idezojelek

Minta lett a családbarát modellünk

Magyarország a kormány gyermekközpontú politikája miatt bezzegország lett Bulgáriában

Cikk kép: undefined
Fotó: Gazdag Mihály/Kelet-Magyarország

Ritka jó érzés magyarként ma Európában, amikor tárt karokkal fogadnak, örömmel és szívélyesen. Hát még akkor, ha hazánkat, Magyarországot követendő példaként mutatják be!
Márpedig pontosan ez történt velem az elmúlt napokban Szófiában, ahol a bolgár ROD International családpárti társadalmi szervezet II. Nemzetközi konferencia a családpolitika európai dimenzióiról elnevezésű rendezvényén voltam vendégelőadó az Alapjogokért Központ képviseletében. Felmerül a kérdés, hogy egy másik büszke múltra visszatekintő európai uniós tagállamban miért fogadják kitörő lelkesedéssel azt, aki a 2010 óta bevezetett magyar családpolitikai intézkedéseket ismerteti, többszöri tapsviharral megszakítva az előadás menetét.
A válasz erre a kérdésre a közeli múltunkban keresendő. 

A bolgárok a rendszerváltás óta szívbemarkolóan elszomorító folyamaton mentek keresztül. Bulgária a lakosságának csaknem egynegyedét veszítette el békeidőben.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak hogy átérezzük ennek a veszteségnek a súlyát: az Eurostat adatai szerint 1989-ben Bulgária lakossága történelmi csúcson volt, és megközelítette a kilencmillió főt. Ehhez képest 2022. január 1-jén az ország lakossága alig haladta meg a 6,8 millió főt. Tehát Bulgária népessége majdnem 2,2 millióval csökkent a rendszerváltoztatás óta eltelt 33 év során. Ezen számokat és folyamatokat figyelembe véve érthető meg, hogy Bulgáriában miért övezi kiemelt érdeklődés azokat a családpárti megoldásokat, amelyek képesek lehetnek fordítani a demográfiai zuhanópályán.
Érdemes tehát emlékeztetni magunkat: mi is járhattunk volna úgy, mint Bulgária. A Fidesz–KDNP 2010-es, első kétharmados győzelmét megelőző Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányzás végére az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a legalacsonyabb volt a termékenységi rátánk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Magyarországon volt a legalacsonyabb a szülőképes, vagyis a 15 és 49 év közötti életkorú nőkre jutó várható gyermekszám. 

Ehhez képest értékelhető igazán, hogy tíz év alatt, 2011 és 2021 között a teljes termékenységi arányszámot – jelentős részben a kormány családokat és gyermekvállalást támogató politikájának következtében – az egész Európai Unióban legnagyobb mértékben, 31 százalékkal sikerült növelni.

 Ennek eredményeképpen a 2011. évi 1,23-as termékenységi arányszám 2021-re 1,61-re emelkedett. Az mindenki előtt ismert egyszerű statisztikai összefüggés, hogy a népességcsökkenés megállításához tartósan legalább 2,1-es termékenységi ráta szükséges, amitől egyelőre még messze vagyunk, de az elért eredmények reményt adnak a tekintetben, hogy igenis elérhető számunkra a kitűzött cél.
Összehasonlításképpen: ugyanebben az időszakban Bulgáriában a termékenységi ráta csupán 4,6 százalékkal, 1,51-ről 1,58-ra növekedett, míg az EU átlagában egyszázalékos csökkenés volt tapasztalható, ahol a legfrissebb adatok szerint ez a mutató 1,53. Megállapítható, hogy tíz év alatt a magyar mutatót az európai sereghajtóból sikerült az EU-s átlagot jelentősen meghaladó szintre emelni. 

Ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy ugyanebben az időintervallumban a száz házasságkötésre jutó válások számát is nálunk sikerült a legnagyobb mértékben, 66 százalékkal csökkenteni, akkor rögtön érthetővé válik, hogy egy Bulgária helyzetében lévő ország számára miért lehet követendő példa a magyar modell.

