idezojelek

A vádaskodókat zavarja a magyar történelem

A magyarellenesség bűvöletében élők láthatóan annak örülnének, ha a történelmi szimbólumainkkal együtt a történelmünket is elfelejtenénk.

Cikk kép: undefined

A Magyar Labdarúgó-szövetség nemrég bejelentette, hogy az UEFA nem tiltja a történelmi Magyarország térképét ábrázoló drapériák elhelyezését, ezért engedélyezi ezek kihelyezését a válogatott mérkőzésein. A bejelentés indulatokat és hisztérikus kritikákat váltott ki Romániában. Egyes román sajtóhírek máris valamiféle Nagy-Magyarországot visszaállító politikai kezdeményezésről, határmódosítási szándékokról szóltak. Ugyanez a sajtó viszont sűrűn hallgat, ha a román válogatott mérkőzésein a szurkolók időnként olyan térképeket feszítenek ki, amelyeken Nagy-Románia a szuverén Moldovai Köztársaságot is magában foglalja.

A magyar focirajongók egy része előszeretettel helyez el a lelátókon olyan molinót, amelyen az ezeréves Magyar Királyság, vagyis Nagy-Magyarország térképe látható. A száztíz évvel ezelőtt még érvényes, valósághű térkép nyilvános feltűnése valamiért felizgatja azokat, akik szívesen vádolnak bennünket revizionizmussal. A jelenség azért is érthetetlen, mert Budapesten, illetve Magyarországon semmilyen indulatot nem kelt, ha a románok bárhol az ő történelmi térképeikkel jelennek meg. A magyarellenesség bűvöletében élők láthatóan annak örülnének, ha a történelmi szimbólumainkkal együtt a történelmünket is elfelejtenénk. Románia vonatkozásában ezt a magatartást azzal lehet magyarázni, hogy náluk egyeseket még mindig zavar, hogy 1920-ban a világháborúban győztes nyugati hatalmak úgy csatolták Erdélyt és a Partiumot Romániához, hogy az ott élő magyarokat erről „elfelejtették” megkérdezni. 

Azok a románok, akik szeretnék nekünk megtiltani a múltunkra való emlékezést, feltehetően nem tudnak megbékélni azzal, hogy Erdély és a Részek – mint a Magyar Királyság kebelén belül regnáló országrész − a megelőző évszázadokban soha nem tartozott Romániához. 

Igaz, 1881 előtt Román Királyság sem létezett, csupán a két román fejedelemség: Havasalföld és Moldva.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországban és Ukrajnában is feszültséget kelthetne a történelmi térképek nézegetése. Az Ukrajnához tartozó Lemberg mai neve például Lviv, de a lengyelek számára Lwów. Történelme során a halics-vlagyimiri orosz fejedelemséghez, Lengyelországhoz és a Szovjetunióhoz is tartozott, de német fennhatóság alatt is állt. Erről a városról azért is beszélek szívesen, mert 1250 körül alapította Danyiil Romanovics halicsi fejedelem, akihez családunknak, a felvidéki tapolylucskai és kükemezei Bánó családnak is volt némi köze. Második ismert ősünk, Visobur fia Germanus (másként Gyármán) ugyanis IV. Béla királyunk halicsi követe volt. (A Magyar Nemzeti Levéltár őrzi a családi levéltárunkat, amely csaknem 11 ezer iratot tartalmaz.)

Az uralkodó egy 1251-ben kelt oklevélben ismerte el Gyármán követjárással kapcsolatos érdemeit, és megerősítette sárosi birtokaiban. IV. Béla ezt megelőzően kötött szövetséget a fejedelemmel, akinek Leó (Lev) nevű fiához adta a lányát, Konstanciát. Lviv éppen Leóról kapta a nevét, de félreértések elkerülése végett jelzem, ezt nem azért hozom szóba, mert Konstanciára tekintettel területi követeléseink lennének arrafelé. Nem. Csupán azért említem, mert az ukránok is nyugtalankodhatnának a régi Lengyelországot ábrázoló térképek miatt. Lviv miatt viszont nem nyugtalankodnak, mivel különösképp őket is a magyar történelem zavarja, miként láthattuk azt a munkácsi turulszobor ledöntésekor.

A határok változása, a történelmi igazságtalanságok miatt a világ számos tájékán lehetne feszültségeket kelteni, ugyanakkor vannak helyek, ahol a józan emberek a történelmi ismereteket és persze a térképeket is a helyükön tudják kezelni. 

Éppenséggel a königsbergi (kalinyingrádi) kiszögellés vagy Gdansk (Danzig), valamint Bolzano (Bozen) is zaklatottságot kelthetne egyes térképfürkészőkben.

Kalinyingrád ma orosz kikötőváros, de egykor a Német Lovagrend alapította. Hosszú történelme során, Königsberg néven a Porosz Királyság és a Német Császárság része is volt. Gdansk hovatartozása is bőven adott alkalmat a lengyelek és a németek közötti viszályokra, azonban azért helyezném a hangsúlyt az 1918 óta Olaszországhoz tartozó Dél-Tirol fővárosa, Bolzano, más néven Bozen példájára, mert az osztrákok és az olaszok közötti ellentétek ebben a tartományban mérgesedtek el leginkább. A villongások még a második világháború után is fel-fellángoltak, ám végül az autonómia megadásával ez a térség kiváló példát mutatott az ilyen típusú feszültségek megnyugtató kezelésére.

Románia következetesen elutasítja a Székelyföld autonómiá­jára vonatkozó kezdeményezéseket. Az ottani nacionalistákat ez nyilván örömmel tölti el, de ha meglátnak egy Nagy-Magyarországot ábrázoló transzparenst, attól idegrohamot kapnak. Itt lenne az ideje, hogy lehiggadjanak és kövessék a dél-tiroli példát.

A szerző író, újságíró

Borítókép: A szurkolók számára az összetartás jelképe ez a molinó (Fotó: Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.