Bankárok Ligája

A világ labdarúgásának élvonala az olyan krimikéhez hasonlatos, amelyekben a zsarukat semmi nem különbözteti meg a bűnözőktől.

Hegyi Zoltán
2021. 04. 21. 8:30
null
A Chelsea Szuperligához csatlakozása ellen tüntetnek a klub szurkolói a londoni Stamford Bridge Stadion elõtt 2021. április 20-án, mielõtt megkezdõdik a csapat és a Brighton mérkõzése az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban. Április 19-én az európai labdarúgás tizenkét élklubja bejelentette a a labdarúgó Szuperliga létrehozását, ezt pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) élesen ellenzi. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ labdarúgásának élvonala jelen állapotában az olyan krimikéhez hasonlatos, amelyekben a zsarukat semmi nem különbözteti meg a bűnözőktől. Nincs kivel azonosulni, nincs kinek szurkolni, viszonylag ép, maradék erkölcsi érzékkel felvállalni sincs mit. Évek óta sokasodtak a baljós jelek, de ami az elmúlt napokban történt – és a következőkben valószínűsíthetően történni fog –, az a végállomás. Elkeseredett marakodás a koncért. Orosz oligarchák és arab olajsejkek tusakodása a futball ürügyén, és a hatalmukba kétségbeesetten kapaszkodó korrupt vénemberek agóniája.

Mindeközben szó szerint vett játékosok már nincsenek, felváltották őket a kitenyésztett gladiátorok. Talán Ronaldinho volt az utolsó, aki végignevetett egy meccset. Mert élvezte minden pillanatát, és alighanem akkor is így lett volna, ha csupán annyi pénzt keres a tehetségével, amennyiből tisztességesen el tudja tartani a családját. Ennek vége. Pénz­evés van. És engem speciel a perselyként funkcionáló norvég hülyegyerek és a futóbolond hústornyok már nem nagyon érdekelnek.

A nagy labdarúgó-világversenyek átalakulásáról szóló hírek nem mai keletűek, de a világjárvány rátett az egészre még egy lapáttal és nekilelkesültek a dolgok. Néhány nappal ezelőtt, azon a szomorú vasárnapon kiderült, hogy az európai klubfutball tizenkét meghatározó csapata megállapodott, hogy létrehoznak egy szuperligát. Illetve és persze nem a klubok elsősorban, hanem a JP Morgan Chase. De nézzük azért a szakadárok névsorát is!

Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Real Madrid, Atlético Madrid, Barcelona, Juventus, AC Milan, Internazionale. Felkészül a Bayern München, a Borussia Dortmund és a Paris Saint-Germain. Az időzítés nem véletlen. Az UEFA másnap jelentette volna be a Bajnokok Ligájának átszervezését, éppen azért, hogy megakadályozza az új szuperliga létrejöttét.

Ami már eleve egy ócska dobás lenne, hiszen semmi más célt nem szolgálna, mint hogy az úgynevezett elit nyugodtan játszadozzon a homokozóban, a kelet-európai kicsik nélkül. Mert övék a labda, és kész. Az ügyben az egyik első, lényegre tapintó és tisztességes reakció Gary Neville-é. A Manchester United legendája a következőket találta mondani: „A Manchester Unitedtől és a Liverpooltól undorodom a legjobban. A MU egy százéves klub, amelyet munkások alapítottak. És ezek akarnak kiszállni a Premier League-ből, átmenni egy olyan bajnokságba, amelyből nem lehet kiesni? Ez abszolút szégyen. Vissza kell vennünk a hatalmat a ligában az ott élen álló kluboktól, és ez magában foglalja az én klubomat, a Manchester Unitedet is.”

Ezzel szemben az európai szövetségtől, amely egyáltalán nem tiltakozott, amikor a haverjaik (FIFA) Katarnak adták a labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, holott a döntés bűzlött a mocskos pénztől, csupán fenyegetőzésekre telik, természetesen a FIFA-val egyetértésben. Hogy akkor ők majd kitiltják a szuperligához csatlakozó klubok játékosait a vb-ről, száműzik a szakadárokat a nemzeti bajnokságokból és az európai kupákból, meg ilyenek. Aha. És majd bevállalják az ebből következő bevételkiesést meg azt, hogy pél­dául az angol bajnokságban a legnagyobb derby a Leicester–West Ham meccs lenne. Egyébként bevállalhatnák, csak éppen nincs merszük hozzá. És kizárólag a lóvé számolgatásához értenek. Mert szögezzük le, ez az egész csak és kizárólag a pénzről szól.

Egy példa. Azok a klubok, amelyek csatlakoznának a szuperligához, háromszázötvenmillió eurót kapnának. És ez csak a beugró.

Miközben momentán a Bajnokok Ligájának megnyerésével százmillió eurót lehet összeszedni. A többi süket duma. A piac újrafelosztása folyik, csak éppen mindenki másként képzeli el a részesedést. Gary Neville-nek igaza van. Ez szégyen. Amiben osztozniuk kell az úgynevezett játékosoknak is. A túlfizetett Bentley-gyűjtőknek is, a túlterheltségről panaszkodó életerős huszonéveseknek, akiknek nehogy már évente egyszer el kelljen utazniuk Azerbajdzsánba egy selejtezőre, mert még infarktust kapnak a repülőn. Agyrém.

Szerencsésnek érzem magam, hogy még láthattam a meccs után fröccsöző Ebedlit, Törőcsiket, Kocsis Lajost, a játék ikonjait. Tartok tőle, hogy a következő generáció tagjai már egy csippel az agyukban szaladgálnak majd a pályán, és a világ egyik legveszélyesebb embere, a valamelyik James Bond-filmből ittfelejtett Elon Musk tettestársai irányítják őket. Kár a fociért, nagy találmány volt.

A borítóképen: A Chelsea Szuperligához csatlakozása ellen tüntetnek a klub szurkolói a londoni Stamford Bridge Stadion előtt 2021. április 20-án.

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.