idezojelek

Jézus Budapesten

Egy hétig ránk figyel a világ, hiszen a római katolikus egyház talán legnagyobb eseményének ad otthont hazánk fővárosa. Van okunk a büszkeségre.

Cikk kép: undefined

„Győzelemről énekeljen napkelet és napnyugat, / millió szív összecsengjen, magasztalja az Urat! / Krisztus újra földre szállott, vándorlásunk társa lett, / mert szerette a világot, kenyérszínbe rejtezett” – énekelte tegnap a tömeg a Hősök terén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitó szentmiséjén Bangha Béla sorait. Egy hétig ránk figyel a világ, hiszen a római katolikus egyház talán legnagyobb eseményének ad otthont hazánk fővárosa. Van okunk a büszkeségre, hiszen Magyarország 1938 után másodízben érdemelte ki a rendezés lehetőségét.

Ne engedjük, hogy elvegye a kedvünket, hogy – ismerve a hazai közállapotokat – bizonyára számos élcelődő, cinikus, netalán blaszfémikus kirohanást olvashatunk és hallhatunk majd a kongresszus és az ott elhangzottak miatt. Sőt nemtelen támadások is érhetik a katolikus egyházat ellenségei részéről. Mert noha az egyház maga nem támad senkit, igenis vannak ellenségei. Olyanok, akik valamiért engesztelhetetlen gyűlöletet éreznek Krisztus követői iránt. Ők nem tudnak örülni annak, hogy – amint városszerte hirdették a plakátok az elmúlt hónapokban – Jézussal találkozhatunk Budapesten.

Egy pap ismerősöm mondta egyszer mosolyogva a katolikus egyházat érő támadásokról, hogy örülni kell, amikor bennünket támadnak, mert az annak a jele, hogy bennünk még van valamennyi tartás, és még nem adtuk fel teljesen az elveinket. Mennyire igaza volt az atyának!

Azért nem örülnek egyesek annak az 1200 csillogó szemű gyerek látványának, akik tegnap először járultak a szentáldozáshoz, mert érzik: ők még biztosan nem állnak a befolyásuk alatt. Éppen ellenkezőleg. A fiatalok keresztségi fogadalmuk megújításakor ellentmondtak a sátánnak, minden cselekedetének és csábításának, és megvallották hitüket a mindenható Istenben, mennynek és földnek teremtőjében, Jézus Krisztusban, az ő Fiában, a Szentlélekben és a katolikus anyaszentegyházban.

Mindenki másnak örül, kinek-kinek más értékek fontosak, más ügyek mögé fölsorakozva járunk tömegrendezvényekre, más felvonulásokon veszünk részt.

A híres protestáns teológus, Paul Tillich gondolata, hogy minden, amit tudni érdemes valakiről, kiderül abból, mit válaszol arra a kérdésre, hogy kit imád. A világ katolikusai, a tegnap a Hősök terén összesereglett hívők és az 1200 elsőáldozó az oltáriszentségben jelen lévő Krisztust imádják, aki – amint az eucharisztikus kongresszus régi-új himnuszának szövege is mondja – „kenyér s bor színében, Úr s király a föld felett”.

Azok pedig, akik nem tudnak örülni annak, hogy hazánk ad otthont a kongresszusnak, más „értékek”, zavaros ideológiák, pénz, hatalom, dicsőség és más e világi örömök, nem pedig az Isten előtt borulnak térdre, és azokat imádják.

Mi viszont felidézhetjük a Szentírásból Jézus szavait: „Nézd, az ajtóban állok és kopogok. Aki meghallja szavam és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele eszem, ő meg velem.” Most itt van és kopogtat. Budapesten.

Erről beszélt a tegnapi szentmisét celebráló Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnöke is, amikor homíliájában az elsőáldozókhoz szólva úgy fogalmazott: – Az Úr betér szívetek hajlékába, és veletek marad, olyan barátotok lesz, aki soha nem árul el benneteket.

Legyünk büszkék! Éljük át boldogan az előttünk álló hét minden percét, és szívleljük meg a kongresszus himnuszának talán kevésbé ismert utolsó strófájának szavait: „István király árva népe, te is hajtsd meg homlokod, / borulj térdre, szórd elébe minden gondod, bánatod! / A kereszt volt ezer éven reménységed oszlopa, / most is Krisztus jele légyen jobb jövődnek záloga!”

Borítókép: A Magyarország, Mária országa című előadás szereplői az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust megnyitó ünnepi szentmise előtt a Hősök terén 2021. szeptember 5-én. A darabot Káel Csaba rendezte. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.