idezojelek

Baloldali bohócok

A parlamenti üléseken olyan előadásokat láthat a magát baloldalinak hazudó ellenzéktől az ember, amitől a világ összes bohóca sírva adja vissza az engedélyét.

Cikk kép: undefined

Kinézek a pesti lakásunk ablakán, a kint felejtett, az elmúlt idő hiábavalóságába belefáradt választási plakátok között egy cirkusz hirdeti magát öles betűkkel: bohócok, artisták, állatszelídítők, miegyebek. Cirkusz, Pesten? – nevetek fel, minek is az ide! Meg is sajnálom szegény társulatot, hisz nem tudom, akad-e ember, aki fizetne azért, ami ingyen van. Elég, ha bekapcsolja valaki a televíziót, s figyelemmel kíséri a parlamenti üléseket, ott aztán olyan előadásokat láthat a magát baloldalinak hazudó ellenzéktől, amitől a világ összes bohóca sírva adja vissza az engedélyét. Van, aki bűvésznek képzeli magát, van, ki artistaként úgy pörög és kiabál, hogy már szinte félti az ember, össze ne törje magát a széksorok között, s persze ott van a nagy állatidomár is, aki hol cukorkákat osztogat, hol az ostorát pattogtatja, olykor pedig szelíden, de határozottan elbeszélget valami park zöldellő fái között kis kedvenceivel.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn kezdődik a politikai cirkusz újabb évada, de a szereplők egy része már jó előre hangol, gyakorol a premierre, és ebből úgy látszik, nem túl sok új kunsztot tanultak, még úgy sem, hogy a közönség többsége már akkor pfújol, ha meglátja őket. Úgy hírlik, némely mókamester alá sem akarja írni a szerződését, mások meg csak a gázsit szeretnék, de az ugrabugrát nem, mindenki cirkuszigazgató akar lenni, menedzser, de legalábbis minél jobb pozíciót és persze minél több pénzt szeretne. Hétfőn kiderül, mire jutott a megfogyatkozott társulat, s április 3-a után talán tiszta szívünkből egyszer jót is kacaghatunk a műsoron.

De mielőtt kinevetjük magunkat, néhány komolyabb mondatot ajánlok a baloldali bohócok figyelmébe. Az elsőt mindjárt kiváló szellemi elődjüktől, Marosán Györgytől mindazoknak, akik most azzal vádolják a kormánypártokat, hogy a parlamenti helyek elosztásánál nem veszik figyelembe a választói akaratot: „Nem a zsömle kicsi, elvtársak, hanem a pofátok nagy!” A zsömle nagyjából ugyanakkora maradt az ellenzéki oldalon, egyharmadnyi. Ez a választói akarat. Igaz, most mindenki nagyobbat szeretne harapni, ráadásul többfelé kell osztani a zsemlét, mert a választói akaratból ellenzéki pártként a Mi hazánk is bekerült, de hát tetszettek volna jobban szerepelni a választáson! Ráadásul ha valaki hosszú időn keresztül azzal kampányol, hogy ők bizony egységesek és egyek, aztán, amikor osztozkodni kell, hirtelen tizenkét tenyér nyúl a konc után, az nem kicsit visszatetsző.

A másik mondat: a munkaviszony munkaszerződéssel jön létre. Az országgyűlési képviselőség nem csupán politikai tisztség, hanem munkaviszony is. Igaz, annak egy speciális fajtája, mert olyat ritkán lát a munka világában dolgozó ember, hogy elég lenne évente egyszer bemenni a munkahelyére, hogy megkapja a fizetését, de az biztos, hogy ez a különös munkaviszony a képviselői esküvel realizálódik. S aki ezt nem „írja alá”, az ne csodálkozzék, ha hó elején nem érkezik meg a hőn áhított fizetés, s azon sem, ha nem nevezik ki rögtön bizottsági elnöknek.

S végül még egy mondat: „Aki nem emlékszik az elmúltakra, a megismétlésüket kockáztatja meg” (Santayana). Úgy látszik, az ellenzék ott akarja folytatni, ahol azt hiszi, hogy abbahagyta, semmit nem tanultak, ugyanazt a cirkuszt látják az emberek, hogy nem érdekli őket semmi más, csak a pozíció, a pénz, így aztán ne csodálkozzanak, ha már sokan az ő szavazóik közül is a fejüket fogják: úristen, mi lett volna, ha ezek kerülnek kormányra! Ha így folytatják, négy év múlva még kevesebb szerződést kínál majd nekik legfőbb munkáltatójuk, a magyar nép. Egy bónuszmondat a jobb sorsra érdemes ellenzékieknek: aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók. Aki Gyurcsánnyal ül egy csónakban, az Gyurcsánnyal együtt süllyed el.

Borítókép: Szél Bernadett független képviselő (elöl középen) és Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője (jobbra) sípot fúj az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én. Mögöttük jobbról Ungár Péter, közöttük Schmuck Erzsébet, az LMP képviselői (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.