idezojelek

Migránstámadások ássák alá a közbiztonságot Nyugat-Európában

Párizs belvárosában ezek a bandák már rendszeresen megtámadják a turistákat meg persze a helyi polgárokat is.

Cikk kép: undefined

A magyar labdarúgó-válogatott parádés szereplése a Nemzetek Ligájában lázba hozta az egész nemzetet. Ez nem költői túlzás, hiszen a sport és különösen a labdarúgás jóval túlmutat önmagán. Elég, ha a XX. század ötvenes éveire gondolunk. Már akkor is sportolóink, az Aranycsapat játékosai jelentették a nemzeti büszkeség, a boldogság apró morzsáit abban az embertelen világban. Az pedig, hogy napjainkban ismét csodával határos módon legyőztük oda-vissza Angliát, szinte minden magyar szívét-lelkét felemelte, boldoggá tette.

A zöld gyepen aratott győzelem mellett érdemes megemlékeznünk arról is, hogy még egy sikert elkönyvelhettünk a Puskás Arénában. Ezért pedig a magyar–német mérkőzés ­szervezőit illeti a dicséret. Ugyanis úgy vezényelték le a telt házas összecsapást, hogy egyetlen rossz szó sem hangzott el az egyébként igen kritikus nemzetközi sajtóban. Majd hetvenezer szurkoló gyors, udvarias, biztonságos be- és kiléptetése a szervezők és a rendőrök összehangolt munkáját dicséri. Ehhez persze tegyük hozzá, hogy a magyarországi rendezésű nemzetközi sporteseményeken ez szerencsére bevett gyakorlat. Mindegy, hogy úszó-, vívó-, birkózó- vagy más világversenyt szervezünk, a biztonságra eddig sosem volt panasz.

Ez most azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert néhány héttel ezelőtt a Bajnokok Ligája Párizsban rendezett döntője botrányosra sikeredett. Már az indítás furcsa volt, mert csaknem fél órával csúszott a kezdés. Pedig tudjuk, hogy a reklámidő és a televíziós közvetítés a legfontosabb dolog, ezért fizetnek hihetetlen összegeket a szponzorok. Az első hírek arról szóltak, hogy a brit szurkolók jegy nélkül vagy hamis jegyek ezreivel rohamozták meg a párizsi arénát. A telefonos felvételek szerint ­riadt, tanácstalan szervezők nézték, amint ellenőrzés nélkül rohannak befelé az emberek. A stadion előtt a rendőrök könnygáz bevetésével igyekeztek helyreállítani a rendet. Mindenki a megvadult, részeg brit szurkolók botrányos viselkedéséről beszélt.

Eltelt néhány nap, és ismét kiderült, hogy becsaptak, átvertek, megtévesztettek bennünket.

A Sinergie-Officiers francia rendőrszakszervezet jelentése szerint a mérkőzés előtt néhány nappal figyelmeztették a rendőrök a szervezőket, hogy migráns hátterű bűnözői csoportok tervezik megtámadni és kifosztani a szurkolókat. Párizs belvárosában ezek a bandák már rendszeresen megtámadják a turistákat meg persze a helyi polgárokat is. A szervezők mégsem tettek semmit.

Kiderült, hogy brit szurkolók védtek meg több spanyol nőt, akiket molesztáltak, ki akartak rabolni. Sőt, Liverpool polgármesterét, Steven Rothe­ramet is kirabolták a bűnözők.

Brit lapok szerint arra utasították a francia hatóságok a szervezőket, hogy jelentésükből távolítsák el a migránsok támadására vonatkozó részeket. Így már nem is meglepő, hogy a biztonsági kamerák felvételei is szőrén-szálán eltűntek, és ez látszólag senkit sem zavar. Talán jobban megértjük a történteket, ha tudjuk, hogy a mérkőzés után néhány nappal helyhatósági választásokat tartottak Franciaországban. Nyilván nem akarták az illetékesek, hogy a választók szembesüljenek a keserű valósággal, ezért egész egyszerűen elhazudták az egész botrányt. Majd a választás után a sportminiszter levélben kért bocsánatot a brit klubtól és szurkolóitól. A vizsgálat lezárult, felejtsük el – ismerős gyakorlat. Egyébként hét évvel ezelőtt ugyanezt a stadiont támadta meg és akarta felrobbantani az Iszlám Állam terrorista sejtje. Akkor csak a jó szerencse és néhány éber rendőr akadályozta meg, hogy ne ezrek haljanak meg.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Persze, most csak migráns hátterű bűnözők támadásáról beszélnek, ami egyszerű közbiztonsági kérdés. Pedig a probléma sokkal mélyebb, sokkal veszélyesebb tendenciákat rejt. Érdemes emlékeztetni, hogy pünkösdkor az észak-olaszországi Garda-tó festői településeit támadták meg bevándorló hátterű fiatalok ezrei. Az interneten szervezett akcióban tudatosan tizenéves – a korukból adódóan nem büntethető – fiatalok csapatai szállták meg a békés kisvárosokat „Ez itt Afrika!” felkiáltással. A hatóságok pedig tehetetlenül nézték a rombolást. Sőt, a sajtó nagy része úgy kezelte a helyiek felháborodását, mint rasszista nyárspolgárok szenvelgését. Ha a párizsi támadást is ezen a szemüvegen át szemléljük, akkor már mást látunk. Ahogy Párizs belvárosában már egyre rendszeresebben érik erőszakos atrocitások a békés járókelőket, úgy a Stade de France stadionnál történt támadás is egy tudatos akciónak tekinthető. Ez pedig a terror sajátos fajtája. A civil lakosság tudatos félelemben tartása, a hatóságok elbizonytalanítása a migránsbandák célja.

A látszólag köztörvényes bűncselekmények valójában az állam elleni bomlasztás újabb állomásai. A balliberális svéd kormány is hasonló tapasztalatok alapján volt kénytelen beismerni, hogy a svéd integrációs modell megbukott.

Az ország déli nagyvárosaiban migráns hátterű szervezett bűnözői csoportok terrorizálják a lakosságot, fenyegetik a vállalkozókat, vívják egymás közötti véres csatáikat. A hatóságok pedig tehetetlenek, kicsúszott a kezükből az irányítás, képtelenek fenntartani a rendet.

Nem véletlen, hogy a francia kormány a botrányos BL-döntő után kiadott közleményében leszögezte, hogy garantálni fogja a 2024-es párizsi olimpia biztonságos megrendezését. Csak sajnos – a dolgok jelenlegi állása szerint – a deklaráció ehhez már kevés lesz. A több ezer sportoló és a sok százezer szurkoló biztonságos elszállásolása, helyszínek közötti utaztatása, szórakozása, a sportlétesítmények védelme hatalmas feladat lesz. Eddig ugyanis a migráns hátterű szervezett bűnözői csoportok azt tapasztalják, hogy nekik mindent szabad. Az iszlám radikálisok pedig lefölözik a bűnbandák hasznát, és ezzel is támogatják a terrorszervezeteket. Eddig a szerencse a francia hatóságok mellett volt, de erre nem lehet építeni. A francia rendvédelmi szervek nyugalmazott tábornokainak és aktív tagjainak nyílt levelei még mindig süket fülekre találtak. De a 2024-es olimpia valódi biztonságot, hathatós megelőző intézkedéseket kíván.

A szerző az Alapjogokért Központ nemzetbiztonsági tanácsadója

Borítókép: Rohamrendőrök és liverpooli szurkolók a saint-denis-i Stade de France stadionnál a Liverpool FC–Real Madrid mérkőzés előtt a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében 2022. május 28-án. (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.