időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Van ellenszer a népességfogyásra

Koncz Katalin
2020.08.03. 10:00
Van ellenszer a népességfogyásra

Megjelent egy rendkívül gazdag tényanyagra épülő és megvalósítható javaslatok – nem túlzás – százait felsorakoztató könyv, a Jövőnk a gyermek. Ha komolyan vesszük a hazai népességfogyás megállításának elsőrendű, égető szükségességét, akkor ezt a tényanyagot kellene visszhangoznia a sajtónak és a civil szervezeteknek. Úgy vélem, hogy csak a nagycsaládok életre hívása, felélesztése kínálná a népességfogyás megállítását.

A többgyermekes családok terjedését szolgálná a Hivatásos szülő program. Az ötlet nem új, hasonló gondolatok újra és újra felröppennek a nemzetközi térben. A tudományosan megalapozott elemzésre épített, azonnali alkalmazásra kész, a gyakorlati megvalósítás feltételeit minden részletében kidolgozott, átgondolt alternatívát kínáló rendszer egyedülálló. Megoldást kínál népünk megmaradására, fizikai, szellemi és lelki egészségének megőrzésére.

A gyökeres változást, a riasz­tó trend megfordítását kizárólag a nagycsalád elterjesztése biztosítaná, a feladatra vállalkozó szülői réteg bevonásával. Ennek feltétele annak a kiáltó egyenlőtlenséget teremtő társadalmi, gazdasági gyakorlatnak a felszámolása, kompenzálása, amit a több gyermeket vállaló családok elszenvednek. Azon kívül, hogy ez a diszkrimináció (amire az emberi jogok védelmét felkaroló szervezetek más esetekben igen érzékenyek – helyesen) rendkívül igazságtalan, alapvető emberi jogaikban korlátozza a több gyermek felnevelését vállaló szülőket, és lehetetlenné teszi a népességfogyás megállítását. Szegénységgel honorálja a nemzet fennmaradásáért munkálkodó családokat.

A javaslat arra a gyakorlati tapasztalatra épít, hogy a modern kori karrierorientációk közül a családok egy része, ha tehetné, a családgondozás elsődlegessége mellett döntene (családi karrier). Szívesen szabadulna a kettős teher (kereső munka és családellátás) okozta feszültségtől, amely a családok stabilitását is veszélyezteti, ezzel szűkíti a gyermekvállalás esélyét. Ez a társadalmi réteg szívesen szentelné munkáját kizárólagosan a gyermeknevelésnek, amíg a gyerekeik önálló egzisztencia megteremtésére képesek. Korábbi felmérések is alátámasztják, hogy ez a társadalmi réteg elsősorban anyagi megfontolásokból nem képes ezen igényének a kielégítésére. A család nem nélkülözheti a két kereső jövedelmét, a párok munkaerőpiaci integrációja életfeltételük megteremtésének záloga.

Ennek a jelenleg diszkriminált rétegnek nyújt karrierstratégiát a Hivatásos szülő program, ami a jelen pillanatban a munkanélküliség egy részének felszívására a legalkalmasabb megoldás. A javaslat a 35–45 éves korosztályra építi nemzetmentő programját, az utolsó korosztályra, amelyik még viszonylag eléggé nagy ahhoz, hogy a szülőképes kor határához közeledve, megfelelő feltételek esetén, realizálhatja gyermekvállalási szándékát. A korosztály élethelyzetének, motivá­ciójának megismerésére végzett reprezentatív felmérés eredménye igazolja, hogy a még szülőképes korú nők és család­jaik egynegyede megfelelő feltételek megléte esetén nyitott a gyermekvállalásra, vállalkozna családbővítésre. Számítások szerint ez négyszázezer főt jelenthet. A program bevezetésére nem is lehetne jobb időpontot találni. A koronavírus-járvány miatt megnőtt a munkanélküliek száma, a gyermekintézmények pedig munkaerőhiánnyal küszködnek.

A program választási lehetőséget kínál, semmilyen pressziót nem tartalmaz, szándékában sem. Életpályamodellként kínálja, fizetett munkaként ismeri el a gyermek gondozását, oktatását, nevelését. Számításokkal bizonyított, hogy a modell alkalmazása társadalmi és egyéni szempontból egyaránt gazdaságos és megfordíthatja a népességfogyás trendjét, amely a nemzet fennmaradása szempontjából létkérdés. Méltányos fizetést biztosít a harmadik gyermek megszületésétől az egyik szülőnek, az ötödik gyermektől mindkét szülőnek. A modell bevezetése biztosítja a kisgyermekkori kötődés megteremtését célzó személyre szóló nevelést, a boldog gyermekkort, ami az egészséges személyiség kialakulásának feltétele. Átgondolt rendszere a munkaerőpiaci foglalkoztatással azonos feltételeket tart kívánatosnak a folyamat teljes spektrumában: a kiválasztás, a teljesítményértékelés, a képzés, továbbképzés, újbóli munkaerő-piaci integráció terén.

A nemzeti sors iránt elkötelezett tudósok, civil szervezetek felerősödő hangja meggyőzhetné a kormányt a program bevezetésének hasznosságáról.

A szerző nyugalmazott egyetemi tanár

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.