idezojelek

Dunának, Oltnak bizony már nem egy a hangja

A túloldali Szatmárba szakadt nagyszülőknél nyaralva gyermekkoromban gyakran hallottam egy különös román szólást: „Tace si face!”

Cikk kép: undefined
2022. 07. 26. 8:05
Fotó: Paul Biris

A túloldali Szatmárba szakadt nagyszülőknél nyaralva gyermekkoromban gyakran hallottam egy különös román szólást: „Tace si face!” Börvelyi bandánkban két román srác is volt: Doru meg Voicu, az állomásfőnök fiai – rajtuk kívül csak a milic és még egy-két hivatalosság volt idegen ajkú az egyébként színmagyar faluban. Focizás meg pecázás közben óhatatlanul is ragadt rám néhány szó, de ezt a mondást, melyet többnyire kézlegyintés kísért, sokáig nem értettem. Csak a románul beszélő felnőttek használták egymás közt a közeli Károlyban vagy Szatmáron, ahová valamelyik hivataljáró rokonom világot látni magával vitt. A cinkos mosolyból azért sejtettem, hogy valami rejtélyes dologról lehet szó.

Művelődéstörténészként sajnos ma már jól tudom: a tace si face (hallgass és cselekedj!) szellemisége a hivatalos román politika rangjára emelkedett, immár országos és nemzetközi méretekben gyakoroltatik, mégpedig rendkívül hatékonyan, amint azt az utóbbi másfél évszázadban mi, magyarok is megtapasztalhattuk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tace si face köznapi gyakorlatában legfontosabb a szolidaritás egymással mindig, minden körülmények között. Erdélyben például egy román hivatalnok vagy gyári munkás egymás után hozza be intézményébe, üzemébe a nemzetbelijeit. A nagyfőnök mellett a kisfőnök is román lesz, szomszédjába rokonai, barátai költöznek, felvásárolják az elkótyavetyélt magyar földtulajdonokat, rátemetkeznek halottainkra. Egykor színmagyar erdélyi és partiumi falvak, magyar többségű városok tűnnek el így lassan az etnikai térképről. Nem kell ehhez már a Ceausescu-féle központosított erőszak sem, megy magától is – a tace si face szellemében.

Körülöttünk – ezt csak a vak nem látja! – bő száz éve nemzetállamok rajzolódnak. Mindig s minden fórumon, nyíltan vagy burkoltan a nemzeti érdekeket tartják szem előtt. Ezt legrafináltabban, legcélravezetőbben délkeleti szomszédunknál művelik. A klasszikus politika eszköztárát rutinosan használva, latinos simulékonysággal és évszázadok alatt szerzett alkalmazkodó képességgel érik el céljaikat. Csak nevetnek rajtunk odaát román barátaink. Bolondok a magyarok, hogy mindig mindent előre kibeszélnek!

A nyílt sisakos hadviselés és politizálás kora a XVIII. században lejárt, Európában erre utoljára tán a barokk kor adott még valamit. Lovagiasság, egyenes beszéd, őszinteség, mások érdekeinek figyelembevétele? Ugyan kérem! Kőkemény nemzeti és anyagi szempontok vezérlik a politikusokat mindenütt. Bármily szép is volt Ady ideája, Dunának, Oltnak bizony már nem egy a hangja! Politikushada a „szájas Dunának”, érdemes volna hát végre valami hasznosat és célravezetőt is tanulni-átvenni az olykor lenézett szomszédoktól, különösen a románoktól – leginkább a tace si face gyakorlatát.

A szerző művelődéstörténész, újságíró

Borítókép: Avram Iancu román nemzeti hős szobra (Fotó: Getty Images/Paul Biris)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.