idezojelek

Kisebbségi jogvédelem és más nyugati illúziók

Habsburg Ottó hitt abban, hogy az unió biztosítani fogja a magyar kisebbségek jogait. És hittünk benne mi is. Mindhiába.

Cikk kép: undefined
Fotó: Havran Zoltán

Van abban valami abszurditás, hogy miközben a „haladó” nyugati országok jó részében a törvény erejével is elősegítik az LMBTQ-aktivisták nyomulását az alsóbb iskolai – egyes helyeken óvodai – intézményekben, azalatt Magyarországon, a keresztény-nemzeti értékrend mellett elkötelezett többségi társadalom keretei között sokan félnek a fiatalok jó irányba terelgetésétől.

Azt mondta nemrég egyik barátom, hogy írhatok én bármit hazaszeretetről, hazafiságról, arról, hogy Magyarország katonanemzet volt, s jó lenne, ha az maradna, mert ezek az üzenetek úgysem jutnak el a fiatalokhoz. Szerinte nemcsak a felsőoktatásban, hanem az általános iskolák pedagógusai között is többségben vannak a liberális szemléletűek, akik távol tartják a diákokat azoktól a nézetektől, amelyek a normalitást, ez esetben nemzeti közösségünk megmaradását, szellemi fejlődését erősítik.

Szeretném hinni, hogy a barátom téved, és a pedagógusok jelentős része pontosan tudja: az elmúlt 1100 évben azért tudtuk megőrizni államiságunkat, azért maradtunk meg magyarként Európa térképén, mert mindig képesek voltunk fegyvert fogni és erőt mutatni a külső fenyegetésekkel szemben. Ugyanakkor kétségtelen, a fiatalok gondolkodására, szellemi fejlődésére óriási hatással van a modern kor informatikai moslék­áradatának megannyi terméke. Vannak persze, akik például az LMBTQ-mozgalom vonatkozásában normálisnak tekintik, ha egy demokráciában a kisebbségi jogok megkülönböztetett védelmet érdemelnek. Akkor hát vessünk egy pillantást e jogok védelmére!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a nyugati világ nagy részében évenként meghirdetik a pride-hónapot, és a résztvevők egy része a hagyományos zsidó–keresztény erkölcsiséget sértő jelenetekkel provokálja a többségi társadalmat, akkor bizony máris fennforog a súlyos aránytévesztés esete. Nem az a gond, hogy a szóban forgó közösségek összejönnek és nyilvánosan ünneplik önmagukat, hanem egyrészt az, hogy túllépnek a jó ízlés keretein, másrészt az, hogy egy egész hónapot (június) követelnek maguknak. Vajon miért nem elégszenek meg mondjuk egyetlen nappal, miként a nők, az anyák, az apák, a gyerekek, a hősök és a szentek? Még az állatok is megelégszenek egyetlen nappal, pedig ők igazán hátrányos helyzetűek.

 

A legnagyobb gond azonban azzal van az Európai Unióban, a nyugati civilizáció eme példaértékű tájékán, hogy rendkívül nagy zavarok mutatkoznak a kisebbségi jogok értelmezése körül. Mert amíg a balliberális eszmei talajból kifejlődött, agresszív módon nyomuló ilyen-olyan mozgalmak és álcivil szervezetek tevékenységét az unió minden erővel támogatja, addig az európai őshonos kisebbségek közösségi jogait semmibe veszi. Ez a megkülönböztetés különösen sújtja a Magyarország határain túl élő magyar kisebbségi népcsoportokat, mindenekelőtt a romániai, a szlovákiai és az ukrajnai magyarokat. A délvidéki magyarság helyzete lenne a leginkább megnyugtató, de az ottaniak életét több helyen az illegális migránstömegek randalírozása teszi elviselhetetlenné.


Az EU jelenlegi vezetése a saját maga által fennen hirdetett alapelveket és szabályokat szegi meg, amikor eltűri a magyar kisebbségekkel szembeni jogsértéseket. Ezenfelül Magyarországot is büntetőintézkedésekkel sújtja, amennyiben nyilvánvaló politikai meggondolásokból nem folyósítja a neki járó uniós pénzeket, illetve nem járul hozzá a határvédelem hatalmas költségeihez. Pedig volt idő, amikor nagyon bíztunk az uniós tagság előnyeiben.

1996. augusztus 20-án, Gödöllőn a város díszpolgárává avatták Habsburg Ottót, a strasbourgi Európai Parlament képviselőjét, a Nemzetközi Páneurópa Unió elnökét. A Grassalkovich-kastély dísztermében zajló ünnepséget követően rövid interjút készítettem vele a Nyugati Magyarság számára. Habsburg Ottó akkor nem tartotta kizártnak, hogy Magyarország még az ezredforduló előtt az Európai Unió teljes jogú tagja lesz. Megjegyeztem, hogy a határon túli magyarok aggódnak a közösségi jogaik kedvezőtlen alakulása miatt, és sokan úgy érzik, hogy a csatlakozási folyamat együtt járhat e jogok további csorbulásával. Habsburg Ottó így válaszolt:

„Nézze, ha ez sértené az ő érdeküket, én nem támogatnám a csatlakozást. Azért támogatom, mert ez az egyetlen lehetőség arra, hogy biztosítsuk a kisebbségek jogait. Mi látjuk azt, hogy mindaz, amit itt szavaltak a második világháború előtt, annak semmi kihatása nem volt. Magyarország egyedül nem csinálhat semmit. Csak az Európai Unió keretében tud kollektív jogokat biztosítani a kisebbségek számára. Még nem vagyunk tagjai az uniónak. Sem az ukránok, sem a szlovákok, sem a románok nem a tagjai. Nekem a külügyi bizottságon keresztül dolgom van mindezekkel, és jól tudom, miről beszélnek és mit gondolnak. Minden az uniótól függ, és attól, hogy milyen jogokat biztosít az unió.”

Habsburg Ottó őszintén hitt abban, hogy az unió biztosítani fogja a magyar kisebbségek közösségi jogait. És hittünk benne mi is. A csatlakozás óta azonban látjuk, hogy nyugati partnereinknek mennyire fontosak ezek a jogok. Jelenleg úgy tűnik, semennyire.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Erdélyi utcanévtáblák (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A baloldal eldobta a zsidókat

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.