Bennünk liheg

S most kimondhatjuk: visszahódítottuk a labdarúgást, újra van futballunk.

2020. 11. 14. 6:57
null
Budapest, 2020. november 12. A magyar válogatott játékosai ünneplik gyõzelmüket a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezõ mérkõzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A csapat 2-1-re gyõzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A futball, ahogy ma áll, egy nagy élménypótlék”, illetve „a sport ártalmas az egészségre és hülyít”. Ne kövezzük meg Márai Sándort, amiért a huszadik század derekán így gondolkozott a sportról, a labdarúgásról. Más világ volt, más szokásokkal, más értékekkel. A közösségi érzésnek, a nemzeti identitásnak a sport csak az egyik, s nem is a leghangsúlyosabb formálója volt. Magyarország nem a labdarúgó Európa-bajnokság, hanem az eucharisztikus világkongresszus házigazdájaként került a nemzetközi érdeklődés homlokterébe.

De idézzünk mást is. „Tornaórán vagy játékdélutánon a kavicsos udvaron le-föl nyargaltunk: a csapat bennem lihegett a legtöbb gőzzel és a legszenvedélyesebb odaadással.” Már a stílus, a mondatszerkesztés is árulkodó; hát persze hogy Németh László a forrás. A korszak talán legnagyobb szellemi géniuszának ugyan laza, felszínes volt a sporthoz fűződő viszonya, de mint oly sok más kérdésben, itt is azonnal ráérzett a lényegre. A csapat bennem lihegett… Az érzés, amit talán csak a labdarúgás adhat meg.

Máraival együtt siránkozhatunk azon, hogy a tömegkultúra, amely napjainkra már nem is multi-, ellenkezőleg, „unikulti”, egyformává, egyformán silánnyá olvaszt össze mindannyiunkat, de a labdarúgás, a bennünk lihegő csapat mégis felemeli a lelkünket.

Az ezredforduló tájékán, amikor a legmélyebbre süllyedtünk, voltak olyan hangok, vélemények, miszerint zárjuk le a határokat, semmi szükség kilépnünk a nemzetközi porondra, így legalább megóvjuk magunkat a kudarcoktól; sőt polémia indult arról, szükségünk van-e egyáltalán labdarúgásra, hiszen ott van nekünk a vízilabda, a kézilabda, az úszás és a kajak-kenu… Igen, és persze mégsem. Lemarad, aki a futballból kimarad – a nemzetek, kultúrák máig létező versenyében. A labdarúgás – tetszik, nem tetszik, létező adottság – egyik támasza nemzeti önbecsülésünknek, formálója azonosságtudatunknak. S hogy üzlet is? Természetesen. Egy okkal több, amiért hiba körön kívül rekedni.

S most kimondhatjuk: visszahódítottuk a labdarúgást, újra van futballunk.

Vegyük át ismét. 2016: Európa-bajnoki részvétel; 2018: a Fehérvár (akkor még Videoton) bejut az Európa-liga csoportkörébe; 2019: ezúttal a Ferencváros szerepel a második számú európai klubsorozat főtábláján; 2020: a Fradi immár a Bajnokok Ligájában rágja át magát a selejtezőkön, s éri el a csoportkört; és akkor mindezek megkoronázásaként 2020-ban a válogatottunk ismét kijut a kontinensviadalra.

Az Izland feletti csütörtöki siker nem pusztán azért a legfontosabb, a legkatartikusabb diadal mindegyik közül, mert a legfrissebb élmény, hanem mert hatásában egyértelműen a legerősebb.

Egészen lesarkítva, ha Izland ellen elbukunk, minden korábbi eredmény és erőfeszítés hiábavaló, de így, hogy győztünk, minden értelmet, legitimációt nyer. Emlékezhetünk, mi történt négy éve az Eb idején. A magyar drukkerek megtöltötték Franciaország stadionjait, elözönlötték Marseille utcáit, idehaza, miután eldőlt, hogy továbbjutunk a csoportból, a körúton spontán monstre utcabál vette kezdetét – nem megbénítva, hanem felpezsdítve Budapest életét. Jövőre nem nekünk kell mennünk idegenbe – Münchenbe persze kiruccanunk –, hanem hozzánk érkeznek vendégek. Éppenséggel a világbajnok franciák és az Európa-bajnok portugálok Cristiano Ronaldóval. Hogy mi lesz itt – még belegondolni is hátborzongató. (Tényleg csak zárójelben: ne a jelenlegi életünket vegyük alapul.)

Játékosaink életútja eltérő, ám abban közös, hogy mindannyian a magyar válogatottal elért sikereket tekintik pályafutásuk csúcsának. Higgyünk benne, hogy lesznek követőik. Az egyén hat a közösségre, és a közösség hat az egyénre. Ettől csapat a csapat. Amely, ugye, újra bennünk liheg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.