idezojelek

Elhúzódó elmebaj

A miniszterelnök iránti feltétlen rajongás és a patológiás Orbán-fóbia között széles a mezsgye, jól bejárható terep lenne egy rendes ellenzéknek.

Cikk kép: undefined

Valahogy úgy voltam vele azon az éjszakán (a választásén persze), hogy ez itt most lezajlott rendben, oszt’ jóccakát, reggeltől lehet újra foglalkozni az üregi nyulakkal, vombatokról írni, örülni annak, ha valami klassz dolog történik, szóval világjárvánnyal és háborúval a nyakunkon az élet visszatér a maradék rendes kerékvágásba, ráadásul Xavinak köszönhetően a Barcelona is kezd magához térni, a tavaszról már nem is beszélve.

Azt is gondoltam még, hogy talán, esetleg ejtek még néhány szót gyerekekről, gyávaságról, szinte csupán az alliteráció miatt Márki-Zay kapcsán, de lehet, hogy mégsem, inkább megnézem, merre masíroznak a bodobácsok a kertben. Utóbbi vállalkozás aztán halasztást szenvedett, ugyanis elfelejtettem emlékezni arra, hogy mi minden szabadult el Django-szerűen az összes létező szavazás után.

De akkor legyen először egy kis Márki-Zay, röviden. A helyszín az eredményváró, Budapest, Városliget, végállomás. Szinte szánom ezt az embert, pedig jó néhányszor felbosszantott kissé az elmúlt hónapokban. De most éppen egy előre megfontolt szándékkal végrehajtott cserbenhagyásos gázolás áldozata. Majdnem mindenki lelépett mellőle, a gyurcsányitól a parizeresig. Aztán másnap persze még rúgtak is egyet a földön fekvőbe. Ezt tudják. És ezeket hozták volna a nyakunkra. Márki-Zay mellett-mögött szinte kizárólag a családja maradt. Más kérdés, hogy én mondjuk hasonló szituációban nem engedtem volna fel a gyerekeimet a színpadra. Értem, de akkor sem. Van nekik enélkül is elég bajuk, azt sejtem.

Aztán viszont az történt, hogy eldurvultak az események a Facebook-oldalamon, ami hosszú időn keresztül a béke kedvező klímájú aprócska szigetének számított a világ hullámzó tengerén, ahol egymástól gyökeresen eltérő gondolkodású emberek „beszélgettek” egymással, többnyire vidáman. Most viszont elveimmel ellentétben, életemben másodszor kénytelen voltam megszüntetni egy teljesen megvadult asszony ámokfutását. Mindeközben éreztem, hogy kezd lehúzni, magával rántani az a borzalmas spirál, amitől éppen megóvni gondoltam magamat, a bodobácsok egyre távolibbnak tűntek, de még uraltam a helyzetet, mint Schwarzenegger a gépjárművet. Ám ekkor, szinte a szemem előtt, új műfaj született, ami mellett szinte lehetetlen szó nélkül elmenni, így hát engedtem, hogy beszippantson. A virológusok és a szlavisztikusok után tömegesen bukkantak fel az antropológusok. Húszezer önkéntes ellenzéki szavazatszámláló (többnyire budapestiek) érkezett az ország kistelepüléseire, hogy rajtakapja a Fideszt egy jó kis választási csaláson. Jelentős részük aztán nem habozott, és írásban foglalta össze vidéki tapasztalatait. Az élménybeszámolók azóta egy külön oldalon is megtekinthetők az interneten, felettébb tanulságos olvasmány, ki kellene adni nyomtatásban is egy antológiában.

Kor- és kórkép. Akadnak szerencsére rendkívül tiszteletreméltó kivételek is (az általam olvasottak közül például dr. Mérő László, Sándor László), de zömükben egész egyszerűen gyomorforgatóak. Azt a mucsaizást, analfabétázást, parasztozást, megvetést, lekicsinylést, megalázást, ami ezekben megy, kizárólag erős idegzetűeknek ajánlom. Primer gyűlöletbeszéd, beteges fensőbbségtudat kivetülése, bármiféle önvizsgálat, önkritika nélkül. A szerzők egy része nyilván már csomagol, ha egyáltalán kicsomagolt az elmúlt tizenkét évben, aztán marad. Nagy kár ezért az egészért, mert a miniszterelnök iránti feltétlen rajongás és a patológiás Orbán-fóbia között széles a mezsgye, jól bejárható terep lenne egy rendes ellenzéknek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen itt tartottam a gondolataimban, amikor két írás is felugrott a monitoron, amitől rózsaszínné változott a világ, mint egy áprilisi mandulafa vagy éppen a finn dizőz szüleinek lakása a Picasso kalandjaiban, lányuk felbukkanásakor. Kisebb megszakításokkal azóta vinnyogok a röhögéstől, mert az új műfajnak azonnal megszületett a paródiája is (hiába, na, a legendás pesti humor) szinte egyszerre Lakner Dávidtól és Veczán Zoltántól. Végtelenül szórakoztató, pompás, ironikus írások, érdemes rájuk keresni. Mert egyébként nehéz, szinte kilátástalan ügy ez, legalábbis innen, faluról nézve, elmaradottan persze és még büdösen is a tetejébe. Szomorú látni a progresszív haladókat, beleragadva a XX. század népi-urbánus ellentétébe, miközben tömegesen költöznek el („le”) vidékre. Mindenesetre új irányt vett a falusi turizmus is, a „pestiek” jelentős része majd magyarázkodhat az internetet egyébként kiválóan használó, „agymosott” Pista bácsinak mások helyett, mint az anyaországiak Erdélyben annak idején, a felejthetetlen népszavazás után.

Mert azok a mások meg, gondolom, mindezek után nem jönnek fürtökben, a baromi nagy pohár alján kevéske rozét lögybölve, macskaszaros kávét követelve bele a rohadt nagy ugarba, maradnak inkább a Független Budapest Városállamban, a szabad szellem, a nyitottság és a tolerancia fellegvárában. Bár lenne baj ott is elég, gondolom, szólt már nekik valaki, hogy 47-41 lett az eredmény, és az elég szoros. De remélem, kereskedni azért fogunk, mert ruszki gáz híján nagykabátban felszántani a Hősök terét, hogy legyen rizstej és rozskenyér a „bótba”, azért elég macerás.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.