idezojelek

Kormányablakbusszal a felsőoktatásba

A felvételi időszakban soron kívüli lehetőséget biztosítunk ügyfélkapu létesítésére a tanulók részére.

Tarnai  Richárd avatarja
Tarnai Richárd
Cikk kép: undefined
Fotó: Purger Tamás

Az állam elsődleges feladatai közé tartozik többek között, hogy állampolgárainak (ügyeik intézésében is) segítséget nyújtson. Erre a támogatásra a közelmúltban a felsőoktatásba jelentkező diákoknak is nagy szükségük volt, ugyanis február 15-ig kellett leadniuk jelentkezésüket a Felvi.hu weboldalon elérhető e-felvételi rendszerben. Miért is van különös jelentősége ennek az aktuális segítségnyújtásnak? Az indok: a jelentkezők kizárólag ügyfélkapus azonosítást követően léphetnek be az e-felvételibe, tehát a jelentkezés benyújtásához már ügyfélkapu-regisztráció is szükséges. Ez az első lépés a sikeres felvételihez vezető úton.
Rögzítsük: a vonatkozó jogszabályok alapján a 14 éven felüliek szülői hozzájárulás nélkül is nyithatnak ügyfélkaput. De hogyan kell ügyfélkaput nyitni? Hova kell elmenni? Milyen papírok, adatok szükségesek?

Előzetesen fontos leszögezni, hogy

 az elmúlt 14 esztendőben a közigazgatás alkalmazkodott az emberekhez, nem pedig fordítva. Mindenki azt szeretné, ha a számára legegyszerűbb, leggyorsabb, legrövidebb úton tudná hivatalos ügyeit intézni. Jó hírünk van: ez megoldható, ráadásul precízen, gyorsan, szakértelemmel, udvariasan, sőt akár elektronikusan, családbarát módon. 

Ügyeket intézni a mai ember számtalan módon tud: személyesen a kormányablakban, mesterségesintelligencia-asszisztenssel az ügyfélszolgálati pontokon, telefonon a 1818-as számon, interneten keresztül az ügyfélkapun, vagy éppen kormányablakbuszt igénybe véve, és bizonyos helyeken akár települési ügysegéd közreműködésével. A digitális állampolgárság bevezetése már csak hab a tortán. A képernyők előtt felnövő generációk pedig ebbe az irányba tartanak, sőt, beleszületnek a digitalizációba.

Jelenleg azonban a személyes ügyintézés mutat kiugró számokat, hiszen a kormányablakok szolgáltatásait 2011 óta nálunk, Pest vármegyében már több mint tízmillióan vették igénybe. Ennek tudatában jött az ötlet, hogy 

a felvételi időszakban biztosítsunk a tanulók részére soron kívüli lehetőséget ügyfélkapu létesítésére. A széles palettáról kiválasztottuk a fiatalok számára a legalkalmasabb, egyben a leginkább ügyfélbarát opciót: ez pedig a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat, vagyis a mobil kormányablakbusz!

 (A buszokban szinte minden olyan szolgáltatás elérhető, amely egy hagyományos kormányablakban is megtalálható.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Megkerestük az illetékességi területünkön található összes középiskolát és felajánlottuk számukra, hogy kormányablakbuszaink igény esetén kitelepülnének az iskolákhoz. Nyitottság mutatkozott, olyannyira, hogy végül nyolc járásunk tizenkét középiskolájában csaknem ötszáz diák regisztrált magának ügyfélkapu-hozzáférést ilyen módon. 

Váctól Dunaharasztiig, Solymártól egészen Aszódig rótták az utakat négy keréken guruló kormányablakaink. A hamarosan nagykorúvá váló fiatalok egyúttal közvetlen közelből tapasztalhatták meg, hogy modern közigazgatási rendszerünk az állampolgárok ügyeinek intézéséhez minden segítséget megad.

Az első akciót a Rétvári Bence országgyűlési képviselő úrral közösen megtartott sajtótájékoztatón indítottuk el. A kezdeményezéshez több vármegye is csatlakozott. Ha valami jól működik és bevált, abból hagyományt kell teremteni! A következő években ezért mindig fel fogjuk ajánlani a középfokú oktatási intézmények igazgatóinak ezt a kitelepülési megoldást, és reméljük, hogy még több iskola és egyre több fiatal veszi igénybe a praktikus lehetőséget. 2023-ban több mint 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba: 27 ezerrel többen, mint tavaly. Ez az elmúlt tizenkét esztendő viszonylatában is kiugró volt. Kívánom, hogy idén legyen még magasabb ez a szám. Sok sikert kívánok a felvételihez, hajrá, fiatalok!

A szerző Pest vármegyei főispán

Borítókép: A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatként üzemelő busz a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium parkolójában tartott bemutatón 2024. február 6-án (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.