Holott már az a dátum és aláírás nélküli levél is cáfolja ezt, ami tanácsadója, Gál J. Zoltán volt baloldali kormányszóvivő gépén, az idősotthon vezetőjének nevében készült, s amelyet perdöntően tisztázó védekezésnek szántak.

Azt írja a dokumentum, hogy „mindvégig volt főállású orvosa” az otthonnak, és „az orvosi felügyelet mindvégig biztosított volt”. Igen? Akkor miért írja aztán: „Március 30-án (hétfő) személyes rendelés történt”, továbbá „április 4-én (szombat) és április 5-én (vasárnap) hétvégi ügyeletet tartott az intézmény orvosa”? A legjobb mégis ez: „Április 8-án intézményvezetőként tájékoztattam a főjegyzőt, hogy reggel személyesen is megjelent az intézmény orvosa.” Hát hogy lehetett állandó orvosi jelenlét, ha nagy dolog volt, hogy az orvos „személyesen is megjelent”?

Persze lapunk megírta, hogy az idősotthonnak valójában már március 20-tól nem volt állandó orvosa, amit pedig a törvény előír. Akit intézményi orvosként aposztrofálnak, emlegetnek Karácsonyék, az az intézménnyel szerződött háziorvosi kft. vezetője, aki elkapta a koronavírust, s így az addigi szórványos alkalmakat sem vállalhatta az otthonba való személyes bemenetelre. Mindebből viszont az következik, hogy mind a főpolgármester, mind az intézményvezető – vagy aki az iménti jelentést írta – képtelenek felfogni a háziorvos és az intézményi saját orvos közötti különbséget.

Van tehát egy baloldali főpolgármester, aki nem tudja, mit jelent az, hogy fenntartója egy intézménynek, de azt sem tudja, mit jelent az intézményi orvos kitétel, amiről neki kellett volna gondoskodnia. És van még valami, amit biztosan nem tud: hogy neki mint fenntartónak elemi kötelessége lett volna részvétet nyilvánítani a többtucatnyi halálos áldozat hozzátartozóinak. Valahogy nem hallani arról, hogy akár egy félmondattal is sajnálkozott volna az idősotthon halálesetei, a Pesti úti szociális intézményt ért egészségügyi és szociális katasztrófa kapcsán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.