idezojelek

Kudarcot vallott az Orbán-kormány lejáratása

A magyar forradalmárokat egykor a kádári propaganda bélyegezte fasisztának, antiszemitának, az imperializmus bérencének.

Cikk kép: undefined
Fotó: Fortepan / Matthaeidesz Konrád

Jókora kormányellenes felzúdulást okozott a hazai balliberális sajtóban a hír, amely szerint a 11. osztályosoknak szóló, „Putyin orosz elnök megrendelésére” készült új orosz állami történelem tankönyv az 1956-os magyar forradalmat fasiszta lázadásnak nevezte. Az elképesztő információ megmozdította a magyar kormány munkáját rendre bíráló és akadályozó ellenzéki pártokat is, akik azonnal alkalmat láttak egy újabb támadásra.

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik és a Momentum felébredt átmeneti szendergéséből és válaszadásra szólította fel a kormányt. A Hvg.hu az üggyel kapcsolatban fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a Klubrádióban egy történész felfedezte a kormány „kétértelmű” politikáját, a Telex.hu pedig ezzel a sokatmondó címmel cikkezett: „Az ’56-osokat fasisztázó orosz tankönyv ügye mutatja meg, milyen erősen láncolta magát Putyinhoz a kormány”.

A magyar forradalmárok lefasisztázása − pártállástól függetlenül − jogosan borzolta a kedélyeket, és sokan várták a magyar kormány valamilyen megszólalását az ügyben. 

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára rövid nyilatkozatban reagált, s kijelentette, hogy az ominózus állítás hamis, történelmi tény, hogy 1956-ban a magyar forradalmárok fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, s ez a téma nem lehet vita tárgya. 

A válasz nem elégítette ki a bírálókat. Egyesek kemény fellépést, az orosz nagykövet bekéretését szorgalmazták.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamiért eszembe jutott, hogy amikor tavaly a kárpátaljai Munkácson – a helyi önkormányzat határozata nyomán − szétfűrészelték és a várárokba dobták a turulszobrot, az Árpád-ház, illetve a magyar hadtörténelem ősi szimbólumát, akkor ugyanez az ellenzék nem követelte az ukrán hatóságok elleni diplomáciai fellépést. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ennek ellenére a kormány nevében kifejezte felháborodását.

Ehhez hasonló kormányzati lépés most nem történt, de máris leszögezhetjük, a kormány bölcsen tette, hogy nem kapkodott, mert kiderült, hogy ugyanúgy lukra futott volna, mint azok, akik hitelt adtak a szóban forgó híresztelésnek. Érdemes volt várni, mert az orosz nagykövetség Facebook-bejegyzésben cáfolta a hírt. 

Eszerint – miként arról a Pesti­Srácok.hu beszámolt − a magyar sajtóban megjelent téves információk forrása feltehetően az „oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott”, lettországi székhelyű Meduza internetes kiadvány volt.

 A bejegyzés arról is tájékoztat, hogy az új tankönyv augusztus 8-án, Moszkvában tartott bemutatóján elhangzott: a tankönyvnek legalább tízféle tervezete jutott el az orosz sajtóhoz, de ezek egyike sem nevezi fasisztának az 1956-os magyar forradalmat. Az orosz nagykövetség közleménye hozzáteszi: „A modern Oroszország változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is.”

Azért is tűnt valószínűtlennek az orosz tankönyvvel kapcsolatos híresztelés, mert sehogyan sem illeszkedett azokhoz az orosz bocsánatkérésekhez, amelyek Antall József miniszterelnöksége idején, a Szovjetunió és Magyarország közti alapszerződés moszkvai aláírása alkalmával kezdődtek. Akkor Gorbacsov elnök követte meg a magyarokat az ’56-os forradalom leverése miatt, és ezt Borisz Jelcin írásban is megerősítette az orosz tagköztársaság nevében. Vlagyimir Putyin elnök is lerótta kegyeletét a forradalom áldozatainak emlékműve előtt, amikor 2006-ban Budapestre látogatott.

A magyar forradalmárokat egykor a kádári propaganda bélyegezte fasisztának, antiszemitának, az imperializmus bérencének, akik vissza akarják állítani a volt földbirtokosok, az arisztokraták és az egyházak hatalmát. Idős polgártársaink jól emlékezhetnek a hazaárulók rágalmaira, amelyek most ismét felbukkantak, s amelyeket az egykori kommunisták szellemi örökösei készséggel Putyinék nyakába varrnának.

Baloldali ellenzékünk nem kedveli a mai keresztény Oroszországot, s mindenáron szeretné összemosni az egykori kommunista Szovjetunióval. Nem szereti a keresztény Orbán-kormányt sem, amely helyett inkább a kommunista emlőkön nevelkedett balliberális-globalista ellenzéket szeretné a kormánykeréknél látni. És nem tanúsít megértést az ukrajnai oroszok iránt, akiknek már a háború kitörése előtt is kegyetlen sorsuk volt, miként a kárpátaljai magyarokkal szembeni, enyhén szólva barátságtalan intézkedések is rendre hidegen hagyják. Továbbá közömbös a háború több százezer, napról napra növekvő számú áldozata iránt, minthogy feltétel nélkül támogatja az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállításokat.

Ne legyenek kétségeink! Ezt a társaságot nem zavarná az ’56-os forradalmárok fasisztázása. Viszont jól jönne neki az oroszbarátsággal gyanúsított Orbán-kormány lejáratása, ami ezúttal kudarcot vallott.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fortepan / Matthaeidesz Konrád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.