idezojelek

Magyar kolindák

Számháborúsdit játszottunk, amikor hirtelen örömteli borzongás futott át rajtam.

Cikk kép: undefined
2021. 12. 25. 6:40

Számháborúsdit játszottunk, amikor hirtelen örömteli borzongás futott át rajtam. Azon kaptam magam, hogy boldog szoborként bámulok a messzeségbe. A homlokomra tapadt számokat bárki kényelmesen leolvashatta. Nem törődtem vele. Karácsony… Közeledik a karácsony… Ez az érzés ragadott magasba. Fölötte lebegtem mindennek. Pedig augusztus volt, s azokban a napokban köszöntöttek fejemre nyomkodott barackokkal születésnapom alkalmából. Tízéves voltam. Kétszer annyi, mint akkor, amikor emlékezetemben megjelent és életre kelt anyám. A karácsonyfát bámultam, amely a szoba sarkában, a lócákkal keretezett asztalon állt. Csaknem a plafonig ért. Nem azért, mintha olyan magas lett volna. A meggörnyedt mestergerendán terpeszkedő padlás ránk nehezedett. Hunyorgó szemmel óriási csipkebogyóknak láttam a katonás kenyérdarabkák körül kacormód bajusszá pödörgetett piros szaloncukorpapírokat. Itt-ott mintha a pitvari várakozás sóhajainak ezüstös párafelhőcskéi tapadtak volna a zöld ágakra. Az asztal mellett egy asszony állt. Nem az angyal lehetett, mert nem nőttek szárnyai és nem hordott földig érő, ingszerű ruhát. És a haja se aranylott a vállán túl omolva. Rövid, gesztenyeszín frizura keretezte az arcát. Fekete kiskabátot viselt, mint a ­férfiak, és szoknyát, mint az asszonyok. Rám mosolygott… – Ő az anyád – bátorított a nagymama, és meggyújtotta a csillagszórót. Káprázatában hol a homloka, hol a szeme, hol az álla villant meg az idegen asszonynak. És gyöngyszem is csillant az orcáján. Egyre több. Mosolyába bele-belehasogattak a csillagszóró fényszilánkjai. Nem tudtam, féljek-e vagy örüljek. Aztán minden elsötétedett, majd megvilágosodott…

A várakozás fényében úszó város főútján alámerülve a földalattin utaztunk fiammal, aki izgalmában alig tudta egyik szavát a másikba ölteni, ahogy sorolta, mit hozzon az angyal. Velünk szemben egy hozzá hasonlóan hatévesforma kisfiú ült az apjával. Mindenesetre még ő sem lehetett iskolás. A mindent tudók magabiztosságával megszólalt: „Ugye, apu, nincs is angyal?” Az apja csitítani próbálta, és még nyakon is legyintette, mert egyre állhatatosabban ismételgette, amiről a szülei nyilván meggyőzték: „Nincs is angyal!” Most mit csináljak? Zavarba jöttem… Nem kellett volna. Fiam mit se törődött vele egykorú utastársának egész szerelvényt betöltő harsány bizonygatásával. Ő tudta, hogy van angyal. Ahogy a lányom is tudta. Annyira közelinek érezte magához, hogy háromévesen szemrehányást tett neki. Ugyanis az angyal túl sokáig időzött a bezárt szobában, s ő egyre türelmetlenebbül várta a csengettyűszót. Hiába hoztam fel az angyal mentségére, hogy a karácsonyfának és az ajándékoknak nehezen talál helyet, és nem kapkodhat, „Csúnya angyal!” kiáltással mérgében földhöz verte magát.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkoriban mindenki Orwell könyvéről beszélt. Ki kétkedve, ki reménykedve. Lányunk lengyel keresztapja 1984-től hat éven át nálunk töltötte a karácsonytól újévig ívelő hetet. Az angol íróval ellentétben bizakodónak mutatkozott a jövőt illetően. Nagy vonalakban ismertük az életét… Hogy Eötvös-kollégista volt, majd a háború alatt a Honi Hadsereg Varsó és London közötti budapesti futárszolgálatának parancsnoka, aki mindvégig hű maradt katonai esküjéhez. A kezdet kezdetén mégsem értettük, karácsony este miért kel fel váratlanul és lép az ablakhoz, ahol egy ideig üveghez tapadt arccal álldogált, majd visszaült a helyére. Aztán megtudtuk, hogy 1948-tól nyolc szentestén a börtön ablakrácsa mögül figyelte az első csillag feljöttét, ha nem volt felhős az ég. Megnyomorított körmein akkor akadt meg a szemem, amikor kezét hosszabb ideig kislányom fején tartotta a kölcsönös karácsonyi jókívánságok során. Éreztem, hogy szenvedése energiával dúsítja a némán elmormolt áldást. A jellemé­ben megtörhetetlen hajdani rab, a Jagelló Egyetem kései történészprofesszora úgy várta az angyal érkezését, akár a kisgyerek. Mintha az egykor bilincsbe vert szentesték kiszabadítására indulna, gyermekeinkkel négykézláb vadászta a karácsonyfa alatt névvel jelölt ajándékcsomagokat. Az volt jogosult a soron következő csomag kiválasztására, aki valamelyikünk nevére bukkant. Mindnyájan együtt örültünk a csomagok kibontásának. Így időben elhúzódott az ajándékozás önfeledt együttléte. Lányunk keresztapja csak akkor komorodott el, amikor a lemezjátszót bekapcsoltuk, és sorra felcsendültek a lengyel kolindák. Ilyenkor a fotelbe süppedve nagyon messze került tőlünk. Ajkának néma mozgásán érzékeltük, hogy együtt énekel valakivel, valakikkel. Átszellemült arcán mintha annak a vonásai is kirajzolódtak volna, akinek megszületését éppen ünnepeltük.

Ha nem volnék hívő, unokáim tekintete megtérítene. Panna és Réka olyan áhítattal közelednek a mennybolt, a mennyország ragyogásától életre kelt karácsonyfához, mintha a világ legtermészetesebb módján beszélgetni készülnének a Jó Atyával. Az ő üknagymamájuk hívta így az Istent… Pedig sokat szenvedett. Anélkül, hogy bárkit is káromolt volna érte. Igen, az üknagymama… Aki egyszer azt mondta nekem a karácsonyfánál álló idegen asszonyra mutatva: „Ő az anyád.”

A szerző költő, történész

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.