idezojelek

Energiafegyver

Sokan nagy energiát fordítanak az ukrajnai fegyverszállításra, most azonban abból kapunk leckét: az energiaszállítás is lehet komoly fegyver.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Sokan nagy energiát fordítanak az ukrajnai fegyverszállításra, most azonban abból kapunk leckét: az energiaszállítás is lehet komoly fegyver. Olyan, amelynek a puszta elrettentő erejével számolni kell. A földgáz a kólához és a sárgarépához hasonlóan közönséges áru, amit adnak-vesznek – sőt, azokkal ellentétben világtőzsdei ára is van –, ám csak látszólag az. Kereskedelmét csak hosszú idő alatt változtatható keretek és feltételrendszer, adott esetben pedig geopolitikai kényszerítő tényezők befolyásolják. Mint például egy kiadós háború.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom azért állította le a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, mert nem hajlandók rubelben fizetni érte. Ez feltétlenül kapcsolódik az ukrajnai háborúhoz, Moszkva és az európai NATO-tagországok megromlott viszonyához, de a kardcsörtetéshez nem. Lengyelország szállít fegyvereket az ukránoknak, míg Bulgária – a magyar vezetéshez hasonlóan érvelve – nem. De a jelek szerint mindketten túlfeszítették a húrt az oroszoknál, holott van olyan kompromisszumos megoldás – a Gazprom bankja rubelre váltja az eurót –, amely az ­uniós szankciókat sem sérti, és a háború nyomán most krakéler oroszok igényeit is kielégíti. Magyarország is ezt a módszert követi, és mint az illetékesek tegnap megerősítették, az orosz szállítás zavartalan volt hazánkba (valamint Szerbiába) is Bulgárián mint tranzitországon keresztül. Az oroszok előre figyelmeztették a bolgárokat, hogy ne legyenek a gázvezeték Galambos Lajosai, és ne csapolják meg a szállítmányt, mert akkor annyival kevesebb marad a cső végén. A bolgárok fogadkoznak is erre, amit nemcsak azért tesznek jól, mert nekünk ez az érdekünk, hanem mert az Európai Unió­nak és a NATO-nak jelenleg más sem hiányzik kevésbé, mint egymást megrövidítő és egymás torkának eső tagországok, moszkvai hahotától kísérve.

A bridzsben – ami olyan, mint egy geopolitikai játszma – olyan licitbe megyünk bele a partnerünkkel, amelyhez vélhetően a megfelelő kártyalapjaink is megvannak. Nincs az a politikai rendszer, amely elviselné az azzal járó szociális robbanást, hogy a nép fázik, vagy arany­áron jut bonyolultan pótolt fűtenivalóhoz, az ipar pedig leáll. Európában legalábbis biztosan nincs: még a belarusz rendszernek is az egyik kulcsa az olcsó orosz gáz. A lengyelek egy ideje kezdenek kifarolni az orosz függőségből, de – ha a Gazprom nem nyitja meg újra a gázcsapot – nyolc hónapnyi kiesést így is pótolniuk kell valahogy. Gdanskba úszó gázkikötőt terveznek, amely cseppfolyósított gázt tud fogadni. (Itt jönnek a képbe a gazdaságföldrajzi adottságok: nálunk is jól mutatna az úszó kikötő egy balatoni tájképen, mondjuk a Helka és a Kelén között, de többre aligha mennénk vele. Marad az Adria – csak az nem a miénk.) A bolgár érvelés érdekesebb: attól tartanak, hogy átverheti őket a Gazprom bankja. Meglehet, de ennél azért van két rosszabb eshetőség is. Az egyik, hogy az oroszoknak száz százalékban kiszolgáltatott Bulgária nem jut gázhoz. A még rosszabb, ha ez nem most, a fűtési szezon végén, hanem majd az elején következik be.

Talán emlékszünk, eredetileg az orosz–ukrán viszony is egy gázvitán mérgesedett el 2005 szilveszterén, a csapot elzárták. Európának és Magyarországnak is dolgoznia kell a függőség csökkentésén, de nem az aktuális energiabiztonságunk rovására. A háborúnak egyszer vége lesz. De Moszkvától egy méterre sem kerülünk messzebb, az oroszoknak pedig, akik eddig megbízható szállítók voltak, évszázadokra elég gázkészleteik vannak – Greta Thunberg unokái is látni fogják. Érdemes kivárni: ahogy a harag rossz, úgy a megfontoltság jó tanácsadó.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP/Pavel Lvov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.