idezojelek

Von der Leyen listája és a balliberális gondolatrendőrség

Az EB-elnök szerint az orosz elnöknek olyan propagandistákból álló hadserege, illetve dezinformációs hálózata van, amely mérgező hazugságokat terjeszt.

Cikk kép: undefined

Strasbourgban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője nemrég bejelentette az EB új javaslatát. Ez a tizedik oroszellenes szankciócsomagra vonatkozó javaslat főként az orosz hadseregnek hasznos, fejlett technológiájú árucikkeket helyezne tiltólistára, ami szépen beleillik a korábbi szankciók sorába. Ezen nem is lepődött meg senki.
Megütötte viszont a fülünket, amikor Von der Leyen asszony kitért arra, hogy az EU-nak Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandistáival szemben is fel kell lépnie. 

Az EB-elnök szerint az orosz elnöknek olyan propagandistákból álló hadserege, illetve dezinformációs hálózata van, amely mérgező hazugságokat terjeszt, ezzel megosztva a társadalmakat. 

Erre a gondolatra aztán ráerősített Josep Borrell, aki közölte, hogy az Ukrajna szuverenitásának aláásásában szerepet játszó csaknem száz személy és szervezet tiltólistára helyezését is javasolják az Európai Tanácsnak. Borrell kijelentette: – Ez a lista magában foglalja a katonai tevékenységekért, a politikai döntésekért, a propagandáért és a dezinformációért felelős személyeket is.

Jelenleg nem tudjuk, hogy a százas listán kik szerepelnek, és hogy vajon orosz propagandistának számítanak-e olyan nem orosz politikusok, mint például Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes, Angela Merkel volt német kancellár vagy maga Joe Biden amerikai elnök.

Miért jöhetnének ők szóba egy ilyen listán? Csupán azért, mert jelentős mértékben hozzájárultak az orosz propaganda érvanyagának gazdagításához. Íme, egy kis emlékeztető.
2013. december végén, a kijevi Majdan téren zajló tüntetéseken Nuland mint az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára (hatalmát jócskán túllépve) személyesen is részt vett a tüntetéseken. A Janukovics-kormány 2014. február 22-i leváltása idején már látható volt az USA beavatkozása Ukrajna belügyeibe. Akkoriban Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete és Nuland között folyt az a telefonbeszélgetés, amelynek során Nuland szájából elhangzott az ismertté vált kijelentés: „Pokolba az Európai Unióval!” A politikus asszony később, egy Ukrajnáról szóló nemzetközi üzleti konferencián ennél is nagyobb öngólt lőtt, amikor elárulta, hogy az USA Ukrajna „demokratikus” céljainak elérésébe 1991 óta több mint ötmilliárd dollárt fektetett be.

Angela Merkel korábbi német kancellár a Die Zeit hetilapban megjelent tavalyi interjújában arról beszélt, hogy a 2014−2015-ös minszki megállapodáscsomag csak kísérlet volt, hogy időt adjanak Ukrajnának a megerősödésre. 

Magyarán ezzel a megállapodással átverték az oroszokat. Merkel többek között így fogalmazott: Ukrajna „kihasználta ezt az időt, hogy erősebbé váljon, ahogy az ma látható. (…) Putyin akkor könnyen győzhetett volna. És nagyon kétlem, hogy a NATO-országok akkor ugyanannyit tehettek volna, mint amennyit ma tesznek Ukrajna megsegítése érdekében.”

Joe Biden amerikai elnök pedig 2022 elején, Olaf Scholz német kancellár jelenlétében helyezte kilátásba az Északi Áramlat végét, ha az oroszok megtámadják Ukrajnát. 

Egy újságíró akkor megkérdezte, hogy mégis hogyan, hiszen a gázvezeték a németek felügyelete alatt áll. Az elnök e szavakkal oszlatta el a kételyeket: „Ígérem, hogy képesek leszünk rá!” És tényleg, az ukrajnai háború kellős közepén a Balti-tenger alatti gázvezetékeket rejtélyes elkövetők felrobbantották. Azóta az egész világot bejárta a hír, hogy ez Biden elnök parancsára történhetett, amit persze a Fehér Ház illetékesei kategorikusan tagadnak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


Nuland, Merkel és Biden is magas labdát dobtak fel az orosz propaganda számára. Ennek ellenére nem valószínű, hogy felkerülnek Von der Leyen listájára. Az efféle listák amúgy nagyon hasznosak. Kibővíthetők és továbbfejleszthetők. Új távlatokat nyitnak az Európai Bizottság jövőbeni feladatai terén. Láthattuk, hogy a szellemi béklyókban vergődő unió legfőbb intézményeinek küldöttjei – nem kevés pénzért – eddig is emberfeletti munkával alkották meg az oroszellenes szankciókat (túlórában a rovarlisztek európai bevezetését is megszavazták).
 

Ha ezzel a listával sikerül elindítani a balliberális gondolatrendőrség magasabb szintre emelését, akkor az alkotók elmondhatják: nem éltek hiába, volt értelme a munkájuknak.

 A kilátások biztatók. Jöhet a törvényalkotás, jöhetnek a retor­ziók, és a kritikus hangok máris elfojthatók a paragrafusok erejével. Az orosz propaganda szekértolóival szemben ki lehet dolgozni az újabb szankciókat, és akkor még nagyobb teret kap a magunk propagandamentes igazsága.
Nyugat-Európa polgárai soha nem szembesültek a szocialista demokráciának hazudott pártállami diktatúra mifelénk eluralkodott, több évtizedes gyakorlatával. A nem kívánatos személyek listázásával, jogfosztásával és tönkretételével. Most a legjobb úton haladnak afelé, hogy közelebbről megismerkedjenek vele.
Mi viszont köszönjük, nekünk annyi elég volt.
A szerző író, újságíró

Borítókép: a felrobbantott Északi Áramlat vezetékből áramlik ki a gáz (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.