Nem fogjuk olcsón adni magunkat

Dobrev és FeGyőr együtt dolgoznak a társadalmi békéért. Ami úgy fog kinézni, hogy vagy ők, vagy mi.

Felföldi Zoltán
2021. 05. 16. 6:59
DOBREV Kl·ra
MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás

Dobrev és FeGyőr együtt dolgoznak a társadalmi békéért. Ami úgy fog kinézni, hogy vagy ők, vagy mi.

Közös fotót posztolt Dobrev Klára és Fekete-Győr András. A nagyobb kutya és a kisebb kutya – akiknek a gazdái azért közösek. A két európai magyar. A két demokrata. Akik a társadalmi békéért dolgoznak, valamint a közvagyon gyarapításáért, annak bűnös szándékú magánosítása helyett.

Kár, hogy néhány évtizede még nem volt Facebook és nem lehetett posztolni. Mert biztosan ugyanilyen fotót posztolt volna anno a két nagypapa is, Apró Antal és Fekete-Győr Endre. A nagyobb kutya és a kisebb kutya – akiknek a gazdái szintén közösek voltak. A két kommunista. Akik az MSZMP Politikai Bizottságának tagjaként, illetve Heves megye tanácselnökeként szintén a társadalmi békéért dolgoztak. És persze a közvagyon gyarapításáért.

Apró–Dobrev nagypapa például olyannyira törődött a közvagyonnal, hogy pontos listája volt a reakciós elemek által lakott, köztulajdonba veendő magáningatlanokról, köztük a budai villákról. Szerzett is magának egyet – amit előtte gondosan elvettek a zsidó tulajdonostól. Egy ideig fillérekért elbérelgette a család a villát, aztán bagóért megvették, Klára asszony azóta is onnan szörnyülködik a közvagyon lenyúlása felett. A nagypapának hála, a kis Klára jó társaságban gyerekeskedhetett a nyári szünidők alkalmával: Jahner-Bakos Mihály, 1956-os vérbíró – aki egy ideig társbérlőként a villában lakott – vagy éppen a telekszomszéd Kádár János simogathatták a buksiját és szabtak irányt nyiladozó értelmének.

Remek jogállami és politikai szocializáció!

Fekete-Győr nagypapa nem volt ilyen nagypályás, a felügyelete alá tartozott építőipari vállalatnál csak egy kis saját zsebre dolgozás, cementlopás, a lopott anyagból magánházak építése és egyéb „pitiáner” bűncselekmények merültek fel. Azonban megyei fő kommunistaként ő is első osztályú politikai – nyilván demokratikus politikai – szocializációs közeget tudott biztosítani a kis Andrisnak.

Ami a társadalmi béke megteremtése érdekében tett lépéseket illeti, itt is Apró Antal volt a nagyobb pályás játékos, aki ezen béke megteremtése érdekében 1956 után kivégeztetett néhány száz embert. Magunkfajtákat. Amitől mi, persze, nagyon nem békültünk meg, de egy időre befogtuk a pofánkat.

Habár alacsonyabb szinten, de Fekete-Győr nagypapa is erősen dolgozott a társadalmi megbékélésen (majdnem olyan erősen, mint Karácsony Gergely az angolján). Például egy-két megyei jelentőségű koncepciós per megszervezésével vagy éppen a tanácsköztársasági Lenin-fiúk – szintén a társadalmi béke megteremtése érdekében kifejtett – tevékenységének felmagasztalásával.

Ma is így van ez. Dobrev és FeGyőr együtt dolgoznak a társadalmi békéért. Ami többek között úgy fog kinézni, hogy „magukat el fogják vinni”. „Vidnyánszkyt és társait földönfutóvá tesszük.” „Polt Pétert satuba szorítjuk.” „Politikusok ülnek majd a vádlottak padján.” A kormánytisztviselők és a köztisztviselők esetében „azonnali váltást fogunk eszközölni”. „Nincs helyük mosolygós kompromisszumoknak.”

És hogy minden teljesen egyértelmű legyen a magunkfajtáknak, Dobrev még hozzáteszi: „Nincs középút.” „A nemzet nem egyesíthető középen.”

Értjük ezt a beszédet. Vagy ők, vagy mi. Nem fogjuk olcsón adni magunkat!

A szerző közgazdász, politológus

A borítóképen: Dobrev Klára a Republikon Intézet Kire szavazzanak a liberálisok? című kerekasztal-beszélgetésén a TRIP rendezvényhajón 2019. május 16-án.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.