idezojelek

Láttuk, csak nem vettük észre

Pulainak a kijelentéseiről olyan mondások juthatnak eszünkbe, mint például a megtalálta szarva közt a tőgyit.

Cikk kép: undefined

Dévényi István Flaszter című balos kesergőjének 182. adásában Pulai „Publicus” András „véleménykutató” imígyen foglalta össze a kormányoldal győzelmét, illetve a szivárványos massza választási vereségét: „Láttuk, csak nem vettük észre”. Mindemellett Pulai egy önképzőköri varrótanfolyam résztvevőjének naivitásával azt is kinyilatkoztatja, hogy: „Az olló tényleg zárult, aztán a végén kinyílt”, valamint: „Az ollók már csak ilyenek, hogy így ki-be nyitódnak.” Erre mondja azt a „vidéki” köznyelv, hogy nesze semmi, fogd meg jól!

Engedtessék meg nekem, hogy Pulainak ezekről a kijelentéseiről olyan mondások jussanak eszembe, mint például a megtalálta szarva közt a tőgyit, már abban az értelemben, hogy irtózatosan mellé trafált. De azt is autentikusnak érzem a balos „véleménykutató időjóssal” kapcsolatban, hogy ha lát, miközben amit lát, azt meg nem veszi észre, akkor vélhetőleg szemei előtt politikai „függetlensége” okán a véghajrában túlontúl megnövekedhetett látóterében a ködhajlam. Végül, de nem utolsó sorban az a mondás is találó Pulai András vágyvezérelt kormányváltó álmodozásaira, hogy éhes disznó makkal álmodik.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kis kitérővel – ha már írásomat népi mondások keretei között teszem, ejtenék pár szót az ismétlés a tudás anyja jegyében is. Egy csaknem fél évvel ezelőtt a Kontrán megjelent és a Mandineren is szemlézett publicisztikámban már tollam hegyére tűztem nevezettet. Ő volt az, aki a pedofilok szenvedéstörténetének részvétet ébresztő művészi filmes ábrázolása mellett tört lándzsát. Ő volt az is, aki rezzenéstelen arccal képes volt kijelenteni a Fidesz kampánystratégiájáról, hogy Orbán és a Fidesz szerinte „azért szurkol, hogy legyen egy igazi rendes migrációs nyomás és mondjuk Afganisztánból tényleg induljanak már el azok a menekültek, akiket megígértek nekik még három hónappal ezelőtt.” No comment!

Egyéb megnyilatkozásaiból a baloldal elvetélt Nostradamusának (hely és idő hiányában) csak egyetlenegyet említenék még, bár az önkritika gyakorlása, mint közismert, nem várható tőle. A Hír(hedt)klikk Mélyvíz című minapi műsorában Pulai András szó szerint a következőt mondta „Nyilvánvalóan mindig pont a választás az, ami lehetőséget ad, hogy hozzáigazítsuk a méréseket a valósághoz.” Édes jó Istenem, most ne hagyj el engem! Mi van? Ha nem a valósághoz, akkor mihez igazította ez a jóember az eddigi méré­seit – talán a kakukkos órához? A szakmája szerinti közvélemény-kutató, helyesebben közvélemény-elrejtő, minő reveláció, lehetőséget lát a méréseinek valósághoz igazítására. Elképesztő felismerés. Saját maga teszi nyilvánvalóvá, hogy eddig nem ahhoz, hanem csupán a vágyálmaihoz igazgatta a valósággal köszönőviszonyban sem álló méréseit. Ami a legmeghökkentőbb, hogy Pulai úgy képes a saját hitében való meggyőződés megingása nélkül folytatni „Publicussá” tett megnyilatkozásait, hogy nem veszi észre, már időtlen idők óta a gombhoz varrja a kabátot, és nem fordítva.

Ebbéli tehetsége a baloldal egyéb prominenseit szemlélve nem egyedi. Egyetlenegy vezetőjük, ötletgazdájuk sem vette a kalapját a kétharmados nemzeti-konzervatív győzelmet követően, hanem azóta is a balos parfüméria összes mellébeszélő púderét szórják, csak szórják szerteszét a nyilvánosságban.

Nem akarok tanácsokat osztogatni nekik, de ha csupán egy lett volna, aki feláll és őszintén elismeri a vereségüket, akkor arra a valakire a jövőben nyugodtan pártot alapíthatnának, mert az legalább rendelkezne közülük a belátás erényével. Miután ilyen egy sem találtatott vert seregükben – hiszen a pártvezéreik ugyanúgy tovább hadonásznak elutasított mikropártjaik élén –, így marad minden úgy, ahogyan eddig volt. Az ellenzék a politikai működés árnyékában, de jól fizető parlamenti képviselőségük fedezékében a jelek szerint újabb négy évet fog elfecsérelni az O1G jegyében. Szánalmas perspektíva, de ez a magatartás véleményem szerint teljességgel a konzervatív jobboldalnak dolgozik.

Az is eszembe jut, miszerint négyféle variációt is kipróbáltak már a kormány leváltására, mindnek jobboldali kétharmad lett az eredménye. Csak azt nem próbálták még, hogy el sem indulnak a következő választáson. 2026-ban ennek lehetőségén komolyan elgondolkodhatnának.

Mondjuk ki, hazánk megérdemelne egy, a jelenlegi kormányhoz méltóbb ellenzéket, mint ahogyan azt is, hogy a Pulai Andráshoz hasonló függetlennek hazudott elemzők és az ellenzék támogató értelmiségijei a népakaratból következően végre megértsék, hogy jelen formájukban se nem népszerűek, se nem publikusak. Az én valósággal egyeztetett „mérésem” – hibahatár ide, hibahatár oda –, jelenleg tűpontosan ezt mutatja.

A szerző színművész

Borítókép: Pulai András (Forrás: Facebook / Pulai András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.