idezojelek

Nehéz tél vár Európára

Az elszabaduló energiaárak legnagyobb nyertese a háborút viselő Oroszország, valamint az Amerikai Egyesült Államok.

Cikk kép: undefined

Európa-szerte rekordokat döntögetnek az energiaárak, amely az elhibázott brüsszeli szankcióknak, valamint a piacok pánikszerű reakciójának is nagymértékben köszönhető. Az elszabaduló energiaárak legnagyobb nyertese a háborút viselő Oroszország, valamint az Amerikai Egyesült Államok.

Nehéz télre és a gondtalan élet végére figyelmeztetik polgáraikat szinte mindenütt a nyugat-európai politikusok. A jelentős mértékben megugrott gáz- és villamosenergia-tarifák következtében egyre nagyobb terhek nehezednek a fogyasztókra, ami mind a lakosságot, mind az ipart komoly kihívások elé állítja. A magas energiaárak mellett további problémát jelent Németország esetében, hogy az Északi Áramlaton keresztül mindössze húszszázalékos kapacitással érkezik a gáz Oroszország irányából. Ha mindez így marad, Németországot nemcsak az energiahiány, hanem súlyos recesszió fogja sújtani, amely könnyedén magával rántja majd az egész európai gazdaságot.

Ezek a veszélyek mostanra a német kormány számára is világossá váltak, félresöpörve a korai hurráoptimizmus időszakát, amely a megújuló energiaforrásokban, valamint alternatív beszállítókban látta a helyzet megoldását. Olaf Scholz kancellár több ízben az Oroszország elleni szankciók helyességét és szükséges mivoltát méltatta, míg gazdasági minisztere, Robert Habeck kijelentette, hogy Németországnak elegendő tartaléka van, a Katarral kötött megállapodás eredményeképpen pedig felkészült az orosz gázszállítások leállítására. A megállapodásból azonban világosan kiderül, hogy a katari földgázszállítás legkorábban 2026-ban indulhat meg. Mivel az orosz gázhoz már csak korlátozott mértékben jutnak hozzá a németek, a valóság hideg zuhanyként hat a német politikai elitre, amely kvázi büntetésként egy illetéket is kénytelen volt kivetni a gázfogyasztókra.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyzet természetesen másutt sem nevezhető ideálisnak. Franciaországban a minap Emmanuel Macron elnök nyilvános kormányülésen hívta fel a polgárok figyelmét, hogy vége van a gondtalanságnak és a bőségnek, a kontinens pedig a „nagy felfordulás” időszakát éli. Az országba már június közepe óta nem érkezik orosz gáz, emiatt minden érintett szereplőt arra szólítottak fel, hogy korlátozza az energiafogyasztását, amely a gáz-, az áram- és az üzemanyag-felhasználást is magában foglalja.

Németországgal ellentétben Franciaország deklarálta, hogy elkötelezett az atomerőművek hosszú távú fenntartása és működtetése mellett, amely eddig kapóra is jött az energiafordulat vágyálmát kergető németeknek, hiszen a francia atomerőművek által előállított villamos energiát importálták, miközben a saját létesítményeiket fokozatosan leállították. A válság jelei azonban már ezen szektorban is érzékelhetők, hiszen míg a korábbi években az EU legnagyobb energiaexportőre volt Franciaország, mára importőrré vált, átadva helyét Svédországnak, amely – talán nem véletlenül – az orosz energiaszektort érintő szankciók egyik leghangosabb szószólójává vált. Mivel e változás a németeket is hátrányosan érinti, előfordulhat, hogy rövidesen a német Zöldek is totális hátraarcot kénytelenek hirdetni az atomenergia ügyében.

Az előttünk álló időszak egyik legdrámaibb prognózisa a belga miniszterelnök, Alexander De Croo nevéhez fűződik, aki öt-tíz nagyon nehéz telet vizionált Európa számára, mivel akadoznak az orosz szállítások, az európai földgázárak pedig a nyári átlagár tizenötszörösére emelkedtek, ami közvetett módon a villamosenergia-árakat is felhatja. Az orosz–ukrán háború ürügyén felforgatott energiaszektornak egyelőre tehát inkább vesztesei, mintsem nyertesei vannak. A szankciók valójában nem Oroszországot, hanem – Svédország kivételével – az Európai Unió valamennyi tagállamát sújtják, az elszabadult világpiaci árakból pedig az oroszok és az amerikaiak is busás hasznot húznak. Ennek fényében továbbra is egyedülállónak tekinthető a magyar kormány lakosságot érintő támogatása, amely az átlagfogyasztásig megőrizte a rezsicsökkentett árakat mind a gáz, mind a villamos energia vonatkozásában, amelyet kiegészít az üzemanyagárstop időszakos fenntartása.

Az Európa előtt álló nehéz tél nem riogatás, hanem a fájdalmas valóság, ami itt kopogtat az ajtónkon. A kontinensre váró súlyos válságnak azonban nem az oka, hanem pusztán következménye az energiaválság és az infláció elszabadulása. A valódi okok ennél sokkal mélyebben keresendők. A brüsszeli és a nyugat-európai elit az Oroszországot célzó szankciókkal nemcsak a realitásérzékét, hanem az irányítást is elvesztette a kontinens fölött. Európát ma már nem a saját jól felfogott érdekei, hanem különféle lobbiérdekek mozgatják, amelynek éppen az európai polgárok a legnagyobb elszenvedői. A tél közeleg, de talán egy dologban bízhatunk: a nehéz idők újra erős embereket formálnak. Másképp Európa nem kerülhet ki ebből az elhúzódó válságfolyamatból.

A szerző a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzője

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP/STEFAN PUCHNER)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.