időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Rock and roll

Kiss Gergely
2022.12.19. 06:00 2022.12.19. 12:59
Rock and roll

Milyen veszélyt hordoz a gázársapka bevezetése? A többi között azt, hogy az Európai Uniónak kevesebb energia áll majd a rendelkezésére. Milyen kockázatokkal jár az orosz olaj embargója? A többi között azzal, hogy az Európai Uniónak kevesebb energia áll a rendelkezésére. Milyen következményt hozott magával a szankciós politika? A többi között azt, hogy az Európai Uniónak kevesebb energia áll a rendelkezésére. Összegzésként a szankciós politika „eredményéről” tehát elmondható, hogy Európa kevesebb forráshoz jut, viszont drágábban.

Az unió elvágta magát a legnagyobb ellátójától. Ezzel az európai állampolgárok többsége is tisztában van. A Századvég Európa-projekt kutatása rámutatott: az unióban a felnőtt lakosság ötvenkilenc százaléka azt tartaná helyesnek, ha az embargós intézkedések bevezetése helyett versenyre lehetne kényszeríteni az orosz felet. Azaz: az orosz mellett minél több forrásból lehetővé kell tenni Európa energiaellátását. Ha ugyanis nagyobb a választék, akkor az ellátás is biztonságosabb és az árak is csökkenhetnek.
Brüsszel nem ezt az utat választotta.

A szankciós politika túllőtt a célon. Úgy is lehet fogalmazni, hogy Európa védőfelszerelés nélkül kezdett hozzá a kardcsörtetéshez vagy, ha úgy tetszik, golyóálló mellény és fegyver nélkül futott ki a csatatérre. Az elmúlt évtizedekben elmaradtak azok a beruházások és fejlesztések, amelyek új útvonalakon tennék lehetővé az energiabeszerzést. A hirtelen irányváltás után elkezdődött a kapkodás. Így történhetett meg például, hogy a tervezettnél már háromszor drágábban készülnek a német úszó gázterminálok. Most arra kérik a német fogyasztókat és vállalatokat, hogy lehetőleg ne csavarják fel teljesen a fűtést, és gondolják át, melyik helyiségeket kell feltétlenül melegebbé tenni.

Ursula von der Leyen is rákényszerült arra – ha csak egy pillanatra is –, hogy kihúzza a fejét a homokból. Az Európai Bizottság elnöke beismerte, hogy jövőre jelentős, harmincmilliárd köbméteres gázhiány és továbbra is magas ár várható Európában. A szakértők már jóval korábban megkongatták a vészharangot, próbálták felnyitni a brüsszeli döntéshozók szemét. Politikai kommunikációval ugyanis eddig még soha sehol nem sikerült egy fokkal sem feljebb csavarni a termosztátot.

Az észszerűtlen és öngyilkos politikának sikerült megnehezítenie Európa „zöldítési” elképzeléseinek megvalósítását is. A sok álmodozás után az idei évben eljutottunk oda, hogy olyannyira felfutott a globális szénfogyasztás, amire még nem volt példa. Az orosz gázellátás korlátozása miatt sok európai ország a szén felé fordult. Amit egyesek Greta Thunbergtől kapni fognak, azt nem teszik az ablakba…

Ha visszatérünk egy pillanatra a fent idézett felmérésre, akkor abból az is látható, hogy leginkább Magyarországon támogatják az energiabeszerzés útvonalainak szélesítését az orosz források megtartása mellett. Erre jobb válasz nem is érkezhetett volna, mint amit Orbán Viktor a minap bejelentett. Történelmi beruházás veszi kezdetét: Magyarország részvételével épül meg a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetéke. Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül a Kaszpi-tenger szélerőműveinek energiája érkezhet Magyarországra. Az új hálózat tenger alatti szakasza 1195 kilométer hosszú lesz, ami világrekord. A beruházással Magyarország több forrásból biztosíthatja villamosenergia-igényeit, ami javítja hazánk ellátásbiztonságát.

– Ha harminc évvel fiatalabb lennék, azt mondanám, hogy ez az igazi rock and roll – fogalmazott a miniszterelnök. Magyarország és egész Európa érdeke, hogy ne táncoljunk el az adódó lehetőségek elől.

Borítókép: Ursula von der Leyen (Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.