Lobbiznak az ukránok az orosz gázért

Az Európába irányuló orosz földgázszállítások leállítását hangosan követelő ukrán vezetés most a színfalak mögött igyekszik meg­győzni nyugati szövetségeseit arról, hogy az Oroszországból érkező földgázszállítmányokat helyezzék át az Ukrajnán keresztül futó vezetékekre. Ezzel a földgázkészletük feltöltése mellett növelni tudnák befolyásukat az oroszokkal szembeni konfliktusban, azonban szakértők szerint ez nemcsak jogi aggályokat vet fel, de nem segíti Európa ellátásbiztonságát sem.

Dóka Milán
2022. 04. 26. 6:05
First pipes delivered for Nord Stream gas pipeline
First pipes delivered for Nord Stream gas pipeline Fotó: JENS BUTTNER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingtonban lobbiztak az ukrán Naftogaz gázipari cég képviselői azért, hogy a Fehér Ház győzze meg az Euró­pai Uniót arról, hogy az Oroszországból közvetlenül Németországba és rajta keresztül Európába gázt szállító Északi Áramlat 1 vezetéken futó gázszállításokat helyezzék át az Ukrajnán keresztül futó gázvezetékekre – jelentette a Reuters hírügynökség. 

A gázipari cég azt szeretné, hogy az Északi Áramlat 1 kapacitásának negyven százalékát haladéktalanul irányítsák át az ukrán gázvezetékre, 2023 áprilisáig fokozatosan száz százalékra növelve azt, ezzel szerintük időt hagyva Európának az átállásra. A jelentés szerint az ukrán lobbisták azzal érveltek, hogy minél több gázt szállít Oroszország a vezetékeiken, annál több tranzitdíjat szedhet be a kijevi kormány, segítve ezzel a háború finanszírozását. Az elmozdulás szerintük ugyanakkor megakadályozná azt is, hogy Oroszország károsítsa az ukrán gázvezeték-infrastruktúrát.

A gázszállítások áthelyezése az ukrán vezetékekre nemcsak nagy nehéz­ségekkel járna Németország és Európa többi országa számára, de jogi aggályokat is felvet, hiszen ez a szállítási szerződések jogellenes megszegését jelentené Christian Egenhofer, a brüsszeli székhelyű Európai Politikai Tanulmányok Központjának munkatársa szerint. 

David Goldwyn, az USA külügyminisztériumának egykori energetikai ügyekért felelős különmegbízottja pedig úgy látja, hogy ez a lépés nem növelné Európa ellátásbiztonságát sem.

A dolognak egyébként különös élt ad, hogy az ukrán kormány eddig hangosan lobbizott Európa kormányainál azért, hogy azonnal állítsák le az Oroszországból érkező gázszállításokat, azonban most Daniel Vajdich, a Naftogaz tanácsadója úgy látja, hogy az Északi Áramlat 1 egészének az ukrajnai rendszerre való áthelyezése nagyobb befolyást biztosítana Kijevnek Moszkvával szemben, és megmutatná a Kremlnek, hogy Európa saját biztonságát Ukrajna biztonságához köti. Szvitlana Zaliscsuk, a Naftogaz vezérigazgatójának tanácsadója pedig hozzátette, Ukrajnának hamarosan saját gázellátását kell biztosítania, mielőtt októberben megkezdődik a téli fűtési szezon. 

Ukrajnába egyébként év végéig háromszázmillió köbméter orosz gáz érkezik Magyarország, Szlovákia és Lengyelország irányából is, amelyből a legnagyobb mennyiséget hazánk szállítja keleti szomszédunknak.

Olga Bielkova, az ukrán gázszállítási rendszer üzemeltetőjének nemzetközi ügyekért felelős igazgatója azt mondta, hogy Oroszország európai gázeladásai függenek az ukrán vezetékektől, ezt a tényt szerinte a tárgyalások során ki kell használni. Oroszország jelenleg évi 95 milliárd köbméter földgázt szállít Európába, amelyből ötvenmilliárd köbméter Ukrajnát megkerülve érkezik az Északi Áramlat 1 vezetéken, és további negyvenmilliárd köbmétert szállít Ukrajnán keresztül, ez az útvonal a háború kitörése óta is zavartalanul működik.

A hírt egyébként sem a Fehér Ház képviselői, sem a német kormány nem kívánta kommentálni, azonban Németország már leállította Oroszország Északi Áramlat 2 gázprojektjét, büntetésül Oroszország februári ukrajnai invázió­ja miatt, holott annak célja éppen a németországi gázszállítás megkétszerezése volt. A tizenegymilliárd dolláros projekt kivitelezése tavaly év végén fejeződött be, de gáz sosem érkezett rajta.

Borítókép: Németország február végén függesztette fel az Északi Áramlat 2 üzembe helyezését (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.