A mások számára is mintaként szolgáló, Családbarát Magyarország jelszóval összefoglalható családvédelmi modell a kormány tudatos, a jövőt a migráció helyett az itthon megszületendő gyermekekre és magyar családokra építő politikájának következménye. A modell három kulcsfontosságú elemre épül.
Kiszámíthatóság: a siker receptjének első eleme, hogy az ország polgárai olyan családbarát kormányt válasszanak, amelynek megvan a lehetősége arra, hogy közép- és hosszú távra tervezzen, és az elképzeléseit meg is tudja valósítani. Magyarország esetében ez fennáll, hiszen a választók 2010 óta immár negyedik alkalommal adtak kétharmados felhatalmazást a minden kétséget kizáróan családbarát Fidesz–KDNP-kormányoknak. 

Bulgária esetében ennek a kiszámíthatóságnak nyoma sincs, az ország az elmúlt két évben mély belpolitikai válságot él át. 

Most április 2-án két éven belül immár az ötödik (!) nemzetgyűlési választást rendezik meg, mivel a korábbiak eredményeképpen nem sikerült kormányzóképes koalíciót kialakítani.
Megfelelő jogszabályi keretek: a második fontos elem a szilárd családpárti jogszabályi keretek lefektetése, amelyek nem csupán a múltbéli eseményekre reagálnak, hanem vizionárius módon, a nemzetközi tendenciákat figyelembe véve, a jövőben várható fejleményeknek is megpróbálnak elébe menni. Miközben Magyarországon 2020-ban a család fogalmának, a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogának, valamint a szülők gyermekeik nevelésében betöltött szerepének sikerült alkotmányos védelmet biztosítani, 2021-ben pedig gyermekvédelmi törvényt elfogadni, Bulgáriában egy ehhez hasonló kísérlet 2020–2021-ben a kormányzó koalíció megosztásához és részben a kormány bukásához vezetett. 

Erős felhatalmazás és határozott kormányzás nélkül tehát a gyermekek és családok védelmét sem lehet megvalósítani.

Egymásra épülő támogatási formák: a magyar kormány 2010-et követően egyértelművé tette, hogy munkaalapú társadalmat épít, és a magyar gyermekek megszületésének támogatásán keresztül kívánja orvosolni a demográfiai problémákat. Ennek keretein belül olyan támogatási rendszert alakított ki, amely egyidejűleg támogatja a gyermek- és a munkavállalást. Az első lépés a családbarát adórendszer kialakítása, majd pedig a csok bevezetése volt. Ezeket később követték újabb családbarát intézkedések, amelyek mind a gyermekvállalás ösztönzését és vonzóvá tételét segítették elő. Bulgáriában ehhez hasonló támogatási rendszer nyomokban sem lelhető fel, ezért az ottani családvédelmi szervezetek rendkívüli módon érdeklődnek a magyar gyakorlat és tapasztalatok iránt.

Ezért is volt különösen fontos a bulgáriai ROD International március végi rendezvénye, ugyanis a meghívott külföldi előadók (szerb, lengyel, magyar) bizonyítják, hogy kibontakozóban van a konzervatív, családpárti erők nemzetközi összefogása a közép- és kelet-európai régióban.

 Ez egy rendkívül fontosnak tekinthető fejlemény, hiszen a konzervatív, keresztény és családbarát oldalhoz képest a progresszív, genderpropagandát terjesztő szervezetek, jellegükből adódóan, előnyben vannak a nemzetközi hálózatokban való együttműködés területén.
Magyarországon a konzervatív erők nemzetközi összefogásának megteremtésében és hálózatosodásának elősegítésében meghatározó szerepet vállal az Alapjogokért Központ. Globális viszonylatban ezt a célt szolgálja a CPAC Hungary újbóli megrendezése május elején, regionális szinten pedig a lengyel, cseh, szlovák, olasz partnerekkel közösen létrehozott Alliance for the Common Good (Szövetség a Közjóért), a hagyományos család védelmét zászlajára tűző szervezet. Ez utóbbi esetében elképzelhető, hogy a ROD International személyében a közeljövőben bolgár tagszervezete is lesz.
Bízom benne, hogy az Alapjogokért Központ a szófiai konferencián való megjelenésén és a magyarországi tapasztalatok bemutatásán keresztül reményt és bizakodást adott a bolgár, hagyományos családmodell pártján álló szervezeteknek és aktivistáknak, hogy nekik is sikerülhet többet tenni az ország drámai demográfiai folyamatainak megváltoztatása érdekében.

A szerző az Alapjogokért Központ vezető közgazdásza és a Közép-Európa-projekt projektvezetője

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kelet-Magyarország/Gazdag Mihály)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.