Magyar dráma napja: ma minden a színházakról szól

Száznegyven évvel ezelőtt, 1883. szeptember 21-én mutatták be a hazai drámairodalom legkiemelkedőbb alkotását, Az ember tragédiáját. Ma van a magyar dráma napja.

2023. 09. 21. 12:00
Vándorszínházak Petőfi nyomán
Budapest, Bajor Gizi Múzeum új tárlata. A magyar nyelvű színjátszás kezdete kiállítás. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madách Imre az emléknapot ihlető drámai költeménye megjelenése óta fogva tartja a közönséget, mivel az egyetemes lét olyan sorskérdéseit feszegeti, amelyek máig aktuálisak. A magyar drámairodalomban máig megkerülhetetlen alapmű, amelynek hatásait, lenyomatait ott találhatjuk számos hazai drámaíró munkásságában is. Népszerűségét mi sem bizonyít jobban, hogy máig ez a legtöbbször színpadra álmodott hazai mű.

Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában, 1823–1849
Részlet a Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában 1823–1849 című kiállításból  (Forrás: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet/Ferenczy Kriszta)

 

Madách Imre drámai költeményét elsőnek 1883-ban a pesti Nemzeti Színházban állította színpadra maga a korszakalkotó igazgató, Paulay Ede. Száz évvel az ősmutatót követően a Magyar Írók Szövetsége kezdeményezte, hogy szeptember 21-e lehessen a magyar dráma napja. Az emléknap megünneplésének célja kettős: egyrészről tájékoztató jellegű, amelynek részeként a nagyközönség elé tárhatják a hazai drámairodalom értékeit, valamint hogy a szakmában alkotó írók munkáját méltassa és ösztönözze. 

Ezen a napon országszerte a számos színházban, kulturális intézményében ünneplik a magyar dráma napját. 

Bemutatnak ritkán látott darabokat, sőt gyakorta exkluzív beszélgetéseket és kiállításokat is rendeznek.

 

A magyar dráma napja a szakma ünnepe

Már csaknem három évtizedes hagyomány az is, hogy ezen a napon adják át a Szép Ernő-jutalmat is.

A színházi szakma kiemelkedő címét 1984-től osztják ki a drámaírók között. Az első években olyan neves írók kapták meg a kitüntetést, mint Weöres Sándor (A kétfejű fenevad, 1984), Hernádi Gyula (Hagyaték 1987), Sütő András (Álomkommandó, 1987) vagy éppen Ottlik Géza (A Valencia-rejtély, 1988). 1992-től már nem csak egy személy kaphatja meg az elismerést. 

Több kategóriában is győztest hirdetnek. Az évad legjobb magyar drámája mellett a legjobbnak ítélt pályakezdő drámaíró, valamint a drámaírói életmű elismeréseként is odaítélhetik a Szép Ernő-jutalmat.

A díjazottak kiválasztása többek között a Magyar Írószövetség, a Magyar Írók Egyesülete, a Szépírók Társasága, a Magyar Színházi Társaság, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe szakmai döntésén múlik.

Móricz Zsigmond: Rokonok
A magyar dráma napja a színházlátogató közönség ünnepe (Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház/Bíró István)

A magyar dráma napján számos kevéssé ismert színházi élményt ismerhet meg a színházszerető közönség. Idén az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jóvoltából és a Csokonai Nemzeti Színház közreműködésével egész napos programokkal, színháztörténeti csemegékkel várja a látogatókat, ahol megismerkedhetnek a színházi élet kiváló művészeivel és szakembereivel. Sőt különleges tárlatvezetéssel várják a látogatókat a Bajor Gizi Színészmúzeum a Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában 1823–1849 című kiállításban.

Ádám: Uram! rettentő látások gyötörtek, / És nem tudom, mi bennök a való. / Óh mondd, óh mondd, minő sors vár reám?

Az elmúlt másfél évszázad bebizonyította, hogy Madách Imre Tragédiája kiállta az idő próbáját, és ugyanúgy aktuális a mai kor emberének, mint megjelenésekor a 19. században. Színházi ősbemutatójának napja méltán lett a magyar dráma napjának origója.

 

Borítókép: Fénykép a Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában 1823–1849 című kiállításból (Fotó: Teknős Miklós)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.